swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie(...)Sernik • 2 litry mleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem
To co kochammiesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz zrobić, to będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru(...)łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i zalać wódką w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając słojem. • Po tygodniu dodać cynamon, goździki, pieprz i gałkę
To co kochamRyż z jabłkami to wszystkim znany klasyk, ale czy ktoś z Was jadł z jabłkami i truskawkami? Mnie udało się niedawno przygotować takie słodkie danie, które okazało się bardzo smaczne. Klasyk po liftingu jest lepszy od oryginału, a po wystudzeniu pięknie się kroi. Smakuje na ciepło i na zimno(...)najlepiej z gęstą, kwaśną śmietaną. Składniki: • 1,5 szklanki ryżu • 1 kg jabłek • 0,5 kg truskawek • 2 łyżki cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. • Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier i smażyć ok. 5 minut. • Na koniec dodać cynamon
To co kochamTruskawki w tym roku smakowo mi nie odpowiadają. Nie trafiłam jeszcze na takie prawdziwe, słodkie i pachnące, jak zawsze o tej porze. Kupowałam z różnych źródeł, ale zawsze tak samo smakują, a na drugi dzień już praktycznie nie nadają się do jedzenia. Ostatnio kupiłam nawet takie małe i brzydkie licząc(...)dosładzałam, ale można dodać łyżkę miodu lub jak kto woli cukru. W sam raz na dzisiejszy upał w trakcie oglądania meczu. Składniki: • 1 szklanka truskawek • garść borówki amerykańskiej mrożonej • kilka liści mięty • 1 szklanka mleka migdałowego Wykonanie: • Zmiksować mleko migdałowe z truskawkami i liśćmi mięty. • Na koniec wrzucić zamrożoną borówkę amerykańską
To co kochamrazem mieliśmy ochotę na słodkie śniadanie. Tylko przed pracą warto zjeść coś kalorycznego i dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki(...)łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty) 200 g truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem
Ania i Marcin gotująszybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu
Gotuję TestujęUwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na nie sezon, ale można zrobić wg własnego uznania(...)CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać
Gotuję TestujęNajzdrowsze lody jakie tylko mogą być ! :D Składniki: truskawki (w zależności dla ilu osób) miód opcjonalnie mięta, kawałki gorzkiej czekolady etc. Umyte truskawki, pozbawione szypułek - blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli mamy płynny miód to dodajemy stopniowo do zblendowanych truskawek próbując czy odpowiada nam słodkość. Jeżeli mamy skrystalizowany miód, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej i postępujemy
Gotuj z AgnesSkładniki: 1 kg truskawek 330 gram cukru DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1 1 łyżka wody Sposób wykonania: Truskawki umyte, odszypułkowane, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem. Dodaj 1 łyżkę wody i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź
Przepisy kulinarne babci AntoninyIdealny na upalne dni 200 g truskawek 300 mleka 3 gałki lodów śmietankowych bita śmietana kawałek czekolady Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Shake truskawkowy podajemy z bitą śmietaną,posypujemy czekoladą,szklankę dekorujemy truskawką
Kolorowa kuchnia ElkiSmak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli(...)dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką
Kolorowa kuchnia Elkiwyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło. NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować na grubość(...)powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu lekko oprószyć je pudrem cukrem
Kolorowa kuchnia Elkisobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy. Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż(...)przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone. Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 600 g truskawek 7 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek. Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść
Codziennik Kuchennyupiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać
moj przepis na