bardzo się cieszę, że lato powróciło, a tym którzy potrzebują ochłodzenia polecam dzisiejsze smoothie. :) Smoothie ananasowo-truskawkowe Składniki na 2 porcje: ok. ½ ananasa pokrojonego na kawałki 1½ szklanki truskawek ½ szklanki lodu ½ szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego lub tłoczonego) Kawałki ananasa zmiksować z sokiem i połową lodu. 2/3 mikstury przelać do osobnego naczynia. Do pozostałej 1/3 dołożyć truskawki i resztę
Pełny talerztrzciny cukrowej), soku z limonki, wody gazowanej i mięty. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie stworzyć odmiany smakowe mojito dodając ulubione owoce - maliny, truskawki, jagody, mango lub inne. Do mojito można też użyć rumów ciemnych, jednak nie powinny to być rumy wzbogacane przyprawami. Innymi popularnymi wariantami są mojito z wódką - rum zastępujemy czystą wódką dobrej jakości(...)wodę gazowaną, zastępując je spritem mojito malinowe - do podanych w przepisie składników dodajemy 25 ml soku malinowego i kilka malin. Możemy przygotować inne mojito smakowe dodając np. truskawki, jeżyny lub inne owoce. Mojito czy mohito Nazwę tego drinka piszemy mojito, natomiast wymawiamy mohito. A więc nie modżajto czy modżito - tylko Mohito. Mojito to jeden z najlepszych drinków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataopisywać, bo każdy wie co i jak. Polecam jednak nie rezygnować z miodu, który robi tutaj fajną robotę. Składniki: 1 szklanka mleka pół szklanki płatków owsianych górskich 3 truskawki (lub tyle ile chcecie) 1 łyżeczka ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego pół łyżeczki miodu (przepis na 1 dużą porcję) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę(...)czasie dokładamy do nich pokrojone w plasterki truskawki i resztę składników
Kardamonovydziwnego, że ostatnio na moim stole często goszczą desery truskawkowe. D zisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost idealny na upały. Składniki: 5 00 g truskawek, 2 00 ml śmietany 30 lub 36%, 1 galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. T ruskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do blendera(...)zmiksować na gładki mus. J eśli truskawki są mało słodkie dosłodzić łyżką miodu. Ś mietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, m iksować chwilę razem, do połączenia składników. D odać mus truskawkowy, ponownie zmiksować. P rzelać do salaterek/szklaneczek. W stawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. P rzed zjedzeniem ozdobić kleksem bitej
Moja kraina smakówzimno, to w lecie nawet jeszcze lepiej;) 10 łyżek płatków owsianych (u mnie błyskawiczne) 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego (każdy po około 200g) 3-4 truskawki borówki amerykańskie garść rodzynek garść płatków kukurydzianych 1 złote kiwi opcjonalnie – miód do smaku Płatki owsiane przesypujemy do miseczki. Zalewamy je jogurtem naturalnym, mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki(...)Następnego dnia dzielimy na 2 porcje (na zdjęciu całość). Dodajemy owoce – pokrojone na plasterki truskawki, pokrojone na półplasterki kiwi, borówki amerykańskie oraz rodzynki i płatki kukurydziane
Smaki Na TalerzuWaniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato! Składniki: Spód: ▪️ 100 g kakaowych ciastek ▪️ 70 g roztopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie tortownicy(...)miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę. Mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy masę na spód. Chłodzimy przez 2-3 h. Galaretka: ▪️ 200-300 g owoców (porzeczki, truskawki, maliny, jagody) ▪️ 2 płaskie łyżki żelatyny ▪️ 1,5 szkl. wody Owoce rozgniatamy lub blendujemy. Gotujemy z 1,5 szkl. wody przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy
Czarnawisienkatutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył(...)miałam wcześniej bo zrobiłabym z chęcią konfiturę z fiołków na a a różne okazje, ale może uda się w przyszłym roku. Na teraz zaciekawiła mnie orzeźwiająca galaretka z truskawek i mięty, sos truskawkowy do surówek. Bardzo zaintrygował mnie przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu
