truskawka - 16921 przepisów (strona:486/1129)

Makaroniki truskawkowe 260

cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru       Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy nie będą już(...)łatwiej odchodzą od papieru (chociaż nawet i wtedy trzeba niekiedy pomagać sobie cienkim nożem... ktoś z Was testował maty silikonowe do pieczenia? może te byłyby lepsze).      Truskawki blendujemy dokładnie, dodajemy serek i cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na spód makaronika, łączymy z drugim i delikatnie dociskamy. Całość przechowujemy w lodówce.      Łatwo

sama złodycz
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 100

wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo).Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała

Magiczna kuchnia Darii
Tiramisu na dzień Taty 178

Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam

Magiczna kuchnia Darii
Sernik z truskawkami i czekoladą 149

było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce...Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :)Za to truskawki!! Pierwsze w sezonie, nie polskie

bistro mama
Ciasto orkiszowo-drożdżowe z truskawkami 111

Najwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę

bistro mama
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 321

naturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy. Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna(...)dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je. Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany

Taste Of My Day
Zielona Pavlova 157

soli - 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki octu 10% - zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream - 2 łyżki cukru pudru - zielony barwnik do ciast - truskawki - posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone)   Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodajemy zielony barwnik. Na wierzch bezy wykładamy ubitą śmietanę, układamy pokrojone truskawki. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Nie jest to moja pierwsza Pavlova, ale w takim wydaniu, to debiut. Zielona Pavlova zachwyciła wszystkich swoim wyglądem i bogactwem smaków. Na św. Patryka była

mojewypiekiinietylko
Sok truskawkowy 193

robiłam wiśniowy i winogronowy , a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam dżem. Składniki: 5 kg truskawek cukier Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka

Kuchnia domowa Ani
Dżem truskawkowy II 147

czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :) Składniki: pulpa z owoców truskawek cukier odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając. 2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak

Kuchnia domowa Ani
Kompot truskawkowy z agrestem 149

miesiąca czasu co drugi dzień gotuję gar kompotu dla mojej rodzinki. A połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu sprawdziło się super! Składniki: 2 szklanki truskawek 2 szklanki agrestu 2-3 litry wody cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zawrze, gotujemy jeszcze ok. pół minutki. Słodzimy lekko do smaku

Kuchnia domowa Ani
Muffinki truskawkowe 197

suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły

Stare Gary
Sernik truskawkowy na zimno 183

oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna.  Przepis ze strony  Moje Wypieki Składniki  na spód: 140 g herbatników 70 g masła na masę: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szklanki miodu ( dałam mniej) 3 łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny(...)średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki

Stare Gary
Sorbet truskawkowy 153

Nareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce

Stare Gary
Pianka truskawkowa z agar-agar 171

owocow kiwi,ananasa i papai,ktorych zwykle nie uzywa sie do tego celu,bo zawieraja enzymy rozkladajace zelatyne,co uniemozliwia sciecie sie deseru.Skladniki na 4 porcje:300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie truskawkowo-gruszkowe 145

wymaga dosladzania..Gdy juz musicie doslodzic, proponuje uzyc np. miodu. Gruszki lezaly sobie i dojrzewaly,az trzeby bylo cos z nimi zrobic .I tak wyladowaly w blenderze w towarzystwie truskawki i banana. Skladnik na 2 duze porcje: 4 gruszki 200 g truskawek 1/2 banana sok z pol cytryny ewentualnie kostki lodu Skladnki zblendowac,rozlac do pucharkow.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!