truskawki - 19264 przepisów (strona:870/1285)

Drożdżowe bułeczki maślane 167

śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz, o tej porze roku – na letni piknik! Polecam przepis! Składniki

Raj dla Podniebienia
Gofry bezglutenowe 241

przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem, a nie tylko tuczącym deserem. Z czym jeść gofry? Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana , a nawet cieciorella . Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie

Blendman
Sernik Oreo (wegański!) 172

mocno rozpada! Gotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje podane z owocami sezonowymi - truskawkami lub czereśniami.    Smacznego! 🍰 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 191

Szukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam. Muffinki kukurydziane z owocami, mogą to być truskawki a nawet pojawiające się czerwone i czarne porzeczki! Moja propozycja to czarna porzeczka! Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki kukurydzinej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru  czarna porzeczka 3 łyżeczki cukru do posypania

Życie zaczyna się w kuchni
Placki z kalafiora 211

żywe wspomnienia z dzieciństwa związane z tym czasem. Widzę to bardzo wyraźnie- kuchnia w domu mojej mamy, otwarte drzwi na podwórko, słońce przebiegające przez firanki, sygnał lata z radiem, truskawki na stole i to poczucie że w końcu wakacje i przede mną całe dni spędzane na 3 tamie (to miejsce nad rzeką gdzie chodziliśmy się kąpać), chodzenie do Jolki, wyjazd

Cooking for Emily
Ogórki małosolne 176

Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram  średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej

Gosia gotuje
Tarta z morelami 192

Czym pachnie dla mnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego  wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę   Uczymy jak słodzić  , gdzie dowiecie

Bon appetit mon amie
Szakszuka z ciecierzycą 167

Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem. Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu

Kuchnia w czekoladzie
Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą 180

halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla

Food Square
Pyszny i zdrowy dżem owocowy. 153

Składniki : 2 kg dojrzałych truskawek ( lub innych miękkich owoców malin,  borówek itp. ) 80 dkg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów ( 30 g ) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób wykonania :   O woce umyj, oczyść, usuń szypułki, wsyp do rondla, rozgnieć na mniejsze kawałki. Postaw na średnim ogniu, zagotuj. Co kilka minut zamieszaj. Następnie dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Makaron z białym serem i owocami - lekkie danie na słodko 219

dzieciaka, które nie lubi takiego makaronu. Można go posłodzić zwyczajnym cukrem, miodem lub dowolnym słodzikiem. Po dodaniu sezonowych owoców nabiera nowego smaku, a jeśli trafimy np. na bardzo słodkie truskawki, to można zrezygnować z dosładzania.  Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu makaronu. Tak właśnie było w moim przypadku. W lodówce leżała niewielka ilość twarogu

Codzienna kuchnia niecodzienna
DIETETYCZNE PLACUSZKI KOKOSOWE 170

oleju kokosowym małe placuszki, abyśmy byli w stanie je obracać. Podajemy z sosem: zmiksowane liście bazylii, mięty i melisy, z odrobiną wody, możesz też dodać miód. Podałam z truskawkami! Buziak

SMYKWKUCHNI
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 188

Dzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej

FitKot
Tarta z łososiem i zielonym pesto 168

Przykład ostatniego ciasta na blogu, czyli ekspresowego z truskawkami, to dla mnie niemała motywacja, żeby tego mojego miejsca w sieci nie opuszczać, nie zaniedbywać. Tak po prostu, sami z siebie zaczęliście wklejać zdjęcia pod linkiem na FB swoich ciast. To jest chyba to, co w korporacjach nazywają feedbackiem.  Nigdy nie umiałam prosić o lajki przy danych przepisie, o znak

bistro mama
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 186

Kocham Jeść . Menu, które przygotowałem: Amouse-bouche:  sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym   tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco

Food Square