drodzy rozkochałam się na nowo w truskawkach na które czekam cały okrągły rok. Niestety moje z działki będą najprędzej za miesiąc, więc ratują mnie te sklepowe. Dzisiaj mam dla was panna cotte w wersji wegańskiej. Do jej przygotowania użyłam dobrej jakości mleka kokosowego oraz przetartych truskawek. Kokos kocha truskawki i to z wzajemnością. To duet idealny. By zharmonizować smaki dosłodziłam(...)masę ksylitolem, więc można powiedzieć że to deser fit. Składniki : 300 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka agar-agar 100 g świeżych truskawek Dodatkowo: ulubiona posypka u mnie Złoto i czerń od dr Oetker Wykonanie : 1. Truskawki miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko. Mleko umieszczamy w rondu
vaniliowoczekoladowaPrzepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami , przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, pięknie i wiosennie się prezentuje oraz wyśmienicie smakuje. Polecam gorąco. Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO SZPINAKOWO(...)szkl) szpinak świeży bez łodyżek (120 g) Krem śmietankowy: śmietanka kremówka 30 % (500 ml) cukier puder (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania) Dodatkowo: truskawki do ozdoby (dowolna ilość) listki mięty do ozdoby (dowolna ilość) Potrzebne gadżety: Rant okrągły Tortownica 24 cm. Szklanka o pojemności
RITA food channeltabliczki) cukier (100 gr) jajka (3 szt.) twaróg półtłusty (500 gr) olej kokosowy (50 gr) Mus truskawkowy: t ruskawki (120 gr) cukier (1 łyżka) żelatyna (1 łyżeczka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby Potrzebne gadżety: mikser foremka do pieczenia serce 24 cm. rondelek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ❤ WYKONANIE ❤ 1. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Ciągle(...)kształcie serca, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 * C / około 50 min. do tzw. suchego patyczka. 3. Do rondelka przekładamy truskawki drobno pokrojone, cukier i podgrzewamy co chwilę mieszając. Jak truskawki będą miękkie wyłączamy grzanie, dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i pozostawiamy mus do wystudzenia. 4. Upieczony i wystudzony sernik czekoladowy
RITA food channelkilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było co nie miara, ale na szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami(...)Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego cukier puder do podania Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier waniliowy i dolewam mleko. Ciepłe odstawiam do wystudzenia. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek
Figa S-makiemkilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było co nie miara, ale na szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami(...)Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego cukier puder do podania Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier waniliowy i dolewam mleko. Ciepłe odstawiam do wystudzenia. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek
Figa S-makiemkilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było co nie miara, ale na szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami(...)Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego cukier puder do podania Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier waniliowy i dolewam mleko. Ciepłe odstawiam do wystudzenia. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielam od żółtek
Figa S-makiemKorzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł(...)smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
PatiGotujeKażdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe(...)maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych drożdży 200ml mleka 3,2% 2 żółtka + 1 jajko 100g cukru pudru 100g stopionego, przestudzonego masła 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 500g truskawek kruszonka ( 50g masła+2 łyżki
Raj dla PodniebieniaTarta z truskawkami i rabarbarem to nasz dzisiejszy deser na mecz Polski z Senegalem. My kibicujemy ostro! Wczoraj grała Szwecja, kilka dni temu Iran…Nasza rodzina jest międzynarodowa! Ale wracając do tarty to jest to tarta z nadzieniem migdałowym przypominająca tartę frangipane . Sposób wykonania jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło(...)puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem. A Wy co wolicie do tarty lody czy sos? Tarta z truskawkami i rabarbarem Składniki: forma
codojedzeniaSezon truskawkowy w pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego, lekkiego deseru. Słodkie truskawki świetnie komponują się z kremową śmietanką kokosową i chrupiącą granolą pełną bakalii. Składniki: 500g truskawek Łyżka miodu Łyżeczka balsamico Puszka mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego(...)łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki miodu naturalnego Szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy truskawki z miodem i balsamico aż owoce puszczą sok i powstanie słodki, gęstawy sos (około 5 minut). Balsamico jest niewyczuwalne w smaku owoców, a świetnie podkreśla ich smak
Pyry na Gazproponuję Wam prosty, ale efektowny deser z tapioką, czyli przeźroczystymi perełkami o jędrnej strukturze, nie zawierające glutenu, ani cholesterolu! Deser przygotowany jest na mleku kokosowym, przełożony warstwą czekodżemu Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą oraz zmiksowanymi truskawkami- bo przecież sezon truskawkowy trwa więc warto wykorzystać go w pełni. Kokos + czekolada + truskawki... to musi być pyszne! 3-6 porcji: * mleko kokosowe(...)woda- 200 ml * truskawki- 200 g * tapioka- 60 g * cukier- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżka * Czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą- 1 słoik Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki
Kraina Miodem Płynącazapiekance. A że z zapiekanką było mi w tym tygodniu nie po drodze, postanowiłam przerobić twaróg na leniwe. Miały być klasyczne leniwe (czyli krojone) polane śmietaną i podane z truskawkami. Myjąc truskawki zmieniłam jednak koncepcję: zrobię takie leniwe z truskawką w środku. I teraz zastanawiam się, jak nazwać to danie. Przypominają raczej knedle, ponieważ są okrągłe, ale ciasto zrobiłam(...)truskawkowy i wcale nie musi być podane tylko na śniadanie:) Składniki (na 16 sztuk): 300g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki maki + do posypywania 16 truskawek do podania: śmietana prażone płatki migdałów brązowy cukier truskawki Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć papierowym ręcznikiem. W międzyczasie
Obiad gotowyCiepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki to idealną porą na zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz odpalać piekarnik? lepiej zrobić deser w 15 minut, wypić gorącą kawę i iść na rower. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham tiramisu pod każdą postacią, w swojej karierze zrobiłam już wiele wersji tego deseru, najbardziej smakuje(...)żółtkach choć ta wersja bez jajek za to z truskawkami też jest całkiem smaczna. Natomiast najczęściej powracam do kawowej klasyki. Polecam Wam tę letnią wersję :) Forma szklana 30/17cm Składniki: 40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru ½ kg truskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej
Wanilia i Kardamonpowstał sok truskawkowy. Jeden słoiczek już otworzyłam i wypróbowałam. Jest bardzo dobry! Dla kogo: dla mających ochotę poczuć smak lata w środku zimy dla kochających truskawki pod wszelkimi możliwymi postaciami dla szukających pomysłu co jeszcze można zrobić z truskawek Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki. Układać je w garnku i każdą(...)warstwę zasypywać cienką warstwą cukru. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę w chłodne miejsce. Truskawki w tym czasie puszczą sok. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną się gotować. W tym czasie przygotować słoiczki i zakrętki. Słoiczki wyparzyć tak by były gorące. Z soku truskawkowego usunąć łyżką cedzakową truskawki. Gorący
Mania Wypiekania