Serniczek walentynkowy to mini sernik truskawkowy na bazie śmietany. Nazwałam go walentynkowym z kilku powodów. Po pierwsze jest w kolorze różowym i czerwonym, czyli kolorach walentynkowych. Po drugie ma smak truskawkowy, również kojarzący się z Walentynkami. Po trzecie jest to mała porcja, taka w sam raz dla dwóch osób. A po czwarte jest delikatny i słodki jak to święto(...)jest tanie i nie wymaga wielu składników. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 3 herbatniki lub inne ulubione ciastka 150ml śmietany 30% 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 1 łyżeczka żelatyny 0,5 galaretki truskawkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam ok. 100ml gorącej wody. Mieszałam ją do momenty gdy żelatyna się całkowicie rozpuściła
Waniliowe ImprowizacjeCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej(...)wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki i zmiksowałam na jednolitą masę. Czasami kupuję smakowy ser np. truskawkowy i sernik jest wtedy bardziej aromatyczny i słodki. Tym razem miałam biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone
Pieprzyć z FantazjąTe danie jest idealne dla miłośników podrobów drobiowych! Osobiście serca bardzo lubię, a w takiej wersji są znakomite! Składniki: 100g serc drobiowych 50g ryżu białego suchego
Truskawkowa FiestaBiszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Galaretkę agrestową także rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku i postępuję tak samo
Tradycyjna kuchnia Kasi23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku(...)galaretki zaczną tężeć to dodajemy je do masy. Jeśli masa jest zbyt płynna to należy ją chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wylać ją na ciasteczkowy spód. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali
kulinarne odsłony pati