formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch
prawdziwe jedzeniedzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również malin, truskawek itp). Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo nam posmakowało. Przepis zaczerpnięty stąd . Polecam. Post Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSAŁATKA Z TORTELLINI LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/saatka-z-tortellini.html 6 MIEJSCE: MUFFINKI Z MALINAMI LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/muffinki-z-malinami.html 7 MIEJSCE: POLĘDWICZKI WIEPRZOWE LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie.html 8 MIEJSCE: DESER Z TRUSKAWKAMI LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/04/deser-z-truskawkami-dietetyczny.html 9 MIEJSCE: SMAŻONE ŚLEDZIE LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/smazone-sledzie.html 10 MIEJSCE: DRINK Z BLUE CURACAO I MLECZKIEM KOKOSOWYM LINK: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/drink-z-blue-curacao-i-mleczkiem.html A TAK TEN ROK ZAMKNEŁAM
SMYKWKUCHNIżółtka) - 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej) - 150 ml oleju - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając
Smaczne ZdroweOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościjajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka kakao, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, 250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek, 250g półtłustego twarogu, 1/2 szkl. śmietanki 30%, 1/4 szkl. zimnej słodkiej herbaty. Przygotowanie Masło stopić wraz z czekoladą i ostudzić. Jajka ubić, dodać 5 łyżek
Z miłości do słodkościOstatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami , a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt: 3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać
Z miłości do słodkościbiałej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Przekładamy do lodówki
sama złodyczurodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną) owoce świeże lub z kompotu, np truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć z serkiem, Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie , gdy tężeje rozpuścić następną
W kuchennym oknie EwyPyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 250g borówek - tu amerykańska 50g bezy 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cyrtyny listki mięty do dekoracji
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI: - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus - garść truskawek - łyżka suszonej żurawiny - 1/2 małego banana - 1/4 awokado - 3 pomidorki koktajlowe - łyżka płatków migdałowych - listki świeżej melisy - łyżka płatków z suszonych pomidorów sos z octem balsamicznym: - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z pomarańczy - odrobina soli - łyżeczka oleju z pestek winogron Idealna, obłędna i wyjątkowa! Koniecznie do zrobienia! Buuuziaki! Zapraszam
SMYKWKUCHNIciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam Post Ciasto jogurtowe z śliwkami pojawił
Marta Gotujeprzez wakacje ale jak ja wpadnę do mamy ogródka to chyba przez kilka dni nie zejdę z czereśni- tak sobie obiecałam. Te roku udało nam się kupić małe pudełeczko truskawek i to by tyło na tyle z jedzenia owoców sezonowych. A jedyną pocieszą są borówki, mamy ich pod dostatkiem i tym rekompensujemy sobie straty na innych owocach. Dlatego
ciastkarnia na kruchym spodziezrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki Wykonanie: Na brytfankę układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 23 cm. Piec nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodziejest to kolejny wpis o panna cottcie:) Tym razem postanowiłam w ramach urozmaicenia spróbować zrobią ją w wersji karmelowej z musem truskawkowym. Niestety nie mam już w zapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie ale ja jestem nie obiektywna:) Składniki na 4 porcje: 3 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany
ciastkarnia na kruchym spodzie