Przygotowując się do zrobienia konfitury pomyliłam się i od razu do truskawek wsypałam cukier i rozmieszałam . Nie wiedząc co mam zrobić z tym fantem zaczęłam podgrzewać i w efekcie końcowym uzyskałam gęsty sos z całymi truskawkami – taką frużelinę, bo truskawki nie rozgotowały się jak do konfitury. Podaję przepis , który jest taki prawie sam jak na konfiturę , tylko, że smażymy(...)krócej i w efekcie końcowym ma inny ciemniejszy kolor i posmak , trochę karmelizowany ( przez długie smażenie cukru ) aniżeli konfitura. Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli są duże to przekrawamy na pół. 1,6 kg cukru kryształu, Przygotowanie : Truskawki dobrze wypłukać, odszypułkować i osuszyć. Włożyć do szerokiego garnka z grubym dnem,( bez pokrywki ) mieszając gotować
Pysznosci Babci BasiTeraz jest najlepszy moment na robienie przetworów z truskawek , jakby ” przedostatni zbiór „, jak się praktycznie kończą , bo wtedy są najsłodsze – czerwone. Dzisiaj polecam konfiturę – powidła z truskawek . Przygotowanie konfitury jest dość czasochłonne i podzielone na dwa dni. Trochę trudu , ale naprawdę warto . Polecam Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli(...)duże to przekrawamy na pół. ok.1.5 – 1,6 kg cukru w zależności od słodkości truskawek ( dodajemy na następny dzień ) Przygotowanie : Truskawki dobrze wypłukać, odszypułkować i osuszyć. Włożyć do szerokiego garnka z grubym dnem,( bez pokrywki ) mieszając gotować na wolnym ogniu, tak żeby się rozgotowały i woda odparowywała.Proces polega na odparowywaniu wody z truskawek . Dość często mieszamy , żeby
Pysznosci Babci BasiLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)łyżki żelatyny 600 g truskawek wierzch: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru pudru kilkanaście sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód: Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy(...)łyżki likieru Amaretto ok. 300 g truskawek kakao do posypania Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto. Na dnie naczynia umieść warstwę truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone
Kuchnia bezglutenowastrzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo(...)płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki
Moja Delicjastrzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo(...)łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie
Moja Delicjamoim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki(...)dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek 2 cebule szalotki 1/2 dojrzałego awokado 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól morska
Poezja smakuWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli około 1/2 szklanki mleka olej do smażenia cukier puder do oprószenia Rabarbar i truskawki kroimy w cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy
Rozpustne gotowaniePyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden(...)cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm KRUCHY SPÓD 150 g zimnego masła 160 g mąki pszennej (1 szklanka) 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany
cool and mintyBardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego ). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu. truskawki - cały garnek 5 litrowy 1 kg. + 0,5 kg. cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki zasypać 1 kilogramem cukru, potrząsnąć trochę, aby cukier dokładnie pokrył truskawki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia odlać powstały sok z truskawek ( można zrobić z niego pyszny syrop z truskawek ). Pozostałe truskawki smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszać lub potrząsać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj ponownie zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie. Przepis(...)galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody budyń o smaku waniliowym, z cukrem płaska łyżeczka cukru z wanilią 350 ml śmietany 30% 100 ml mleka 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę i budyń . Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Standardowo budyń przygotowuje się w 500 ml mleka
Smak mojego domulekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria nie zdołałaby się oprzeć dokładce. Kanapka Wiktorii Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu aż nie będzie potrzebna. Frużelina: 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości 1-4 łyżki cukru (ja nie dodawałam wcale, ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo słodki) 1 łyżka żelatyny namoczona(...)łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody Kilka godzin przed przełożeniem tortu przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki, zasypać cukrem, gotować na małym gazie do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą dużo soku. Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około 30 małych lub 15 dużych Kruszonka: 50 g mąki chlebowej 25 g oleju 25 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest
moj przepis naDeser kokosowy z kaszą jaglaną i truskawkami Kto jada jaglankę, wie, że bez odpowiedniego doprawienia jest ona nijaka w smaku. Chcąc wprowadzić jej jak najwięcej do diety, dodaję ją do różnych dań. Tym razem postawiłam na słodką i bardzo prostą wersję. Jako że od jakiegoś czasu nie mogę się oprzeć smakowi kokosa, "przerobiłam" jaglankę na słodki, kokosowy deser. Już podczas(...)gotowania z wiórkami pachniała tak obłędnie, że wyjadałam ją z rondla ;) Wyszło prosto i ... pysznie! Zobacz przepisy na ----> inne desery Deser kokosowy z kaszą jaglaną i truskawkami - przepis: (3-4 niewielkie pucharki) Składniki: 100 g kaszy jaglanej (suchej) ok. 1,5 szklanki mleka (np. roślinnego) 30-40 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru trzcinowego kilka truskawek na wierzch
Moje Qulinaria