minut Ilość porcji: 8 Składniki: Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 gorzka czekolada Przygotowanie tego dania zaczynamy od zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy truskawki na kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody(...)ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy naleśniki, a na nie wykładamy masę truskawkową. Naleśnik składamy w trójkąt lub zwijamy w rulonik i polewamy roztopioną czekoladą. Zajadamy
Kolizje SmakówDzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:)W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette. W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette. Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych
Chilli Czosnek i Oliwacukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków kokosowych niesłodzonych 250 ml mleka 3 duże łyżki dżemu truskawkowego Polewa: 180 g masła osolonego 50 ml mleka 3 łyżki kakao 200 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce(...)wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce na 2 h. Smacznego
Niezły Młynekjajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło.utrzeć.z.żółtkami,.dodać.banany.rozdrobnione.blenderem,.na.końcu.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia(...)wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać galaretką truskawkową. * masło i banany powinny być w temperaturze pokojowej rrarossa@gmail.com
RAROSSAjuż była ubita. Bezę złożyłam na pół i najzwyczajniej w świecie pokruszyłam do miseczek. Dodałam ósemki mandarynek (bo i tak już były przygotowane), a całość na koniec polałam musem truskawkowym. Ech... przesłodko
bastalenamnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi. Na raka piersi w Polsce choruje(...)około 12 tysięcy kobiet, połowa z nich umiera... 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia
Moje domowe kucharzenieminut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy na pół. Środek i wierzch ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi dla dekoracji
Emcia PichciSkładniki:5 galaretek o smakach: truskawkowa, owoce leśne, mohito, blue curacao, brzoskwiniowa5 serków homogenizowanych waniliowych (po 150 g)Dodatkowo:170 g śmietanki kremówki 30%1 śmietanfix Kolorowa posypkaPrzepis:Do wykonania tego sernika potrzebujemy tortownicę lub inne okrągłe naczynie o średnicy ok. 24 cm. Używając tortownicy należy owinąć jej spód folią spożywczą. Każdą warstwę wykonujemy dokładnie w ten sam sposób(...)naczynia wlewamy 200 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim pierwszą galaretkę (u mnie była to truskawkowa), następnie pozostawiamy ja do ostygnięcia (ok. 15 minut). Kolejnym krokiem jest dodanie serka homogenizowanego. Przekładamy go do rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy (tak aby nie było grudek). Następnie masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. W czasie oczekiwania
Emcia Pichcimalutkiej Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno śmietankowy tort z truskawkową nutą :) Składniki na biszkopt:5 jajek1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru pudruSzczypta soliSkładniki na krem:660 ml śmietanki kremówki 30%3 łyżki cukru pudru1/4 szklanki gorącej wody2
Emcia Pichcinaprawdę pyszny deser. Chciałam dodac owoce, jednak mój syn ostro zaprotestował :) Składniki na 1 deserek: 150 g serka mascarpone 3 herbatniki maślane z kakao 3 łyżeczki tego musu truskawkowego cukier puder do smaku 1 łyżeczka gorzkiego kakao kilka chocolate chips (można użyć posiekanej ulubionej czekolady) Wykonanie: Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. W szklaneczce ułożyłam kolejno pokruszone(...)ciastko, łyżeczkę musu truskawkowego, serek mascarpone, gorzkie kakao i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma pozostać serek mascarpone posypany kakao i chocolate chips. Wstawić do lodówki do schłodzenia choć mnie się to nie udało, bo dziecko od razu wzięło szklaneczkę z deserem i zjadło :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujenasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki.Składniki:- biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu- 250g mascarpone- 500ml śmietany kremówki 30%- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania- truskawki- 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej)Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy
Smaczne Zdroweprawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)śmietanki 30%, szklanka wrzątku, szczypta soli, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
Z miłości do słodkościposługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu(...)smaczna Składniki: 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej 200 g śmietany 12 % 100 g masła lub margaryny do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier puder do podania Przygotowanie: Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamoziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama. Wystarczy potem rozcieńczyć go z wodą i już mamy gotowy truskawkowy napój zimową porą. Można przecież taki kompot ugotować z mrożonych truskawek ale mrożenie według mnie nieco zmienia smak truskawek. Ten ze słoiczka pachnie
Monia miesza i gotujewitaminowa z odrobiną słodyczy! Składniki (5 porcji): - 1 awokado - 1 limonka - 2 pomarańcze - 3 jabłka - paczka pokruszonych herbatników - 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego - kilka łyżeczek konfitury truskawkowej (lub dowolnej innej w czerwonym kolorze) Przygotowanie: 1. Awokado, pomarańcze i jabłka obieramy ze skórki. Pomarańczę należy dokładnie obrać z całej białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie(...)miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie jednolity mus. 2. W przezroczystych szklankach układamy warstwy: serek, konfitura, mus, herbatniki itd. Ja niestety miałam troszkę za mało konfitury truskawkowej i nie wystarczyło na jeszcze jedną warstwę, ale kolejność zasadniczo dowolna ;) 3. Wierzch posypujemy odrobiną herbatników, posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Smacznego
Kraina Tysiąca Smaków