Crumble z truskawkami i rabarbarem to pomysł na smaczny deser z owocami sezonowymi, który można szybko przygotować. Osoby, które z niecierpliwością czekają na wystudzenie ciast, będą zadowolone, gdyż crumble można nakładać na talerz niemalże po upieczeniu. O tej porze roku sprawdza się połączenie ciepłego deseru podanego z gałką orzeźwiających lodów. Udostępnij Składniki na crumble z truskawkami i rabarbarem(...)truskawek 200 g rabarbaru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 110 g mąki pszennej 75 g brązowego cukru 75 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół. Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić
niecodziennikparyNalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele kontrowersji. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu, zapadła decyzja: jak nie spróbuję i nie zrobię, to się nie dowiem, jak smakuje … Truskawki piękne, dojrzałe, wyczyszczone, odszypułkowane, wszystko przygotowane według przepisu. Minęły dwa miesiące, zlewam nalew, pierwsza degustacja i …. rozczarowanie. Smak? Kompot truskawkowy(...)wylądowała w butelkach i poszła w zapomnienie. Po kolejnych trzech miesiącach… szok! Jakie to dobre! Smaczne! Wyśmienite! Od tamtej pory, sezon truskawkowy to nie tylko dżemy, koktajle i truskawki w śmietanie czy w jogurcie, to przede wszystkim NALEWKA TRUSKAWKOWA! Składniki 1 kg truskawek 200 – 250 g cukru 700 ml alkoholu 70%* 1 limonka – po 2 miesiącach
Tajemnice Smakunarobiły jednak tak wielu szkód jak podejrzewałam. Krzaki pięknie obrodziły dorodnym owocem. Prawdę powiedziawszy sezon truskawkowy u mnie w ogrodzie był dość bogaty. No to siedziałam w tych truskawkach po pracy a wieczorem padałam. Oczywiście obowiązkowo w czasie zbiorów głównym składnikiem w moim domowym menu była truskawka. Sezon kończę dżemami. Zawsze robię je jak truskawka się już kończy. Owoc jest(...)raczej my ich zaskoczymy. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy * truskawki Białka ubiłam z odrobiną soli i małymi porcjami dosypywałam cukier biały i cukier waniliowy. Jak już ubiłam na puszystą masę, dodałam żółtka. Potem już kolejno: przesiana mąka z proszkiem
Pieprzyć z Fantazjąrazem przygotowałam zestawienie przepisów na wykorzystanie 🍓truskawek. Sezonowo świeże możemy jeść garściami same, ale w połączeniu z innymi składnikami, stworzymy smaczne zbilansowane posiłki (nie licząc ciast😜), co jest bardziej wskazane. Osobiście uwielbiam truskawki i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć w mojej diecie. Nie muszą już być nawet świeże, mrożone mi nie przeszkadzają, tylko wtedy nie do wszystkiego będą(...)się nadawały, ale i na to są też sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK ODWRÓCONY
zdrowo i aktywniebardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą “truskawkowe iglo” czy po prostu “ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla “truskawkowyjadaczów(...)blachę o wymiarach 27x27cm): – 50g masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru – 3/4 szklanki mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: – 500g świeżych truskawek – 2 galaretki truskawkowe – 1 szklanka wrzątku Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo
CookYourselfObiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) – 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 3/4 szklanki jogurtu naturalnego – truskawki (użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło
CookYourselfProsta sałatka ze szpinaku, truskawek i koziego sera. Letnia, pyszna i wyjątkowa. Przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę, więc nie ma wymówek. Musicie tego spróbować. Sezon na truskawki minął? Akurat nie macie liści szpinaku? Nie lubicie koziego sera? Zamiast szpinaku można użyć rukoli, zamiast truskawek – arbuza, mango lub malin, a kozi ser można zastąpić grecką fetą. Niech ta sałatka(...)szpinaku, truskawek i koziego sera będzie bazą, a Wy eksperymentujcie! Nie bójcie się nowych smaków i odważnych połączeń i jedzcie sałatki ! Są pyszne i zdrowe! Składniki na 2 porcje : 200g truskawek 200g szpinaku 100g koziego sera 50g orzechów włoskich Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki płynnego miodu mała szczypta soli (opcjonalnie) odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie) Szpinak
