Kolejny pomysł na śniadanie z małą ilością węglowodanów w wersji na słodko :) Omlet bez mąki, krem z dodatkiem odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (LOVE!) i mnóstwem truskawek. Czy może być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy(...)patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z kremem i kawałkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTruskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo(...)zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle partiami, delikatnie
kruche babeczkikontrolować cukier i nie chcecie używać mleka słodzonego – wybierzcie to niesłodzone i dodajcie cukier lub ksylitol do smaku – także powinno się udać. Lody truskawkowe: 600 g świeżych truskawek lub innych owoców 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce) 500 g jogurtu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego (może być odtłuszczony) 200 ml śmietanki kremówki(...)schłodzonej w lodówce) 1 łyżka ekstraktu waniliowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 g świeżych truskawek lub innych owoców 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce) 500 g jogurtu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego (może być odtłuszczony) 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej w lodówce) 1 łyżka ekstraktu waniliowego'; document.write(" "); W dużej
Poezja smakuśmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :) Składniki: (na około 40 pierogów) 300 g mąki 125 ml wrzącej wody 1 jajko 20 g masła szczypta soli 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej jogurt naturalny, cukier Mąkę wymieszać z solą. Do garnka z wrzącą wodą dodać masło i poczekać, aż się roztopi. Wodę z masłem powoli wlewać do mąki(...)Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą szklanki. Na środek kłaść
My simple kitchenskładniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W słoju układamy naprzemiennie z cukrem kilka warstw: płatki róży i truskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)serka mascarpone 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć
Oryginalny smakteraz kiedy znowu zrobię makaron z warzywkami, muszę wymyślić coś na co dotychczas nawet nie chciała spojrzeć. Zła matka, zła Składniki na 3-4 porcje: 1 bakłażan 300 g truskawek puszka pomidorów lub 2 obrane ze skórki pieprz sól 2 łyżki oliwy świeża kolendra do przyp=brania około 200 g makaronu ugotowanego (waga przed gotowaniem) Przygotowanie: Bakłażana pokrój(...)kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku, dodaj też około 100 ml wody. Po tym czasie
greenscarfPyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste . Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 25 cm: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu greckiego 150 ml oleju ziarenka z 1 laski wanilii 175 g mąki(...)pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g truskawek, przekrojonych na pół Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania
My Culinary Artskładniki: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych ok. 55 g cukru (mniej lub więcej w zależności od słodkości owoców) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy(...)Następnie nabieramy ok. 4 łyżki soku, wlewamy do filiżanki i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do rondelka z truskawkami, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Całość powinna lekko stężeć. Następnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia lub gorącą przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniagalaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól kg truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić(...)śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki
Z Majeczką w kuchniTruskawki rządzą. Póki co jest ich czas, więc korzystajmy póki są ;) Potem rok będzie trzeba znów na nie czekać. Mega truskawkowe orzeźwienie poleca się wraz z poniedziałkowym porankiem. Składniki: 1 szklanka truskawek 1 szklanka zsiadłego mleka ew. miód do posłodzenia Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy zsiadłe mleko, miksujemy. możemy dosłodzić miodem. Koktajl można przygotować także na jogurcie, mleku
Z Majeczką w kuchniPyszne knedle na słodko z truskawkami, podane ze śmietaną i cukrem pudrem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (10 sztuk): 500 g mącznych ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 10 średniej wielkości truskawek, bez szypułek Dodatkowo: śmietanka 36% cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki(...)studzimy i ugniatamy na jednolitą masę. Do ziemniaków dodajemy obie mąki i jajko, zagniatamy ze sobą. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy placuszki, kładziemy po 1 truskawce i zlepiamy w kulkę. Odkładamy na blat posypany mąką. 2. W garnku zagotowujemy dużo lekko osolonej wody. Wkładamy knedle partiami, tak żeby woda nie przestała wrzeć. Mieszamy drewnianą łyżką
My Culinary Artzaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa nie spływała na boki (robię to za pomocą papieru śniadaniowego). Warstwa truskawkowa: 500 g świeżych truskawek (mrożonych poza sezonem) 2 galaretki o smaku truskawkowym Przygotowanie: Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki(...)wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Blaszkę z ciastem wynosimy w chłodne miejsce i czekamy, aż galaretka dobrze stężeje. Smacznego
bistro mamazeszłym roku zrobiłam pyszne śliwkowe powidła . Ich ogromną zaletą była prostota wykonania - w piekarniku. Pomyślałam, że można zbliżoną metodę zastosować do rabarbaru i truskawek. Nie zależało mi aby powstało gęste smarowidło, stąd krótszy czas pieczenia. Dodałam bardzo mało ksylitolu, raptem 3 łyżki, tak więc powidła są dosyć kwaśne. Ale o takie właśnie mi chodziło. Spokojnie możecie dosłodzić je zgodnie(...)powideł. Nie pasteryzowałam ich, po ostudzeniu słoik wstawiłam do lodówki i zjadaliśmy owoce na bieżąco. Pycha! składniki 600 g rabarbaru (po obcięciu końcówek) 800 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki ksylitolu, lub do smaku przygotowanie Rabarbar, po umyciu i odcięciu końcówek, pokroić w kawałki ok 1,5 cm. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki. Owoce wsypać
Stare Garydomowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek. Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym. Przepis na cukier znajdziesz tutaj . Pycha! Składniki: 250 g truskawek 250 ml wody, soku lub kompotu 1-2 łyżki ksylitolu do posłodzenia 6 g agaru śmietanka cukier różany Wykonanie: truskawki umyć, odszypułkować. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować(...)częścią wody, soku lub kompotu w 100 ml zimnego płynu rozmieszać agar-agar i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Mieszając zagotować całość i gotować 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynnić żelującą substancję galaretkę rozlać do pojemniczków, gdy ostygnie wstawić do lodówki podawać z mleczkiem kokosowym lub śmietanką posłodzoną cukrem różanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!