truskawka - 16921 przepisów (strona:545/1129)

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 107

jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 i 1/3 szklanki mąki. Składniki na kruszonkę: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki. Dodatkowo: około 35 dag truskawek. Przygotowanie: Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki. Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram(...)czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut

JejKuchnia
Gofry z czekoladą z truskawkowym musem 100

zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier

Pysznie & Pięknie
Ekologiczne musy owocowe dla dzieci :) 140

Podsumowując, polecam musy marki Sesam Strasse, są zdrowe, smaczne i z pewnością spodobają się najmłodszym odbiorcom :)  ELMO jabłko (68%) * banan (19%) * maliny (13%)  SAMSON  banan (59%) * truskawka (28%) * czarna jagoda (13%) * koncentrat soku cytrynowego  OSCAR  gruszka (44%) * banan (30%) * truskawki (30%) * koncentrat soku cytrynowego  GROVER  gruszka (50%)  *  mango

Zdrowie na języku :P
Tort truskawkowy na 6 urodziny 173

Tort truskawkowy na 6 urodziny 1 biszkopt o średnicy 25 cm 1 litr 30% słodkiej śmietany 400 g mrożonych truskawek 2 galaretki (żółta i czerwona) 15 0 g cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze(...)galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką. 3. Warstwa truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego. 4. Bita śmietana W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego. Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać

Pij soki wyciskane
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 170

zadbanie o przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie(...)powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich.   Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois,   Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym

Ugotowane pozamiatane
Pleśniak z dżemem i truskawkami 158

zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy(...)pieczenia. 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem i układamy pokrojone truskawki. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka. 5. Ciasto

Mama z miasta
Koktajl truskawkowy 127

targowiskach i w sklepach robi się czerwono. Z każdej strony można zauważyć kobiałki truskawek, dlatego też postanowiłam pierwszy raz w tym roku spróbować ich smaku. Można je jeść na wiele sposobów: w całości, w koktajlach, naleśnikach, pierogach i sałatkach... Składniki na koktajl truskawkowy (1 porcja): truskawki 200 g jogurt naturalny 100 g płaska łyżka cukru trzcinowego Składniki wrzucić do naczynia

Karola gotuje
Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami 91

już Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html  - ciasto baza

Karola gotuje
Sałatka fiołkowa z truskawkami 123

talerzu. Polecam z kwiatami jadalnymi które pachną. 1 opakowanie roszponki 1 avocado 1 mango 15 czarnych oliwek 1/2 opakowania kulek mozzarella 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 7 truskawek 1 garść orzechów włoskich sos balsamico kwiaty fiołków jadalnych 1/2 cytryny Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam(...)sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico

wesoła kuchnia
Sałatka ryżowa z łososiem 126

diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka(...)odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych

wesoła kuchnia
Ptysie z truskawkami 152

gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem: 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru 7 truskawek 1/3 mango cukier puder do posypania Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie, do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką ąż ciasto będzie lśniące(...)temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem

wesoła kuchnia
Czekoladowo truskawkowe bezy 106

cukier kryształ drobny szczypta soli 1 łyżka octu winnego 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % truskawki do dekoracji czekoladowe słupki mięta Białka temperatura pokojowa ubijam ze szczypta soli na sztywno i dodaję łyżkę cukru ubijając dalej. Jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru i tak do końca(...)się rozpuści. Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana przestygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin albo na noc. Krem wyciskam szprycą na bezy, dekoruję truskawkami, i czekoladowymi słupkami oraz miętą oraz małymi bezikami

wesoła kuchnia
Kawowo truskawkowy deser 134

szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie, odkładam dwie łyżki musu. Do pucharków przekładam jogurt, na to mus, znowu jogurt i wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam(...)pomału kawę zimną i miksuję dalej, dosypuję fix. Krem kawowy przekładam do pucharków. Śmietanę kremówkę 1/2 szklanki ubijam na sztywno, i za pomocą szprycy wyciskam na warstwę kawową. Dekoruję truskawkami, posypuję kawą i dodaję kawałki podpłomyków oraz mięte

wesoła kuchnia
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 208

Składniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao killa kropel czerwonego barwnika naturalnego 25 g rozpuszczonej czekolady posypka z truskawek Nastaw piekarnik na 200ºC lub 175ºC na termoobieg. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru i barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe(...)blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam posypki z suszonych truskawek. The post Kokosowe ciasteczka z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Galaretka z owocami i sosem „custard” czyli waniliowym 130

Przygotowanie galaretki z mrożonymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać tylko zalać gorącą rozmieszaną galaretką. Galaretki rozmieszać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały jak świeże. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie(...)sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję galaretki polać sosem. Najlepiej ciepłym, uwielbiam taki kontrast, ale oczywiście może

Kuchnia Pokoleń