DietologUwielbiam truskawki. W „sezonie truskawkowym” mogłabym się żywić wyłącznie nimi. Poza sezonem ratuję się mrożonymi owocami, które są równie smaczne. Na moim stole często goszczą desery z dodatkiem truskawek: np. deser Nigelli , tarta z truskawkami czy mleczny koktajl truskawkowy. Dzisiaj przygotowałam pyszne, orzeźwiające a zarazem sycące smoothie z truskawek z dodatkiem bananów. Składniki: 500 g truskawek, 2 banany, 1 łyżka(...)miodu, 1/2 szklanki soku jabłkowego. Truskawki umyć, usunąć szypułki przełożyć do blendera, banany obrać, dodać do truskawek. Owoce zmiksować na gładki mus. Dodać miód i sok, ponownie zmiksować. Przelać do szklanek i od razu podawać
Moja kraina smakówEton Mess to deser, który bardzo często gości na moim stole. Do jego wykonania można użyć różnych owoców: jagód, borówek, malin, lecz właśnie z truskawkami smakuje najlepiej. Chyba nic prostszego, a jednocześnie pyszniejszego nie można wymyśleć. Słodycz truskawek, kruchość bez, a wszystko otulone bitą śmietaną. Taki bałagan to ja mogę mieć w domu nawet codziennie ;) Składniki: 200 ml śmietany(...)truskawek, 40 g bez. Tak naprawdę to ilość poszczególnych składników zależy od indywidualnych preferencji, Można dodać więcej owoców, bądź więcej śmietany. Musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej smakuje. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. W razie potrzeby posłodzić 1 łyżeczką cukru, ale według mnie dojrzałe truskawki mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Lekko rozgnieść
Moja kraina smakówMagda Dwa kosze pięknych, soczystych i słodkich jak miód truskawek zobowiązują do działania i to konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje(...)prosty krem świetnie pasuje i uwydatnia smak truskawek, a kakaowy biszkopt świetnie do tego wszystkiego pasuje. Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 500g truskawek Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę od piekarnika wykładamy papierem
Smaczna Stronawystarczy dobry blender kielichowy, którym możesz miksować zamrożone produkty. Przepis na domowe lody można łatwo modyfikować i sięgać po ulubione owoce sezonowe, dzisiaj proponuję Wam lody truskawkowe, z BIO truskawek dostępnych w ofercie Ryneczku Lidla, z odrobiną pokruszonej bezy, idealne słodko - kwaśne połączenie na upalny dzień. Te truskawki zawsze kupuje bez obaw wiem, że są uprawiane bez pestycydów, słodkie(...)smakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. SKŁADNIKI: - 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla - 200 g serka mascarpone - 3 bardzo dojrzałe banany - opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa
SMYKWKUCHNIOrzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną Uwielbiam domowy kisiel, w szczególności truskawkowy. Choć najczęściej sięgam po niego jesienią lub zimą, to i latem nie stronię od takich propozycji. Z tym, że letni kisiel musi być dla mnie orzeźwiający i pełen sezonowych owoców. Tak właśnie jest w tym wypadku. Kisiel z mojego przepisu wychodzi dość kwaśny, orzeźwiający. Jeśli lubicie słodsze desery(...)przepisu… no cóż, łatwiej się już chyba nie da Warto robić samemu takie desery. O wiele zdrowiej i smaczniej To kto skusi się na domowy orzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną? Składniki: 1 pełna szklanka truskawek (większe kroimy) 2 łyżki soku z cytryny* 1,5 łyżki cukru* 1 szklanka wody 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żurawiny – użyłam
Słodkie okruszkiŚrodek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu 23g żelatyny + 200ml wody 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu) Dodatkowo – wykończenie: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek Spód: 1. Blaszkę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy wykładamy również folią rantową, jeśli nie to pomijamy). 2. Spód blaszki wyłożyć dokładnie biszkoptami. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Środek: 3. Żelatynę
Mała Cukierenkakońcu wiosna obudziła się do życia. Nadeszły ciepłe dni, na ryneczkach i straganach pełno moich ulubionych owoców i warzyw. Pojawił się pierwszy bób, soczyste truskawki, a chrupiący szpinak i różowe rzodkiewki w końcu są pełne smaku. Aż chciałoby się kupić wszystko i nie wychodzić z kuchni ; ) Mam tyle pomysłów na wykorzystanie tych dobroci! Ale ostatnio wszystkie nasze obiady są bardzo(...)prostu do ugotowanej kaszy i zjadamy w formie cieplej sałatki. Uwielbiam też łączyć warzywa z owocami, więc wykorzystuję to, na co mamy sezon w pełni, czyli soczyste truskawki. A skoro już o nich mowa to kupuje je zawsze w niewielkich ilościach, bo mam tak małą lodówkę, że wiecznie jest problem z przechowywaniem owoców. To jeden z tych powodów, dla których
Mienta blogSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy(...)obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie
Szalona Kuchnia Eweliny