się je robi ;) Sprawdzone kilka razy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×26 ) PIANKA: * śmietana 36% – 750 ml * galaretka cytrynowa – 2 szt DODATKOWO: * biszkopty okrągłe – ok.25 szt * galaretka truskawkowa – 3 zt * maliny – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy biszkoptami, nasączamy np. słodką herbatą. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku ( 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy(...)sztywno, wlewamy zimną galaretkę, wylewamy na biszkopty, wkładamy do lodówki. Na schłodzonym cieście układamy maliny. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoszklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g masła około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus malinowy: 400g malin 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 1 szklanka wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 500g malin Wykonanie: 1. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą herbatników
Szalona Kuchnia Ewelinyszkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 truskawkowe galaretki 500 g pokrojonych truskawek ponadto: 500 g truskawek 2 galaretki krystaliczne Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek(...)wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami. Masę wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretki krystaliczne
Kolorowa kuchnia Elkirazem spisałam proporcje i przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na cienką i smaczną wersję orkiszową z mąki pełnoziarnistej. Takie połączenie twarogu z naturalnym, truskawkowym sosem to prawdziwy kulinarny foodporn Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru Ciasto naleśnikowe: około 10 sztuk 2 jajka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)szklanka mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka odżywki białkowej o smaku truskawkowym (opcjonalnie) Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 2-3 łyżki mleka (jeśli ser jest zbyt suchy) Dodatkowo: truskawki na sos i do dekoracji Jajka ubić ze szczyptą soli i słodzikiem. Dodać mąkę, odżywkę i mleko. Wszystko razem zmiksować. Odrobinę masła klarowanego rozpuścić
Fitkotminut z kilku prostych składników. Poniżej składniki na 4 porcje. 600g twarogu mielonego na sernik 6 łyżek cukru pudru 300g truskawek 12 podłużnych biszkoptów 50ml syropu truskawkowego 300ml śmietanki 30% wiórki czekoladowe i świeża mięta do dekoracji 1. Do twarogu dodajemy 4 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki (zostawiamy kilka sztuk do dekoracji), kroimy(...)mniejsze kawałki. Syrop truskawkowy rozrabiamy z 200 ml wody. Maczamy w nim biszkopty (4 sztuki zostawiamy bez moczenia), odkładamy. Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru do uzyskania sztywnej piany. 2. W pucharkach układamy w dowolnej kolejności truskawki, biszkopty, twaróg, do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami, miętą, suchymi biszkoptami i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniCiasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko
Słodki PomysłCześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować! Uwaga: Sernik ten pieczony jest w kąpieli wodnej ! Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce. Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm): 1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam(...)przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść. Można go udekorować truskawkami Przechowywać w lodówce. Smacznego ! Artykuł Sernik truskawkowy pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuSezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały. Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe
Kuchnia z widokiem na ogródhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sezon truskawkowy trwa w pełni , więc kolejna moja propozycja na truskawkowy wypiek tym razem przepis z jednej z moich ulubionych stron Kwestia Smaku. Ciasto jest puszyste, owoce
Słodkie zapomnienieWitam Kochani Sezon truskawkowy trwa, ale już powoli się kończy. Aby wykorzysta resztę truskawek chcę Wam dziś polecić jedno z moich ulubionych ciasto z tymi owocami :) Mowa o przekładańcu budyniowym. Jest to bardzo proste i eleganckie ciasto, które zachwyci każdego. Łączy w sobie smaki, które idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną całość. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, kakaowych herbatników(...)żółtka -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię bez końca. Do tych doskonałych rzeczy, które prowadzą do doskonałych impresji, należy też kruche ciasto z truskawkami i pianką – które sprawia, że czerwiec nabiera autentycznego smaku i sensu. Truskawkowe wspomnienia Dzisiejszy przepis pochodzi z pierwszego zeszytu z przepisami Agaty, która ciasto z truskawkami i pianką robi od dwudziestu lat! Dla mnie to symbol czerwca, którego nie wyobrażam sobie chociażby(...)kawałka truskawkowego rarytasu Agaty. Kulinarne impresje mają swoją historię, którą warto opowiadać wciąż na nowo w kuchennej przestrzeni. Wyjątkowo smaczna i pachnąca to będzie opowieść. Przekonajcie się sami… Kruche ciasto z truskawkami i pianką Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki (ok. 500 g) 1 szklanka cukru (220 g) 5 żółtek cukier waniliowy 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki proszku
KulinarneImpresje.plOdstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Galaretka truskawkowa: 600 g truskawek op.galaretki truskawkowej sok z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny lub kolejna galaretka Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Żelatynę zalewamy połową
Anielskie wypiekiWitam Kochani Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc zapraszam na bardzo efektowne, łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami w roli głównej. Sernik ma nietypową formę-formę kopuły, robimy go w misce :) Jest lekki, wygląda i smakuje świetnie. Przygotowanie go jest szybkie, bo bez pieczenia, polecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm(...)serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki kroimy na plasterki i wykładamy nimi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuIntensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Składniki na 4 porcje: 200g truskawek 30 cukru 80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek) 1 czubata łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyTaki zwykły a cieszy oko i podniebienie. Deser można przygotować w różnych wersjach smakowych i użyć dowolnych sezonowych owoców. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 350 truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 ml śmietanki 30 % Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temeraturze pokojowej. Galaretki rozpuścić osobno, każdą w 250 ml wody. Odstawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Do musu(...)rozlać masę z serka i galaretki, równiez w miarę po równo. Szklaneczki ponownie wstawić do lodówki aby masa stężała. Gdy masa stężeje na wierzch rozlać pozostały mus truskawkowy. Znowu dostawić do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem ubić śmietanę i udekorować deserki kleksami za pomocą szprycy. Śmietanę można przyozdobić truskawk lub startą czekoladą. Z podanych składników wyszło mi 6 deserów
Monia miesza i gotuje