przygotowany na deser , a także obiad na słodko . Uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Pamiętam taki deser z dzieciństwa , teraz jako matka sama często w sezonie truskawkowym przygotowuję go mojej córce. Pracy przy nim niewiele, więc na obecnie upalne dni jest to doskonały lekki posiłek . Oj jakże bym chciała, aby sezon truskawkowy trwał cały rok ;) Składniki(...)durszlaku. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Umieścić je w misce, dodać jogurt naturalny i cukier waniliowy. Całość zmiksować przy pomocy blendera. Ryż wyjąć z saszetki na talerze, polać sosem truskawkowym. Wierzch udekorować truskawkami. Polecam także: Makaron z truskawkami Koktajl truskawkowy z kefirem Milkshake truskawkowy z bitą śmietaną Crumble z truskawkami
Zrób to smaczniesezon powoli się kończy, a obok nich wdzięczą się soczyste, słodkie truskawki i kawałeczki kruszonej fety, której wyrazisty smak podkręca smaki. Całość ułożona na gniazdku ze świeżych sałat, połączona truskawkowym sosem vinegret jest idealną opcją na letni lunch, obiad, czy kolację. Szybka, łatwa, świeża i przepyszna! Można zajadać samą, z czosnkowymi grzankami lub podać do grilla. Dopóki są jeszcze szparagi(...)połączeniu i rozkoszować przełomem pór roku w każdym kęsie :) A jeżeli macie ochotę na niecodzienny dodatek - posypcie sałatkę kilkoma płatkami piwonii. Pyszka! :D Sałatka ze szparagami i truskawkowym vinegret Potrzebujesz: 1/2 pęczka zielonych szparagów 3-4 garście ulubionych sałat 1/2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 7 dużych truskawek 2 łyżki sera feta sól i pieprz do smaku płatki piwonii (opcjonalnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek. Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki(...)zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo
moj przepis namojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek. Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki(...)zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie(...)kilka rozmiarów herbu różniących się po 1-2 cm, np. 19 na 27, 17 na 25 Powodzenia i smacznego! Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową
moj przepis naSezon na truskawki w Szkocji w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować pyszne wiosenno - letnie danie - makaron z białym serem i sosem truskawkowym . Przepis na to danie podpatrzyłam w książce Malwiny - Lunchbox na każdy dzień. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na działce u babci ;) Jest to bardzo proste, letnie danie, które idealne sprawdzi się(...)upalne dni. Gorąco polecam! Makaron z białym serem i sosem truskawkowym Składniki na 2 porcje: 200-250g makaronu (użyłam makaron typu świderki) 250g białego sera 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego 300g dojrzałych truskawek sól, pieprz mięta do dekoracji
Codzienne GotowanieTakie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika. Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 galaretka krystaliczna 3/4 szklanki wody Mus truskawkowy: 500 g. truskawek 1-2 łyżki cukru pudru ( zależy jak słodkie są truskawki) 2 galaretki truskawkowe 3/4 szklanki wody Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia
Agusiowe smakołykijest lekkie i orzeźwiające. Idealne na upały. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x23 cm Składniki: 800 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne 2 galaretki truskawkowe 3 galaretki krystaliczne truskawki borówka amerykańska 1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, 2 galaretki krystaliczne również w 400 ml wrzątku, 1 galaretkę krystaliczną w 300 ml wrzątku. Galaretki(...)misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, do ubitej dodajemy jogurty greckie. Masę dzielimy na dwie w miarę równe części. 4. Do pierwszej dodajemy zmiksowane truskawki i wlewamy tężejące galaretki truskawkowe. Miksujemy do połączenia się składników. Jak by masa była rzadka to wkładamy na chwilę do lodówki, tylko musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się nie zsiadła. Masę truskawkową wykładamy
kruche babeczkitaki sobie. Przynajmniej ja mam takie zdanie i mając ochotę na ciasto z truskawkami wykorzystałam mrożone owoce. A już niedługo będą nasze krajowe owoce, mniam. Tym sernikiem przypomniałam sobie truskawkowe smaki. Składniki: (blacha 35x25) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam(...)wiaderka dobrej jakości) 500 ml śmietany 30 % 500 g truskawek (użyłam mrożone) 3 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania cukru waniliowego 1 cytryna Mus truskawkowy: 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej ewentualnie trochę cukru Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać po łyżce cukru
talerz przyjemnościpolewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl gotowanej wody 1/2 szkl zmiksowanych truskawek 3. Mus truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować Galaretki(...)lodówki do stężenia. Truskawki opłukać, zmiksować. Zmiksowane truskawki przelać do garnka, dodać cukier i na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. warstwa Przygotować w ten sam sposób co warstwa pierwsza, tylko dodać tężejącą galaretkę cytrynową , rozpuszczoną w połowie szklanki gotowanej wody, i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć
Kuchnia Danusiwodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa(...)opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, żelatyna 1,5 łyżeczki bita śmietana: śmietanka 30% 330 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, dodatkowo: starta czekolada mleczna do ozdoby, Sposób przygotowania: Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość
kulinarne odsłony patiokoło 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać(...)zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzerzuciłyśmy się na handel wymienny. Ona mi sadzonki, ja jej ciastko. W efekcie wszyscy byli zadowoleni, polecam więc taką formę zakupów. Przygotowałam czekoladowe ciasto z musem czekoladowym i truskawkowym, błękitną polewą lustrzaną imitującą taflę jeziora i marcepanową wstążką z rysunkiem wędkarza. Ciacho wywołało odpowiedni efekt, a smak podobno przypadł do gustu nie tylko szacownemu jubilatowi, ale również gościom(...)masła 15 g kakao 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g czekolady (60%) 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 300 g truskawek 50 ml wody 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 50 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny niebieska polewa lustrzana: 65 ml wody 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeimieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory Nie wszystko(...)szkl. mleka 1/2 kostki masła 82 % tłuszczu Krem jogurtowy z ricottą: 375 g sera ricotta 750 g gęstego jogurtu greckiego 1 niebieska galaretka 3/4 szkl. wrzątku Warstwa truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 2 szkl. wrzątku świeże truskawki mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Brownie z czekoladą: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce
Kolorowy Przepisownikroku sezon truskawkowy rozpoczynamy dość późno. No cóż, początek maja nas nie rozpieszczał gdy chodzi o pogodę, więc nie ma się co dziwić. Ale w końcu są, nasze polskie, upragnione. Pomysłów na ich wykorzystanie jak zwykle pełna głowa, choć wcale nie gardzę takimi naturalnymi, bez żadnych dodatków czy przeróbek. Bardzo też lubię truskawkowy sos, któremu można nadać ciekawy smak(...)kokosowa składniki na 3 porcje 1 jogurt grecki 1 jogurt naturalny 6 łyżek płatków owsianych górskich 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki miodu sos truskawkowy truskawki cynamon wykonanie Przygotowanie granoli: płatki mieszamy z wiórkami, dodajemy stopiony miód i olej kokosowy. Wszystko łączymy ze sobą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Przysmaki Karolki