truskawkowy - 4000 przepisów (strona:4/267)

Ciasto z masą truskawkową 196

Lekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej,1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić(...)zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić

Z miłości do słodkości
Rolada truskawkowa 181

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek(...)waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.   Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny.  Do powstałego musu dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę

Kolizje Smaków
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 215

potem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych(...)jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg  truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody

Moje domowe kucharzenie
Truskawkowy zawrót głowy 151

Sezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam

Truskawkowa Fiesta
Koktajl truskawkowy 188

Kolejna pyszność z cyklu truskawka. Z racji tego, że mam słabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w

Truskawkowa Fiesta
Pieczona owsianka jagodowa - truskawkowa z ukrytym jabłkiem 211

Pogoda za oknem typowo jesienna, zimno, pochmurno i pada deszcz. Dla odmiany na śniadanie zrobiłam pieczoną owsiankę, ale w innym wydaniu! Z połączeniem słodko - kwaśnym smakiem

Truskawkowa Fiesta
Truskawkowe pole na kruchym cieście 255

Mój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny,  jajko,  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru(...)włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek,  2 galaretki truskawkowe,  1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu,  4 łyżki konfitury truskawkowej,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. 184

klimatyzacji, jakimkolwiek ruchu powietrza. Nic, zero, zupełnie. Czas więc zakasać rękawy i wziąć sprawy w swoje ręce. Co powiesz na lody?Lody nie są jednak tematem dzisiejszego postu, lecz truskawkowy sos do lodów i deserów z prawdziwą wanilią. Gęsty, słodki i bardzo truskawkowy z waniliowym posmakiem. Znakomity! Idealny na uwieńczenie truskawkowego sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW

W kuchni Karmel-itki
Dżem truskawkowy niskosłodzony 298

dosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie są już na blogu: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem. Przygotowałam również frużeline truskawkową z nutą wanilii i karmelu, przepis będzie lada moment. Poszperałam w rodzinnym kajecie z przepisami i znalazłam przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony. Ten przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony z truskawek(...)dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku.   The post Dżem truskawkowy niskosłodzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pianka truskawkowa 167

ruszać. Ograniczyć jedzenie trochę trzeba, ale kto powiedział, że konieczna jest rezygnacja z niewinnych słodkości…. w week end można chyba zgrzeszyć) Poszukując pyszności light natrafiłam na cudnie wygladającą piankę truskawkową. I się nie pomyliłam. Wyszła lekka jak chmurka, odpowiednio słodka i aromatyczna. Nie licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy(...)wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):  250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut

Mia Cucina Sofieta
Placuszki serowo-cytrynowe ze sosem truskawkowym 232

razem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy(...)dodajac szczypte soli. Zoltka ucieramy z maslem i cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy make, serki, skorke z cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.Placuszki smazymy na oleju.Sos truskawkowy:Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.Odlozone wczesniej truskawki kroimy

Przysmaki Karolki
Pianka miętowo-truskawkowa 317

wydaniu . Nie jest zbyt intensywny , nie przytłacza truskawek . A co najważniejsze miętowy aromat nie jest sztuczny , bo wykorzystujemy świeżą miętę Składniki : ok 0,5 kg truskawek Galaretka agrestowa Galaretka truskawkowa 7 płaskich łyżeczek żelatyny] 350 ml śmietany 30 % 350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek cukru pudru kilka gałązek świeżej mięty Wykonanie : Warstwa pierwsza : Truskawki obrać i zmiksować(...)być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko. Dla mnie jest to zbędne . Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa

Malinowa Kawiarenka
Galaretki z Musu Truskawkowego 1036

Mocno truskawkowe, słodkie, zimne - idealne na upał dla dzieci. Moje dziecko pochłonęło galaretkę ze smakiem. Jak do tego dodam, że proste i szybkie - myślę, że i Wam spodoba się taki pomysł ;) Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru dodatkowo cukier do obtaczania galaretek Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki(...)gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Wylewamy na przykład do głębokiego talerza, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po około godzinie wyciągamy, kroimy stężały mus na małe prostopadłościany, które obtaczamy w cukrze. Obtoczoną galaretkę podajemy dzieciom od razu, bo gdy w takiej formie wstawimy na dłużej do lodówki, po prostu pod wpływem działania

Blondynka Gotuje
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 199

mokry piasek. Wykładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 cm. Ciastka ugniatamy łyżką i wstawiamy do tortownicę do lodówki. Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być(...)cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Truskawkowe trio 1868

Truskawkowe trio to połączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto(...)dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania