przetestowała go w mojej kuchni. Deser a właściwie to mus przypomina trochę smakiem ajerkoniak. Ja zrobiłam go zgodnie z przepisem ale myślę, że można urozmaicić go truskawkami albo czereśniami. Z książki wyczytałam, że został on pierwszy raz wykonany w 1906 roku w Haugesund dla królowej Maud ( stąd jego nazwa) i króla Haakona, kiedy to odwiedzali
ciastkarnia na kruchym spodzieprzydałoby się coś słodkiego. Niestety nie mam możliwości upieczenia biszkopta więc o torcie nie było mowy ale za to udało mi się wypróbować nowy przepis na słodki deser. Jeżeli truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina
ciastkarnia na kruchym spodzieNastępną naszą propozycją jest przepyszny trójbarwny sernik na zimno. Sernik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny. My dodałyśmy do niego brzoskwinie i galaretkę truskawką, jednak zarówno owoce, jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać. Jedynym minusem przygotowania jest czas potrzebny na związanie sernika nim nałożymy następną warstwę. Czas przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy
Kolizje Smakówwydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować sałatkę owocową z letnich owoców podawaną w wydrążonym arbuzie. Lekka, smaczna i niezwykle orzeźwiająca. Składniki: 250g truskawek 200g arbuza banan mała kiść jasnych winogron mała kiść ciemnych winogron garść rodzynek sok z ćwiartki cytryny Arbuza wydrążamy w środku. Wszystkie owoce kroimy i mieszamy ze sobą. Rodzynki chwilkę
Kolizje Smakóworzeźwiające smoothie truskawkowo-bananowe. Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje SmakówObserwujmy i porównujmy ceny. Nie warto być wiernym jednemu sklepowi. Idąc na spacer, czy kolejne zakupy czytajmy ceny, zapamiętujmy i porównujmy. Naprawdę to się opłaca. Weźmy chociażby nasze polskie truskawki na które jest sezon. Na stoisku obok tramwaju kosztowały 8zł, w jednym z dyskontów 10zł, a u pani w warzywniaku osiedlowym 6zł za kilogram. Gdzie kupić upragnione czerwone owoce? Oczywiście
Kolizje Smakówdeserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu! Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego. Tak było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką
Chilli Czosnek i Oliwacudowne pomysły i wspaniałą zabawę. Całe podsumowanie znajduje się tutaj Jeżeli kogoś przez przypadek pominęłam z góry przepraszam i proszę o informację, żebym mogła poprawić. Napoje Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami Brzoskwiniowa herbata zimna lemoniada brzoskwiniowa Lemoniada brzoskwiniowa smoothie jaglany z morelami Śniadania ryż z jabłkami i brzoskwiniami omlet brzoskwiniowy Przepisy
Sto kolorów kuchnikwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Podajemy z domową konfiturą z malin lub truskawek. Ja dziś robiłam i polecam Konfiturę z porzeczki
prawdziwe jedzenieprodukty tradycyjne , które oznaczane są znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy? M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka
W kuchni Karmel-itkideser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków
Niezły Młynekpodwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodami, potocznie zwanymi jagodziankami, jednak ich tym razem nie lukrowałam, tylko zrobiłam pyszną kruszonkę, bo ja bardzo lubię kruszonkę. Dlatego często robię crumble :) Ostatnio przygotowałam drożdżowe bułeczki z truskawkami , też były pyszne, bo bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie owalny kształt. Gorące, pachnące bułeczki z kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z jagodami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkim, beztroskim dzieciństwem, mama mi ją gotowała bo jest słodka i smaczna i doskonale zastępuje słodycze. Możecie urozmaicać to danie dodając np. starte jabłka i cynamon, albo maliny, czy truskawki, a zimą można wykorzystać mrożone owoce np. jagody. Nie ma ograniczeń w tym zakresie, jest to świetny pomysł na ciepłe śniadanie albo na zimny deser. Smacznego. Składniki na 1 porcję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOwoce na zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię