Magda Dwa kosze pięknych, soczystych i słodkich jak miód truskawek zobowiązują do działania i to konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje(...)prosty krem świetnie pasuje i uwydatnia smak truskawek, a kakaowy biszkopt świetnie do tego wszystkiego pasuje. Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 500g truskawek Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę od piekarnika wykładamy papierem
Smaczna Stronawystarczy dobry blender kielichowy, którym możesz miksować zamrożone produkty. Przepis na domowe lody można łatwo modyfikować i sięgać po ulubione owoce sezonowe, dzisiaj proponuję Wam lody truskawkowe, z BIO truskawek dostępnych w ofercie Ryneczku Lidla, z odrobiną pokruszonej bezy, idealne słodko - kwaśne połączenie na upalny dzień. Te truskawki zawsze kupuje bez obaw wiem, że są uprawiane bez pestycydów, słodkie(...)smakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. SKŁADNIKI: - 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla - 200 g serka mascarpone - 3 bardzo dojrzałe banany - opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa
SMYKWKUCHNIOrzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną Uwielbiam domowy kisiel, w szczególności truskawkowy. Choć najczęściej sięgam po niego jesienią lub zimą, to i latem nie stronię od takich propozycji. Z tym, że letni kisiel musi być dla mnie orzeźwiający i pełen sezonowych owoców. Tak właśnie jest w tym wypadku. Kisiel z mojego przepisu wychodzi dość kwaśny, orzeźwiający. Jeśli lubicie słodsze desery(...)przepisu… no cóż, łatwiej się już chyba nie da Warto robić samemu takie desery. O wiele zdrowiej i smaczniej To kto skusi się na domowy orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną? Składniki: 1 pełna szklanka truskawek (większe kroimy) 2 łyżki soku z cytryny* 1,5 łyżki cukru* 1 szklanka wody 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żurawiny – użyłam
Słodkie okruszkiŚrodek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu 23g żelatyny + 200ml wody 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu) Dodatkowo – wykończenie: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek Spód: 1. Blaszkę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy wykładamy również folią rantową, jeśli nie to pomijamy). 2. Spód blaszki wyłożyć dokładnie biszkoptami. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Środek: 3. Żelatynę
Mała Cukierenkakońcu wiosna obudziła się do życia. Nadeszły ciepłe dni, na ryneczkach i straganach pełno moich ulubionych owoców i warzyw. Pojawił się pierwszy bób, soczyste truskawki, a chrupiący szpinak i różowe rzodkiewki w końcu są pełne smaku. Aż chciałoby się kupić wszystko i nie wychodzić z kuchni ; ) Mam tyle pomysłów na wykorzystanie tych dobroci! Ale ostatnio wszystkie nasze obiady są bardzo(...)prostu do ugotowanej kaszy i zjadamy w formie cieplej sałatki. Uwielbiam też łączyć warzywa z owocami, więc wykorzystuję to, na co mamy sezon w pełni, czyli soczyste truskawki. A skoro już o nich mowa to kupuje je zawsze w niewielkich ilościach, bo mam tak małą lodówkę, że wiecznie jest problem z przechowywaniem owoców. To jeden z tych powodów, dla których
Mienta blogSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy(...)obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyKruche ciasto z truskawkami i owocową pianką Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno owocowe i przepyszne ciasto z różową pianką i truskawkami. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owocowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru(...)łyżki oleju 2 budynie truskawkowe lub malinowe w proszku Dodatkowo: Ok 250g truskawek *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejsze ciasto wkładamy
Blog z ApetytemWegański, bez laktozy, bez cukru, glutenu deser palce lizać. Tylko trzy podstawowe składniki. Można dodać cukier, ale dla mnie jest on zbędny. Truskawki same w sobie są słodkie. Pięć minut i mamy pyszny, zdrowy deser z którym możemy grzeszyć. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 400 ml mleczka kokosowego 25 dkg truskawek 2 łyżki płatków migdałowych 6 gron winogrono ciemne mięta(...)szklankę mleka kokosowego i zagotowuję. Wsypuję szklankę płatków i gotuję na wolnym ogniu 3 minuty, mieszam. Jak płatki zrobią się gęste, dolewam resztę mleka kokosowego i miksuję blenderem. Truskawki myję, obieram z szypułek. Trzy sztuki zostawiam do dekoracji. Przekładam na patelnię i przesmażam na wolnym ogniu aż puszczą sok. Na dno pucharków przekładam łyżkę truskawek, potem płatki, znowu truskawki
