truskawka - 16921 przepisów (strona:803/1129)

Ratafia wieloowocowa 178

spirytusu lub wódki. Przy zlewaniu pojawia się jednak kłopot niewymieszanego i nierozpuszczonego cukru. Dlatego proponuję wykonanie ratafii z syropem. Składniki : różne owoce sezonowe (w ilości do 75 dag), np.: truskawki poziomki (niewiele) porzeczki jagody borówki (niewiele) wiśnie czereśnie brzoskwinie nektarynki maliny jeżyny aronia (przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw

Weekendy w domu i ogrodzie
Kompot wieloowocowy z miętą 181

lecie korzystamy z sezonowych owoców i między innymi robimy świeże kompoty. Składniki: 1 szklanka truskawek 1 garść jagód kilka moreli 1 szklanka czereśni 1 gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. 2. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy gaz, do kompotu

Kuchnia domowa Ani
Łososiowe trio z rieslingiem 178

Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron użytych

królestwo garów
Eton Mess z malinami 205

klasyczny angielski deser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje

Smakowity Blog Kulinarny
Łososiowe trio z rieslingiem 173

Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron użytych

królestwo garów
Ogórki w pomidorowym sosie 157

Przetworów czas zacząć...tzn ..przetwarzanie już zaczęte..robiłam już kompoty i dżemy z truskawek..ale nie wstawiłam przepisów...czasu zabrakło...Wczoraj dostałam troszkę ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone  ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis

Moje domowe kucharzenie
Serniczki na zimno z galaretką herbacianą 181

sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka) - żelatyna spożywcza Przygotowanie: Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku (u mnie 4 łyżeczki

Kuchnia co dnia
Owocowa sałatka na upalny dzień 146

Składniki: melon truskawki jagody maliny banan 2 łyżki syropu klonowego Listki  świeżej melisy Przygotowanie: Wymieszaj owoce , polej syropem klonowy, schłódź w lodówce

AZgotuj!
Brioszka z truskawkami z sosem czekoladowym 116

brioszkę:  http://azgotuj.blogspot.com/2012/06/brioche-na-sniadanie.html   - nie umiem zrobić opcji "tutaj" więc jeśli, ktoś mógłby się ze mną podzielić jak to zrobić będę wdzięczna za pomoc.  brioszka truskawki  sos czekoladowy Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki czekolady pół szklanki mleka 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej strzykawka Rozpuszczam pół tabliczki gorzkiej czekolady, następnie biorę pół szklanki mleka i rozpuszczam

AZgotuj!
Kisiel z soku z jagód 164

ostatnio z pewną panią, która jest po bardzo brzydkim zatruciu.  Nie może jeść praktycznie nic surowego, a tu sezon na owoce dopiero się zaczyna.  Kiedy patrzy na truskawki ogarnia ją smutek. Poradziłam jej, że może takie owoce bardzo krótko poddusić  i zrobić pyszny kisiel. Nie wiem czy skorzysta z mojej rady. Przyszłam do domu. Sprawdziłam w zamrażarce

AZgotuj!
Białe Brownie z malinami 175

bitą śmietanę czy owoce. Ciasteczka są bardzo słodkie dlatego ja dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.  100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram cukier 70 gram białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia  maliny mrożone

AZgotuj!
Pieczony omlet z ziołowym serkiem 199

chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami.  Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy.  „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy

AZgotuj!
Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej 218

straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować. Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis.  Truskawki z kremem dyplomatycznym. To połączenie dwóch słynnych kremów: kremu Chantilly i kremu pasticcera. We Włoszech nazywany Crema Chantilly Podobała mi się formuła warsztatów.  Najpierw mieliśmy pokaz. Potem wytłumaczenie jak ugotować

AZgotuj!
Szaparagi z truskawkami i z owczym twarożkiem 179

Sałatka jest prosta i szybka. Za to zaskakujace smaki. Dodatek świeżego tymianku dodaje sałatce niesamowitych samowych wrażeń.  na 4 pprcje pęczek zblanszowanych szaparag 20  truskawek  100 gram - twarożek owczy płatki migdałowe limonka pokrojona na 4 części doniczka swieżego tymianku  olej w prażonych włoskich orzechów Wszystkie składniki ułóż na talerzu.  Posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Skrop limonką

AZgotuj!
Tort Pavlova 400

soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania  stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej

Pan i Pani Smith w kuchni