Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 1 opakowanie fixu do śmietany, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam
Tradycyjna kuchnia KasiTaki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych. Składniki: 1/2 arbuza średniej wielkości 3 galaretki truskawkowe 1l wrzątku 120g borówki amerykańskiej Wykonanie: 1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia. 2. Galaretki rozpuścić(...)litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. 4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza. 5. Gotowego arbuza pokroić w małe trójkąciki
Szalona Kuchnia Ewelinysmakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY 1 galaretka truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy(...)stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie jednolity kolor. Wylewamy do większego naczynia i wstawiamy aż galaretki stężeją. Kiedy galaretki staną się galaretkami wycinamy z nich interesujące nas kształty. Na sam spód układamy
Kuchnia w oparachteraz już nie mogę się doczekać naszych rodzimych świeżych owoców. Podrzucam Wam też inne pyszne przepisy: Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem Koktajl owocowy w kolorach lata Koktajl truskawkowy z jarmużem Żółty koktajl ze świeżym ananasem Pomarańczowy koktajl Oczyszczający czerwony koktajl owocowy z imbirem Magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą Koktajl ananasowy z natką pietruszki Koktajl malinowo-jogurtowy Koktajl truskawkowy
Kulinarne przygody Gatitysztuki sernik: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg z wiaderka 1 kg, śmietana w proszku "śnieżka" 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, czekolada truskawkowa 200 gram, śmietana gęsta 4 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba z podanych składników na stolnicy posiekać siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24 cm wyłożona(...)przełożyć do form z podpieczonym spodem, piec około 50- minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku, większa forma była na poczęstunek w pracy męża w kąpieli wodnej stopić czekolady truskawkowe, dodać śmietanę i wymieszać polewą polać serniki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy - serniki to nasze ulubione ciasta, pieczone, na zimno, gotowane są często na deser na naszym
W Mojej Kuchni Lubięłyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 200 g wiórek kokosowych 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Dekoracja: (opcjonalnie ) wiórki kokosowe posypki Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła
Kuchnia MagdaLenyorzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania
DominikaDolciszklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego(...)właśnie mascarpone miksuję już tylko chwilę. Układam pierwszy biszkopt. Smaruję go cienką warstwą śmietany, na to nakładam rozmrożone wcześniej truskawki (połowę). Smaruję grubo śmietaną. Na drugim biszkopcie rozsmarowuje dżem truskawkowy. Nakładam go na śmietanę właśnie tą posmarowaną stroną. Lekko dociskam. Znowu smaruję cienką warstwą śmietany, nakładam resztę truskawek i resztę śmietany. Trzeci biszkopt również smaruję dżemem i nakładam na masę
Kuchnia co dniaNastępnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na stężony sernik. Wstawiamy do lodówki. RADA ! Jeżeli w naszym serniku zrobią się grudki żelatyny, należy misę z masą serową przed wylaniem na spód umieścić w większej misce(...)gorącą wodą i mieszać, aż masa będzie gładka. Tak przygotowana masa serowa nie będzie miała grud żelatyny. Tak samo postępujemy z musem truskawkowym. Sernik będzie idealny
Kuchnia Paulettesnagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionym smarowidłem. Chlebek bananowy świetnie smakuje z konfiturami truskawkowymi lub sam. Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają(...)osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się. Chlebek bananowy jest bardzo smaczny z dodatkiem niskosłodzonej konfitury truskawkowej Łowicz
My Chcemy Jeśćbyły kiedyś ze śniegiem po pachy...…za to dom rozbłyska tysiącem światełek, pachnie stroikiem ze świeżej jodły i domowymi pierniczkami! Korzenne, przełożone konfiturą truskawkową i marcepanem są cudownie pyszne i mięciutkie, lukrowane, w kształcie serca, będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych słodkości. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru(...)łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko
Wanilia i Kardamonbędzie jeszcze gorące. Gdy jabłecznik wystygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee
Poezja smakuodżywki białkowej** * można użyć w całości pięć łyżek płatków jaglanych lub ryżowych (osobiście uważam że ryżowe są smaczniejsze, ale niestety skończyły mi się zapasy) ** u mnie o smaku lodów truskawkowych, ale można użyć każdej innej PS Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie! 💜 PASTELOWE BABECZKI 💜 Przygotowanie: Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia(...)krok. Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy mlekiem lub wodą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to pudding chia, dżem truskawkowy 100%, kiwi, pozostała połowa banana i płatki pełnoziarniste z suszonymi owocami od Sante. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia ElliePyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym . Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 8 dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego(...)pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej barwniki spożywcze: zielony, różowy, fioletowy złote i srebrne kuleczki
Pani na deserpieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata
Pani na deser