truskawka - 16921 przepisów (strona:326/1129)

Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 202

całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać(...)mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 600 gr moreli 600 gr rabarbaru 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody'; document.write

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 161

recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny. Składniki na 4 jednolitrowe słoje: 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi(...)czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody

moj przepis na
Kanapka truskawkowa 213

rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa

moj przepis na
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 651

musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka(...)szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę

Wanilia i Kardamon
Sałatka owocowa z sosem rumowym 148

Słodko, z uderzeniową dawką witamin i odrobiną alkoholu do smaku. Składniki: 5 mandarynek 3 banany 1/4 melona puszka truskawek w zalewie tabliczka gorzkiej czekolady ok. 100ml śmietanki “kremówki” 50ml dobrego rumu Przygotowanie: Mandarynki i banany obieramy, truskawki wyławiamy z zalewy. Banany kroimy w półplasterki, truskawki wzdłuż na pół, a mandarynki dzielimy na cząstki. Z melona wykrawamy łyżeczką kulki lub dowolne

Gotuj z Rumcajsem
Świąteczne brownie 142

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski"  cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki  250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej(...)śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż do lodówki.  Umyj i obierz truskawki.  Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę, na jej szczycie zrób kremowy "pomponik

Garniec Magalie
Dżem truskawkowy z nutką mięty 102

Ostatnio otrzymałam od firmy DIAMANT do przetestowania produkty żelujące do konfitur. Na pierwszy rzut poszedł Konfitur-Fix i truskawki, w końcu sezon na te owoce w pełni. Dzięki jego użyciu owoce nie potrzebują długiej obróbki termicznej i zachowują piękny kolor. Dżemy robi się naprawdę szybko. A dodatek liści mięty sprawia, że dżem nabiera fajnego, delikatnego posmaku. Polecam! 1kg truskawek(...)Konfitur-Fix DIAMANT 400g cukru 3 łyżki posiekanej mięty Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostawić większe kawałki owoców. Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia. Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych

Smakołyki Asi
Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami 114

Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje.   Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych   200g margaryny 1/2 szkl cukru   tłuszcz do posmarowania formy Masa(...)jogurtu naturalnego   jajko 2 łyżki cukru pudru   łyżka mąki ziemniaczanej 250 g truskawek 3 łyżki płatków migdałowych Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Lekki torcik owocowy z bezami 143

idealny deser na lato. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest naprawdę rewelacyjny.  Torcik podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Rajski Ogród" . ok 10 małych bez ok. 30dag truskawek ok. 15 dag czereśni 500ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Truskawki i czereśnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sicie lub ręczniku papierowym(...)Część odłożyć do dekoracji. Czereśnie wypestkować, truskawkom odciąć szypułki. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć bezy i owoce. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać rozpuszczoną żelatynę. całość dokładnie wymieszać i zalać owoce w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą

Smakołyki Asi
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 132

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny ,robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił . Składniki: 2 kilogramy rabarbaru 2 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki , truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy ,większe kroimy na mniejsze części .Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar ,wsypujemy cukier ,mieszamy i odstawiamy(...)godzinę żeby rabarbar puścił sok . Dodajemy truskawki ,smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty . Gorący dżem przekładamy do wyparzonych ,suchych słoików,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Tarta truskawkowo-śmietanowa 108

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder ,cukier waniliowy,śmietan-fixy i miksujemy.Wykładamy na ostudzoną tartę ,wyrównujemy . Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Dekorujemy listkami mięty

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 212

pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy(...)sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Koktajl truskawkowo-bananowy 155

Pyszny koktajl truskawkowo-bananowy z dodatkiem maślanki . Idealny na upalne dni , doskonale gasi pragnienie. Składniki: 0,5 kilograma truskawek 3 banany 0,5 litra maślanki 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , umieszczamy w dzbanku miksującym lub blenderze . Banany obieramy ze skóry , kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do truskawek . Wlewamy maślankę i wsypujemy . Wszystko razem

Bajeczna Kuchnia
Kompot z truskawek na zimę 110

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek  4 łyżki cukru na słoik 0,5 l. przegotowana ciepła woda Sposób przygotowania: Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików . Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru . Każdy słoik uzupełniamy

Bajeczna Kuchnia
Cuszima 703

Pyszne i efektowne ciasto z truskawkami,kremem i bitą śmietaną.                                          Idealne na deser  do kawy.     Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka

Bajeczna Kuchnia