wesoła kuchniaZamarzyło mi się ostatnio zrobić jakiś fajny i zdrowy deserek bez pieczenia (ach, te upały…) z wykorzystaniem świeżych truskawek, których nie możemy się najeść (w końcu to sezon! ). I tak oto powstały wegańskie tartaletki z kremem jaglanym i kawałkami truskawek. Gdy Mąż pierwszy raz jak je zobaczył, to powiedział zachwycony: “Ale piękne różyczki dla mnie zrobiłaś!” No niech(...)wiem, że komuś może wydawać się ten krok zaniedbywalnie mały przy całej gamie innych plastikowych odpadów, które produkujemy, ale jak nie musimy, to nie używamy plastiku). Tartaletki dekorujemy truskawkami i można, chociaż niekoniecznie trzeba, posmarować galaretką. Smak tartaletek jest dalej pyszny, ale dzięki niej tartaletki zamieniają się w efektownie wyglądające różyczki, co cieszy oko i pięknie wygląda na stole Składniki
Lamarida.plObiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) – 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 3/4 szklanki jogurtu naturalnego – truskawki (użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło
CookYourselfbardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla „truskawkowyjadaczów(...)blachę o wymiarach 27x27cm): – 50g masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru – 3/4 szklanki mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: – 500g świeżych truskawek – 2 galaretki truskawkowe – 1 szklanka wrzątku Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo
CookYourselfBabeczki czekoladowe z truskawkami – bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach. PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI Składniki na babeczki czekoladowe z truskawkami: 3 jajka 1 szkl mąki pszennej jasnej 1 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1/4 szkl mleka 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)dopieczenia 200g truskawek Jak zrobić babeczki czekoladowe z truskawkami: Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej z mlekiem. Mieszamy delikatnie i powoli wszystkie składniki, tak by jajka nie opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki
Dorota SmakujeTruskawkowy to chyba mój ulubiony kompot zaraz po rabarbarowym , zresztą darzę kompoty owocowe ogromnym sentymentem. PROSTY PRZEPIS NA KOMPOT Z TRUSKAWEK Składniki na kompot z truskawek: 0,5 – 0,75kg truskawek cukier, ksylitol, stewia, miód do smaku 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ( tutaj przepis ) lub ok 1-2 cm laski wanilii – opcjonalnie Jak zrobić kompot z truskawek(...)Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroje w połówki. Do garnka wrzucam truskawki, wanilię, zalewam wodą (1,5 – 2l). Gotuję jakieś 5-10 min od wrzenia wody. Odstawiam do ostygnięcia i naciągnięcia. Słodzę do smaku. Artykuł Prosty przepis na Kompot z truskawek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeDzisiaj przygotowałam makaron z sosem truskawkowym . Pomimo, że do sezonu truskawkowego w Polsce pozostało sporo czasu, kupuję importowane truskawki i muszę przyznać, że trafiam na słodkie i smaczne. Robię koktajle, ale też zamrażam w malutkich porcjach na zapas. Przygotowanie sosu truskawkowego na ciepło jest banalnie proste. Smak niepowtarzalny, nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem i latem pełnym truskawek(...)truskawek pasują np. borówki amerykańskie :) Makaron z sosem truskawkowym / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 szklanki wody lub mniej 1 szklanka mrożonych truskawek 1 garść borówek amerykańskich (mogą być mrożone) cukier do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnka wkładamy truskawki. Wlewamy wodę. Dusimy na małym ogniu, aż truskawki będą miękkie. Dodajemy cukier
Moja smaczna kuchniatartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie(...)był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku Składniki : TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek konfitury malinowej 3 - 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie : Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać
cucinare