Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówPrzyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) SKŁADNIKI(...)szklanka truskawek 1 szklanka borówki amerykańskiej 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut
Moje Kuchenne RewelacjeSezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki(...)dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje. Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin
Moje Kuchenne Rewelacjedużo lepsze wyniki od moich, co za sprawiedliwość. Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 4 morele 7 dużych truskawek 3 suszone morele Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodać na koniec cukru pudru. Morele w osobnym pojemniku miksujemy blenderem, tam samo podstępujemy z truskawkami. Do pucharków dajemy dwie łyżki śmietany następnie
ciastkarnia na kruchym spodzieChwila przerwy od wypieków truskawkowych. Nie żeby mi się truskawki przejadły bo myślę, że taki stan jest nie możliwy ale pomyślałam, że mała odmiana na blogu się przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami
ciastkarnia na kruchym spodziesobie trochę sposób odżywania na lato i jestem bardzo zadowolona, koktajle warzywne i owocowe dają dużo energii i poprawiają pracę jelit, Polecam:) Składniki na dwa duże pucharki: 200 g truskawek 4 duże brzoskwinie lub pół mango albo ananasa 3 kiwi 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Każde z nich osobno miksujemy blenderem(...)trzech miseczkach. Do każdej z nich dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i mieszamy dokładnie. Najpierw wlewamy do pucharków zmiksowane truskawki i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie na wierzch wlewamy mus brzoskwiniowy i również wkładamy go do lodówki, tak samo postępujemy z musem z kiwi. Deser po stężeniu ostatniej warstwy można zjeść. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw(...)godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieprzygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego J *Na zdjęciu ciastka obciążone są ryżem, ale nie polecamy tego. Bardzo nie praktyczne, kiedy ryż się rozsypie
Kolizje Smakówzawiedziecie się:) Składniki: 4 łyżki kaszki mannej 2 szklanki pełnego mleka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 2 białka 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki soku z truskawek/malin Truskawki, czekolada i listki mięty do przybrania Zimnego mleko przelewamy go rondelka. Dosypujemy cukier waniliowy oraz kaszkę manną i włączamy gaz. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i mieszając doprowadzamy do miękkości(...)pianę. Sok oraz białka łączymy z wystudzoną kaszką manną mieszając delikatnie łopatką. Tak przygotowaną kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy do lodówki. Schłodzoną piankę z kaszki mannej ozdabiamy truskawkami, listkiem mięty i startą czekoladą. Smacznego
Kolizje Smakówrazem, gdy zachciało mi się piec finansjerki, musiałam kupić białą czekoladę w sklepie. Biała czekolada bardzo dobrze komponuje się ze smakiem owoców, takich jak maliny czy truskawki (koktajl z truskawkami i białą czekoladą - mniam). Jeszcze lepszym kompanem dla niej okazał się nasz dzisiejszy bohater, rabarbar - gdy już wydaje się Wam, że jesteście przesyceni słodyczą finansjerek, cierpki rabarbar przełamuje
Chilli Czosnek i Oliwaarnia pełna słoiczków. Dżemy i kompoty gotowe na cały rok bez truskawek. Ale jest jeszcze inny sposób na przechowanie owoców i to bez dodawania cukru. Truskawki możemy zamrozić. Trochę z tym roboty ale warto. Owoce myjemy, wykładamy
prawdziwe jedzeniesmaczne. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 5 żółtek pół szklanki oleju nadzienie np. konfitura z truskawek Mieszamy ze sobą mąkę, cukier i żółtka. Stopniowo dolewamy olej. Zagniatamy ciasto aż wszystkie składniki(...)czasie pieczemy drugą część ciasta. Ciasto smarujemy grubą warstwą ulubionej konfitury. Ja użyłam tegorocznej konfitury z truskawek. Nakrywamy drugim paskiem ciasta i pozostawiamy do przestygni
prawdziwe jedzenieOwocowo u mnie w kuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że teraz na nie sezon. Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 jajko ciepła woda cukier, sól owoce (jagody, truskawki) Przygotowanie: Truskawki/jagody należy umyć, (odszypułkować) i posłodzić 3-4 łyżkami cukru. Na stolnicę wykładamy mąkę i wbijamy
PastelFoodKuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji Joasia – Kuchnia Joasi Beza Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ja bardzo lubię pavlovą z truskawkami, i listkami mięty, ale akurat nie było truskawek w sklepie. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało, jak dla mnie jest za słodki i sycący. Beza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię