truskawka - 16921 przepisów (strona:386/1129)

Szpinakowy truskawkowiec 184

szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki zwykłej szklanka cukru 1,5 szklanki oleju 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno

Pobite gary Barbary
Torcik walentynkowy z serduszkiem 145

cukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany 36% 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 truskawki, Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam(...)kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko.  3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję.  4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser truskawkowo – malinowy. 263

pytajcie ile razy zrobiłam ten deser w tym tygodniu.Jest idealny .Słodycz truskawek , pokruszonej bezy i śmietany pasuje do malinowego sosu idealnie.Polecam. Składniki : 200 g truskawek 150 ml śmietany kremówki ubijamy z łyżką cukru kilka bez maliny ,mrożone około 200 g Maliny rozmrażamy w mikrofalówce ,rozgniatamy łyżeczką na gładki sos,jeśli ma za mało płynu można dodać kilka łyżek czerwonego wina(...)pucharkach układamy warstwami: truskawki bita śmietana malinowy sos pokruszona beza i całość powtarzamy jeszcze

Ladylaura.
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 232

drobne kawałki, dodajemy łyżkę surowego ciasta i barwnik spożywczy. Masę dokładnie zagniatamy – ma przypominać masę na cakepops i mieć konsystencję sztywnej plasteliny. Z gotowej masy formujemy kształt truskawek: najpierw kulkę, potem z jednej strony robimy wystający szpic (jak łezka) a z drugiej dziurkę. Nie trzeba mieć do tego specjalnych narzędzi, nada się np. dobrze umyty długopis. Do foremki(...)muffinki wyłożonej papilotkami nakładamy po łyżce białego ciasta (lepiej go nie mieszać, nawet jeśli konsystencja nie jest zupełnie jednolita, bo całość będzie mniej puszysta). Wkładamy po „truskawce” i przykrywamy resztą ciasta. Dobrze jest popchnąć np. wykałaczką białe ciasto w dziurki w truskawkach, tak żeby mieć pewność że dobrze przylega do serduszka, można kilka razy uderzyć reż blaszką

Ciastkozercy
Gofry z bitą śmietaną, truskawkami i dżemem . 151

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne gofry serduszka z bitą śmietaną, truskawkami i przepysznym Dżemem wieloowocowym firmy Orzech . Przepis znalazłam w książce Pyszne 25.  Gofry w sam raz na Walentynki :)                        Składniki : 200 g mąki 1 cukier waniliowy(...)mleka 2 jajka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru  truskawki Dżem wieloowocowy Orzech   Wykonanie : Do miski wlać mleko , dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Gofrownicę rozgrzać, lekko natłuścić, wlewać porcje ciasta, piec

Sama słodycz i szczypta chili
domowy sojowy deserek truskawkowo-kokosowy 137

Jednak chyba tego nie żałuję, samopoczucie jakie dzisiaj mnie ogarnia jest warte 27 godzin snu i nicnierobienia.  SKŁADNIKI: 2 łyżki soi (przed gotowaniem) łyżka mąki kokosowej 150g mrożonych truskawek łyżka mleka kokosowego (gęstego) łyżka wiórków kokosowych WYKONANIE: soję na noc zalewamy wodą, nast. dnia gotujemy do miękkości, truskawki rozmrażamy ugotowaną soję blendujemy z truskawkami (jeśli puściły sok, to razem

healthy dreams
Truskawkowo-miętowy zawrót głowy 155

Szybki, pyszny i orzeźwiający koktajl z lodami, nie można się oprzeć.  Truskawkowo-miętowy zawrót głowy Składniki: - 500 g truskawek - 300 g lodów waniliowych - 200 ml naparu z mięty Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osączamy. Miksujemy z lodami i naparem mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Deser bananowo-truskawkowy 137

Składniki: (na 2 porcje) - duży jogurt naturalny (ok. 400g), - szklanka truskawek (ok. 130g), - 1 banana ok. 120g), - łyżka migdałów (ok. 10g). Sposób przygotowania: 1. Miksujemy ½ jogurtu z truskawkami. 2. Miksujemy ½ jogurtu z bananem. 3. Do pucharków wlewamy jogurt z bananem i jogurt z truskawkami (delikatnie, żeby dwie masy się nie zmieszały) 4. Całość posypujemy migdałami. Deser jest bogaty w: - pełnowartościowe

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Lemoniada truskawkowa 134

Składniki (na 4 szklanki) - 1 litr wody mineralnej niegazowanej - 2 truskawki (ok. 20g), - listki mięty. Sposób przygotowania: 1. Wodę miksujemy z truskawkami i przelewamy do dzbanka. 2. Wrzucamy do dzbanka listki mięty. Lemoniada jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 250 ml  Energia: 1,40 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Owsianka z chia i truskawkami 170

Składniki (na 1 porcję) - szklanka mleka 2% (ok. 250ml), - 4 łyżki płatków owsianych (ok. 60g) - 1 łyżeczka nasion chia (ok. 5g), - 5 truskawek (ok. 50g). Sposób przygotowania 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane i nasiona chia. 2. Całość podgrzewamy by płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy).  3. Do gotowej owsianki dodajemy pokrojone truskawki.. Owsianka jest bogata(...)błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 365 g  Energia: 385,4 kcal   Białko: 16,8 g   Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowy kisiel z owocami 128

Składniki (na 3 porcje) -   szklanka truskawek (ok. 150 g), -  2 ½  szklanki  wody  (ok. 500 ml), -  2  łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 20 g) Sposób przygotowania 1. Truskawki zalać   2 szklankami wody i gotować ok. 2 min. (jeżeli są mrożone chwilę dłużej). 2. Mąkę ziemniaczaną połączyć z ½ szklanki wody. 3. Mąką ziemniaczaną wlać(...)owoców i zagotować (cały czas mieszając). Kisiel jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 220 g  Energia: 38,0 kcal   Białko: 0,4 g   Tłuszcze: 0,2 g  Węglowodany: 9,15 Błonnik pokarmowy : 0,9 g Smaczneg

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Koktajl bananowy z awokado 167

Składniki (na 1 porcję) - 1 banan (ok. 120g), - szklanka mleka 2% (ok. 250 ml), - ¼ awokado (ok. 35g), - 5 truskawek (75g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z truskawkami, awokado i mlekiem. Koktajl jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z mleka) potrzebny jest do prawidłowej budowy kości, - potas (pochodzący z banana), który odpowiada

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Muffiny z truskawkami 202

Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła(...)łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi

Bullio
Torcik z truskawkami i karmelem! 201

Pyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą! Omonomonnn! ;-))) Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest(...)pieczenia, możesz też użyć dużej tortownicy Biszkopt pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Studzimy całkowicie.  MASA TRUSKAWKOWA: -  900 ml zmiksowanych mrożonych truskawek - 2 galaretki truskawkowe - 100 ml wrzątku Galaretki (proszek) rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony biszkopt

SMYKWKUCHNI
,,Deser truskawkowo kokosowy’’ 126

Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki(...)masła Łyżka mąki kokosowej Ptasie mleczko: 100 ml mleka kokosowego Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka truskawkowa 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych 1 opakowanie galaretki truskawkowej Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Przygotowanie: Spód wkładki kokosowej: Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu

Podróż w kulinaria