najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten truskawkowy sukces
Kuchnia po mojemudużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody dodajemy żelatynę i galaretkę
Kuchnia po mojemumały chemik! I choć, tak jak napisałam, nad tą techniką dekoracji zdecydowanie muszę popracować, to wydaje mi się, że może być ogromnie efektowna. Tort czekoladowy z musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość wygląda świetnie i smakuje bardzo dobrze. W przepisie podano składniki które wystarczą do wypełnienia 1 pomarańczy. Składniki: 1 pomarańcza 1 ulubiona galaretka, w moim przypadku truskawkowa 250 ml wody (połowa zalecanej ilości na opakowaniu galaretki) Wykonanie: Pomarańczę przeciąć na pół wzdłuż owocu i wydrążyć Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, ostudzić. Wydrążone pomarańcze włożyć do miseczek. Wlać galaretkę
Mama Gotujesię znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś w rodzaju spodu ciasta
MarciochaKucharzyformy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) lub serduszka z Ikei i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić Dziś z Piwem: Porter truskawkowy :D Smacznego
MarciochaKucharzyBruschetta do zupy szparagowej :D SKŁADNIKI: Bagietka Oliwa z oliwek Kilka pomidorków truskawkowych Dwa ząbki czosnku Przyprawa włoska, sól świeża bazylia Pokrojoną bagietkę skrapiam dość obficie oliwą i nacieram czosnkiem. Pomidorki kroję w ćwiarteczki i wrzucam do miski. Posypuję przyprawą włoską i solą, mieszam. Na przygotowane kromki bagietki nakładam pomidorową mieszankę i zapiekam kilka minut w piekarniku
MarciochaKucharzycałym tygodniu ciężkiej pracy... w wakacje }i{ Drink arbuzowo - truskawkowy z rumem SKŁADNIKI: 1/4 arbuza 0,5kg truskawek pół limonki 2 kieliszki rumu lód Zmiksować owoce, dodać kilka kropel limonki, pokruszyć lód i dołożyć do koktajlu. Alkohol wlać do kieliszków i zalać owocami. Przyozdobić limonką. Wasze Zdowie
MarciochaKucharzyMoje ulubione wakacyjne owoce w jednym :D Kompot agrestowo- porzeczkowo- truskawkowy SKŁADNIKI truskawki agrest porzeczka cukier woda Umyte i oczyszczone owoce gotować przez ok 15 minut w 2 litrach wody. Po ostygnięciu dodać cukier, ja dodałam 4 łyżki, bo lubię kwaskowaty smak. Podawać schłodzony z ciastem :D Smacznego
MarciochaKucharzycukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego marmolada truskawkowa lub różana cukier puder Podgrzać mleko, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie
MarciochaKucharzyczęściej przyrządzać koktajle, zupy i zacząć robić zdrowe sałatki. Dlatego teraz na moim blogu znajdziecie więcej lekkich przepisów, adekwatnych do wiosennej, rześkiej atmosfery. Na pierwszy ogień poszedł koktajl bananowo-truskawkowy, gdyż niemiłosiernie tęsknię za latem i świeżymi truskawkami, z których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań. Potrzebne nam: - 450 g mrożonych lub świeżych truskawek - 2 banany
W poszukiwaniu inspiracjiDziś przedstawiam przepis na banalne w przygotowaniu wafelki wypełnione masą galaretkową. Ja wybrałam smak truskawkowy i pomarańczowy, ale wybór jest całkowicie dowolny :) Przepis znalazłam na stronie ' Z cukrem pudrem '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 porcji: 5 prostokątnych wafli tortowych 250 g margaryny lub masła 200 g kwaśnej śmietany 18% 2 galaretki w kontrastowych kolorach 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artsezon truskawkowy już się rozpoczął, a z pierwszych truskawek postanowiliśmy przygotować szybki i bardzo smaczny koktajl truskawkowo-bananowy. W następnych tygodniach cena truskawek na pewno spadnie a wypieków, deserów i napojów z ich udziałem coraz więcej. Składniki na 2 porcje : 250 g truskawek, 2 banany, 125 ml mleka sojowego (możecie użyć innego) Przygotowanie: truskawki płuczemy
cookplstwierdzić, że z amarantusa takie śniadanie jest dużo smaczniejsze niż z owsianki! :) Przepis zmodyfikowałam. Składniki: 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki marmolady truskawkowej 1 garść mieszanki orzechów Oba rodzaje mleka zagotowujemy Amarantus przesypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem - mieszamy Dodajemy orzechy i marmoladę. Można polać dowolnym słodkim sosem, choć ja tego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie: Mleko, jaja
Moja Delicja