Sezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :) Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie. Składniki: Na ok 8 pucharków: 200g herbatników czekoladowych(...)duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu) 400ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 350g serka mascarpone 400g wydrylowanych czereśni 150g truskawek Do dekoracji: kilka czereśni "z ogonkiem" kilka listków świeżej mięty kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać
Kuchnia w czekoladzieupalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp. Składniki: - po 1-2 garści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku wyciśniętego(...)cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin, truskawek itp. (nie trzeba) - szczypta soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i odstawić. Na talerze wyłożyć rukolę, ułożyć na niej kawałki arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry cebuli, rozkruszyć ser feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pokrojoną
Smaczne Zdrowejest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań) 4 łyżeczki żelatyny (1 i 1/2 łyżeczki(...)powstałego musu - mi wychodzi około 600 ml) * do dekoracji: śmietanka 30% około 150 ml, serek mascarpone około 125 g, cukier puder, pestki granatu, mięta/melisa Wykonanie : Truskawki zmiksować blenderem na mus. Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu w ml. Odlać około 1/3 szklanki powstałego
cucinareSkładniki: truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 380 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy wsypać połowę przekrojonych na pół truskawek, wlać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i schować do lodówki, do tężejącej galaretki powkładać połowę biszkoptów i do lodówki(...)stężenia jogurt grecki wymieszać z galaretką agrestową rozmieszaną z 1 łyżeczką żelatyny w 200 ml gorącej wody, truskawki przekrojone na pół rozsypać na stężałej galaretce i wlać połowę jogurtu, schować do lodówki na stężałym jogurcie poukładać resztę biszkoptów i wlać resztę jogurtu, schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka z formy silikonowej lekko wychodzi - deser jest smaczny, mało kaloryczny
W Mojej Kuchni Lubięzabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę inaczej. Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Owoce wsypujemy do rondla z grubym dnem, podlewamy 50ml wody, wsypujemy żelfix i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy cały odważony cukier i przyprawy. Zagotowujemy na małym(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowałam rabarbar z truskawkami około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce
Karo in the KitchenMakaron świderki -300 g Śmietana 18%- 400 nl Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyżki Mięta do dekoracji Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Truskawki oczyścić, opłukać, parę odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem. Makaron wyłożyć na talerz, polać śmietaną, na wierzch polać mus truskawkowy, ozdobić truskawkami i miętą. Od razu podawać
Camilla w kuchniMakaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz(...)odłozonymi truskawkami. Przybrać miętą
Camilla w kuchniczasochłonny, ale smakuje doskonale. Zazwyczaj frużelinę robi się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tutaj jednak nie jest ona potrzebna, wystarczy trochę cukru. EGZOTYCZNY MUS ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ Z MARAKUI I TRUSKAWEK Składniki na mus śmietanowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce egzotyczne) - woda Przygotowanie musu śmietanowego: Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Mieszamy intensywnie(...)Serwujemy pod stężeniu i schłodzeniu. Jeżeli macie problem z wyjęciem musu z formy, wstawcie ją na chwilę do ciepłej wody. Składniki na frużelinę: - 1 marakuja - 250 gram truskawek - 3 łyżki cukru Przygotowanie frużeliny: Owoce myjemy, obieramy - marakuję pozbawiamy skóry i pestek, truskawki szypułek. Kroimy w drobną kostkę (kawałki nie muszą być równe) i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem
Życie zamknięte w smakuPonadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 1 i 1/2 litra zmiksowanych zamrożonych truskawek - 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 150 ml jogurtu greckiego - opakowanie żelatyny - słodzik ewentualnie cukier brązowy - biszkopty MASA NR 2. - 150ml mleka kokosowego - 30 ml syropu miętowego - żelatyna(...)łyżka WYKONANIE: - żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku - słodziki rozpuść w łyżce wrzątku - serek, rozpuszczone słodziki i jogurt zmiksuj z truskawkami, dodaj żelatynę, miksuj jeszcze 1 minutę - masę wylej na dno tortownicy wyłożonej biszkoptami - wstaw do lodówki, dzięki temu że truskawki były zamrożone, masa stężeje bardzo szybko, po upływie 20 minut, możesz już wylać na wierz białą masę
SMYKWKUCHNIpaczka biszkoptów 500g truskawek 250 g śmietany słodkiej 30% 500g twarogu sernikowego śmietan-fix 2,5 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy(...)sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek, zalewamy 5 lyżkami galaretki i na chwile wstawiamy do lodówki (do ścięcia sie galaretki), następnie wykładamy resztę masy serowej. na wierzchu układamy połówki truskawek, zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki na ok 1,5-2 godz. gotowe ciasto dekorujemy np śmietaną
Camilla w kuchniSuperSmoothie: banan-szpinak-truskawki-borówki Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczki mielonej guarany - miseczka truskawek - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - miseczka borówek - łyżeczka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Truskawki i borówki umyć, obrać z szypułek - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 300 g przesianej mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: około 300 g truskawek, przekrojonych na ćwairtki 1-2 łyżki cukru Dekoracja: kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego opcjonalnie: cynamon bądź cukier do posypania Przygotowanie: 1. Przygotować truskawki do nadzinia. Jesli robimy(...)większe pierożki wystarczy przekroić je na połówki, jesli są mniejsze na ćwiartki bądź na jeszcze mniejsze. Posypać truskawki cukrem. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, cukier i olej 4. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być
KreatywnePinyDeser truskawkowy /galaretka z truskawkami i serkiem homogenizowanym/ Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - świeże duże truskawki - serek homogenizowany naturalny - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + łyżka gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na torebce. Do miski dodać serek, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Poukładać na masie oczyszczone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić
Kuchnia co dniawszystkim w domu smakowało, napewno jeszcze nie raz ją zrobię ;) A oto przepis na to cudo :) Składniki: Spód: 340 g ciastek czekoladowych 150 g masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim. 2. Piekarnik nagrzewamy(...)całkowitego wystudzenia. 5. W dużej misce ucieramy serek z cukrem, a śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki. 6. Truskawki myjem, obrywamy szypułki i kroimi na ćwiartki. 7. Na ostudzony spód wykładamy krem a na nim układamy truskawki Smacznego
Motylkowa Kuchniaszklanki maki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżki gęstej śmietany 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 1 szklaka wody Beza kawowa 4 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru(...)ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto rozkładając równomiernie na całej powierzchni blaszki. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody, kroimy na połówki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, aż cukier się rozpuści
kgwjanczewo