Muffiny truskawkowe...Puchate, wilgotne, pachnące!Z kawałkami soczystych truskawek.Pyszny dodatek do kawy czy herbaty.Zapraszam do spróbowania!Składniki:375 g mąki pszennej;175 g białego cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Szczypta soli;100 g masła;2 jaja;250 ml mleka (u mnie 0,5%);Kilka kropel aromatu śmietankowego;250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.Sposób wykonania:W miseczce
Gospodyni MiejskaPyszne, cienkie i delikatne. Takie naleśniki, które lubię najbardziej. Z przepysznym dżemem truskawkowym, który otrzymałam w prezencie. Z rozpędu zjadłam cały słoiczek, pycha! Uwielbiam takie domowe przetwory, których sama nie robię, ponieważ nie mam takich zdolności (a bardzo chciałabym je mieć). No nic, czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory! Składniki:100 gram mąki(...)Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym. Wychodzą idealne
Mango Papajasobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie!***** First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk(...)Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them strawberry mousse and we decorate strawberries. Simple and delicious!Przepis na mus truskawkowy / Recipe for strawberry mousse
Projekty ze smakiemSkładniki:truskawkikawałek arbuzaodrobina syropu truskawkowegowoda gazowanaczysta wódkalódWykonanie:Truskawki i arbuza kroimy na kawałki, miksujemy blenderem. Dolewamy odrobinę syropu truskawkowego, kieliszek czystej wódki. Miksujemy całość, dolewamy odrobinę wody gazowanej. Przelewamy do szklanek, dorzucamy kostki lodu ... wypijamy w miłym towarzystwie :)Oczywiście równie pyszna jest wersja bezalkoholowa
Walijskie Pichcenieodrobinę się stawia, bo jak to chłopak będzie jadł różowy babski tort. Ale jemu dało się wytłumaczyć, że kolor to tylko efekt dodania jego ulubionego nequika truskawkowego. Połączenie naprawdę fajne. Bez jakichkolwiek dodatków, ot tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej(...)śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika
Malinowe Pocałunkisztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około 1 minuty na zakresie 1 - następnie na zakresie(...)minut - wystudzone ciasto przełożyć do tortownicy galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do zimnego jogurtu brzoskwiniowego, wymieszać i dać na ciasto, schować do lodówki galaretki truskawkowe rozmieszać w 750 ml gorącej wody i wsypać mrożone truskawki, galaretka szybciej stężeje a truskawki będą jędrne, tężejącą galaretkę dać na stężały jogurt i schować do lodówki do stężenia zimną
W Mojej Kuchni Lubięmasę budyniową: 2 budynie waniliowe 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc. Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu. Na kruche ciasto wyłożyć gotową(...)wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała. Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem
CzarnawisienkaChocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło
Kulinarny karnet Christopheradomowych zapasach na zimowo - jesienny czas nie może zabraknąć dżemu truskawkowego :), a ten, który sami przygotujemy....najzdrowszy i najpyszniejszy :) Składniki : 4 kg truskawek 2 duże cytryny lub trzy małe 1 kg cukru żelującego 1:1 1/4 szklanki wody 1. Truskawki odszypułkować, przepołowić. W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą(...)Gotować do czasu gdy truskawki zupełnie się rozpadną.2. Do wysmażonej masy truskawkowej wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na minimum 4 godziny, lub najlepiej na noc.3. Dnia następnego ponownie gotujemy dżem z cukrem żelującym.Cały czas musimy mieszać!, w innym przypadku szybko się przypali. 4. Gotowy dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut
Apetyczna babeczkaUwielbiam przygotowywać roladki z różnymi nadzieniami Roladki truskawkowe SKŁADNIKI:truskawkipiersi z kurczaka -1 szt podwójnamąkasól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć. Przekroić truskawki wzdłuż. Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę(...)roladki w samej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym
Kuchnia Danusinaturalny -250 gtruskawki -350 gcukier -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Na upalne dni, taki koktajl to samo zdrowie.Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osączyć. Osączone truskawki przełożyć do blendera, dodać cukier, zmiksować. Koktajl truskawkowy przelać do wysokich szklanek, udekorować świeżymi truskawkami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany
Kuchnia DanusiKoktajl truskawkowy SKŁADNIKI:jogurt naturalny -250 gtruskawki -350 gcukier -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Na upalne dni, taki koktajl to samo zdrowie.Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osączyć. Osączone truskawki przełożyć do blendera, dodać cukier, zmiksować. Koktajl truskawkowy przelać do wysokich szklanek, udekorować świeżymi truskawkami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany
Kuchnia DanusiSezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodamiCiasto jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI:jajka -7 sztcukier -1 szklmąka -2 i 1/2 szklcukier waniliowy -1 opakmargaryna palma -200 gmąka ziemniaczana -1 łyżkasólproszek do pieczenia -1 opaktłuszczcukier puder do posypania ciastatruskawki 250 gjagody 250 gPRZYGOTOWANIE:Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem
Kuchnia Danusiprzepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku
Kulinarne przygody Gatity