kruche babeczkiNiedawno były pyszne odrywane bułeczki z truskawkami , a że były tak pyszne i szybko zjedzone , więc zrobiłam je ponownie,tyle że tym razem jako nadzienie wykorzystałam dżem truskawkowy [ był taki upał , że nie chciało mi się iść na działkę po truskawki ] i na wierzch dałam kruszonkę.Wyszły tak samo pyszne i tak samo szybko zjedzone. 500 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniemąki 80-100 g wiórków kokosowych 3 jajka 400 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy truskawki Należy pamiętać, aby jajka i jogurt były w temperaturze pokojowej. Jajka wymieszać z jogurtem i olejem, można drewnianą łyżką lub krótko mikserem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe (zostawić(...)składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej keksówki, ale można wykorzystać tortownicę lub prostokątną formę, ponieważ ciasto wychodzi wysokie. Na wierzchu ciasta ułożyć gęsto truskawki i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi. Piec około 60 minut w temp. 170 stopni C, ale pamiętać że każdy piekarnik piecze inaczej i należy sprawdzić czy patyczek jest such po włożeniu
talerz przyjemnościsię rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe. Lody truskawkowe Składniki: ćwierć kilo truskawek ćwierć łyżeczki kardamonu pół łyżki octu balsamicznego łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki nasion chia Przepis: Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół
Ugotowane pozamiatanepomarańczowy (1 szklanka) Wszystkie składniki zmiksuj i wypij. Koktajl „miłości”, nazywany tak, ze względu na zawartość afrodyzjaków, nie tylko selera naciowego, ale również truskawek czy jabłka. · Seler naciowy (1 łodyga) · Banan (1 sztuka) · Truskawki (1 szklanka) · Jabłko
Mango Papajaniestety mieszkanie w bloku tylko na to mi pozwala. W miarę jak przeglądałam stronę za stroną wzrastała moja lista rzeczy do zrobienia - pieczone młode marchewki, sos słodko kwaśny, truskawki z bzem, brzoskwinie z rozmarynem, ocet z truskawek, ech no mówię Wam jest w czym wybierać, każdy przepis ciekawy i każdy chciałoby się wypróbować. Jest smacznie, zdrowo i bajecznie kolorowo
Cynamonowe szczęścieszklanka drobnego cukru Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń 100ml słodkiej 30% śmietanki 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 100g świeżych malin Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami: 1 duży kubek jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe 200g truskawek 30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy) 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki
Kuchnia w czekoladziemrożonych truskawek 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki czerwonego soku owocowego 500 g świeżego ananasa (waga po usunięciu skóry) 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Idealnym rozwiązaniem na letnie upały jest smoothie - z warstwą z mrożonych owoców. Dolna, malinowo-truskawkowa warstwa jest bardzo gęsta, i dzięki temu pozwala na idealne rozdzielenie poziomów naszego smoothie. Z podanych powyżej składników otrzymujemy(...)szklanki smoothie. Do wysokiego naczynia przełożyć mrożone truskawki i maliny. Wlać sok, dodać cukier i za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić owoce na gładki mus. Przygotować 4 pucharki lub szklanki. Na dno każdego z nich przełożyć po 2-3 łyżki musu malinowo-truskawkowego. Wstawić do lodówki. Ananasa obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera kielichowego. Dodać jogurt. Wymieszać
Świat Domowej Kuchnisię na piknikowym czy “grillowym” stole Polecam! Z innych ciekawych i smacznych napoi polecam herbatę z bazylii . Składniki: 1 kg arbuza (waga przed obraniem) 200 g świeżych lub mrożonych truskawek sok z całej cytryny syrop z agawy lub cukier brązowy albo ksylitol (do smaku, ale ja pomijam, bo wystarczająco słodkie dla mnie) 4 szklanki zimnej wody (może być też gazowana(...)podania: kostki lodu plasterki cytryny listki świeżej mięty (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza obieramy z pestek (najlepiej użyć bezpestokowego ), kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte truskawki lub mrożone, sok z cytryny i miksujemy aż składniki będa dobrze rozdrobnione. Następnie, dolewamy wody, słodzimy do smaku i krótko (30 sekund) miksujemy. Podajemy z dużą ilością lodu, plasterkami cytryny i mięta (jeśli
Lamarida.pl