Truskawki znajdziecie w większości moich tortów (np. w torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym ), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe(...)ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu truskawkowego czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) + mus truskawkowy
Ciastkozercydoskonaly sposob ulatwia zasypianie.Jest ponadto niskokaloryczna.100 g truskawki to zaledwie 35 k cal.Mozemy zatem bezkarnie objadac sie truskawkami.Pod warunkiem ,ze nie bedziemy jako dodatku stosowac smietany i cukru.Pelnia sezonu truskawkowego tuz,tuz.Juz dzisiaj sa dostepne we wszystkich sklepach,te pochodzace z Hiszpani i tuneli foliowych.Nie sa tak smaczne i aromatyczne jak te z pelni sezonu.Mysle,ze warto jednak przedluzyc(...)sezon i juz teraz zaczac delektowac sie ich smakiem.Przepis na koktajl truskawkowy jest bajecznie prosty i wszyscy chyba go znaja.Do picia koktajlu truskawkowego nikogo nie trzeba namawiac,bo nalezy do ulubionych.Naprawde warto pic go w sezonie truskawkowym jak najczesciej.W towarzystwie kefiru jego wartosc dietetyczna jest zwielokrotniona.Przepis na koktajl truskawkowy- 4 porcje:300-500 g truskawek500 ml kefiru2 lyzki miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zakochałam się w przygotowanych ostatnio lodach kawowych i postanowiłam wykorzystać ten przepis do stworzenia innych lodowych smaków. Oczywiście w pierwszej kolejności zrobiłam lody truskawkowe ze względu na dostępność truskawek. Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać(...)zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem W smaku są kremowe i puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe Lody truskawkoweSkładniki:600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzonapuszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g500 g truskawek2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka.3. Do ubitej
UgotujmyTo.plcudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha!Oczywiście o świeżych truskawkach można teraz pomarzyć(...)Doroty - wiadomo, że muszę się udać. Efekt? Oszałamiający. Te lody pachną czerwcem, cudownymi, soczystymi truskawkami, mają piękny, różowy kolor, i smakują po prostu bosko. Są kremowe, delikatne, obłędnie truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia, że tak powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek...Lody truskawkowe z wanilią i czekoladąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada śmietanowo-truskawkowa...Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta.Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego.Pyszna, szybka i prosta.Serdecznie zapraszam! Składniki:3 jaja;2 łyżki białego cukru;3 łyżki mąki pszennej;2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek(...)rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos truskawkowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu pokrojone truskawki.Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki
Gospodyni Miejskajeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą(...)Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy
Malinowe PocałunkiSernik na zimno z musem truskawkowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki(...)galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną
Kuchnia DanusiRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa śmietankowa: 320g truskawkowego serka homogenizowanego, 250ml śmietanki 30%, 400g gęstego jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 6 czubatych łyżeczek żelatyny. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała
Z miłości do słodkościnaszego wakacyjnego pobytu na Pojezierzu Drawskim, a konkretnie w Czaplinku! Sorbet to prosty, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety(...)nich zawsze truskawki są później niż u nas w Wielkopolsce. Truskawki były pachnące, soczyste i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Idealny Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku”na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu(...)waniliowego1 żółtko1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu300 g małych truskawekmasa truskawkowa300 g truskawek1 galaretka truskawkowa250 ml wody do przygotowania galaretkiGalaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy jest za nami ile? Ho, ho, ho i jeszcze więcej. Pomimo tego, ja dziś o truskawkach. W okresie obfitowania truskawkowych krzaczków, wpadłam na pomysł, by uwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety(...)słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana trunkiem na innych blogach, postanowiłam też przyrządzić jakiś alkohol na bazie truskawek. I tak oto, z ogromnymi wątpliwościami, co z tego wyjdzie, powstał mój likier. LIKIER TRUSKAWKOWY. (autorski;) 500g truskawek 0,5 l wódki
W kuchni Karmel-itkiDżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek(...)rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny. Dżem truskawkowy Składniki:1100g truskawek (po odszypułkowaniu)330g cukru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:- truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych części, mniejsze zostawić w całości, większe można przekroić na pół- oczyszczone i przebrane truskawki
Smakołyki BerenikiSprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe, które przygotujesz bez użycia bez maszynki. Prawdziwy, truskawkowy smak lodów, które idealnie sprawdzą się w rożkach, deserach, koktajlach lub lodowych kanapkach! To nasz ulubiony przepis, ponieważ do pysznej, kremowej masy dodajemy zawsze kawałki pachnących, świeżych truskawek. Nie dodajemy jajek oraz serka mascarpone. Wykorzystujemy niezawodny smak śmietanki oraz mały dodatek mleka w proszku. Wypróbuj nasz(...)prosty przepis na lody truskawkowe domowej roboty i zobacz jakie są pyszne i kremowe! Ten przepis jest z pewnością jednym z tych, który warto mieć pod ręką, gdy zaczyna się sezon truskawkowy! Tylko 5 prostych składników stoi między Tobą, a tymi cudownymi lodami z kawałkami truskawek! Doskonały deser dla dzieci i dorosłych. Zapraszamy! Domowe lody truskawkowe Składniki: śmietanka kremówka
Kuchnia Na Wypasietort to moja ostatnia zachcianka, którą musiałam natychmiast spełnić (no dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam(...)przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki)2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej
Słodko-Słony Świat Ilony