Pomimo tego, że sezon truskawkowy już dawno za nami, warto poznać parę faktów o tych smacznych owocach. Kto wie? Może właśnie to, czego się za chwilę dowiesz sprawi, że wiosną zdecydujesz się na zakup sadzonek do swojego ogrodu. Nie ma bowiem nic lepszego, niż owoce z własnej uprawy. Bogactwo cennych składników Truskawki, oprócz doskonałego smaku i aromatu oraz apetycznego wyglądu
ProstePesto.plprzechodziłam totalny remont mieszkania.Jeszcze nie koniec ale kuchnia już działa więc mogłam coś upichcić :). Zapraszam po przepis!! SKŁADNIKI biszkopty okrągłe ok.200g 400ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe lub truskawkowe maliny na polewę 2 łyżki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady WYKONANIE Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty. Następnie dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy
Mała w garnku mieszaPrzepis na domowe bułki pszenne. My dzisiaj zjedliśmy je z dodatkiem dżemu truskawkowego i miodu. Bułki te możecie upiec zarówno z suchych jak i świeżych drożdży. Torebka 7 g suchych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułki pszenne drożdżowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Porcje 8 Składniki 500 g mąki pszennej
To co lubię - gotuję i polecamminutach. Wystudzony smakuje doskonale. Dodatek sezamu i migdałów nadał mu lekko orzechowego smaku, uprażone podczas pieczenia ziarenka maku przyjemnie chrzęszczą i dodają uroku. A do tego jeszcze tegoroczny truskawkowy dżem. Wyszedł wyjątkowo pysznie :) Duże kształtne kromki świetnie sprawdziły się też do klasycznych kanapek z wędliną i warzywami. Mam nadzieję, że jutro rano uda nam się sprawdzić je jeszcze
I tu będę miała takie teorzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe, cytrynowe itp. Do woli. Dodajcie tylko do ozdoby pasujące do nich owoce. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikopakowania makaronu (ok. 100 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki rozgniatamy widelcem z dodatkiem cukru. 2. Truskawki łączymy z serkiem homogenizowanym. 3. Ugotowany makaron polewamy sosem truskawkowym. Makaron z truskawkami jest bogaty w: - wapń (pochodzący z serka homogenizowanego), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjajka - 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Masa: - 200g mascarpone - 100g kremówki 30% - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie cytrynowa) Dodatkowo: - truskawki (u mnie 700g) - 3 galaretki truskawkowe lub malinowe - 2,5 łyżeczki żelatyny (lub dodatkowa galaretka) 3 galaretki wsypujemy do 1100g (ml) gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie wstawiamy naczynie
Smaczne Zdrowebezy (około 8 sztuk): 2 białka 18 dag mielonych migdałów, 6 czubatych łyżek cukru 0,5 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 100 g czekolady 200 g śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę w 0,5 litra gorącej wody i wlewam do płaskiego naczynia (na wysokość około 1 cm) i odstawiam do zastygnięcia. Białka ubijam, pod koniec ubijania
Słodki sentymentZapraszam po mój ulubiony przepis na mus truskawkowy . Jest super uniwersalny i bardzo prosty do zrobienia. Szykuję z niego nie tylko desery w pucharkach, ale i krem do tortu, czy też mus do serników na zimno. - tylko kilka składników - wiele zastosowań musu - dokładny opis wykonania kremu
AniaGotuje.plpieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone – 250 g * cukier puder – 3 łyżki * wanilia ( ziarna ) – do smaku DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 op * borówki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy
Ostra na SłodkoPojawiły się już nasze polskie truskawki - zatem zapraszam na truskawkowe pyszności - przepisy TUTAJ - KLIK! Jeśli szukacie garnków i patelni do Waszej kuchni - zajrzyjcie na Ceneo- KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje , gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko
Moje Kuchenne RewelacjeZdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasta? Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Wyszło super Pulchny, aromatyczny, właśnie taki jaki powinien być. Biszkopt miętowy połączyłam z biszkoptem czekoladowym. Przepis znajdziesz tutaj . Do tego śmietanowa masa truskawkowa (z truskawek liofilizowanych, ponieważ akurat takie miałam pod ręką) i masa na bazie śmietanki z delikatną nutką cytryny. Tort otynkowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej . Ozdoby wykonane z bezy szwajcarskiej . Pycha
SmartBake.plbananowy . A najlepszą ich cechą jest to, że smak ciasteczek zmienia się w zależności od tego jaki smak budyniu użyjemy :), czyli nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ciasteczka truskawkowe , malinowe czy akurat takie jaki budyń mamy w szafce. Sposób podania i kolorowe cukierki sprawiają, że ciasteczka te są bardzo atrakcyjne dla dzieci. Moje skarby skakały pod sufit, gdy dowiedziały
SmartBake.pllubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą myśl ma ślinotok, to jedno z najbardziej kwaśnych owoców. Sok kiwi
MamaOskarka