Nasza działka oddaje nam pierwsze plony. Truskawki i rabarbar w pełni. Czerwone porzeczki już dojrzewają na krzakach. Ale tym razem jeszcze ostatnie porcje czarnej z zamrażalnika. Uwielbiam kompoty i właśnie nadszedł na nie czas. Ja swoich nie słodzę, ale zawsze jeśli ktoś uważa, że takich nie przełknie - można dosłodzić :) Składniki: kilka garści truskawek 1 laska rabarbaru 2 garście mrożonej(...)czarnej porzeczki woda Przygotowanie: truskawki myjemy i obieramy z szypułek rabarbar obieramy z pierwszej skórki i kroimy w mniejsze kawałki do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy wodą gotujemy na wolnym ogniu podajemy ciepły lub schłodzony Na zdrowie
Gotowanie z pasjąSezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką. Składniki: 200 g mąki 180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka(...)szczypta soli budyń waniliowy lub śmietankowy truskawki Przygotowanie: żółtka i cukier wsypać do naczynia miksującego, założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3 zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być) przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Gotowanie z pasjąlepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już dziś. Składniki wystarczają na blachę 25 x 30 cm. Pyszne, wilgotne. Idealne do kawki! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia duży kefir - 400 g 4 - 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego szklanka(...)cukru pół szklanki oleju 0,5 kg truskawek cukier puder Przygotowanie: 1. Cukry ubijamy z jajkami 2. Dodajemy pozostałe płynne składniki 3. Suche składniki łączymy razem 4. Dodajemy do ubitych jajek i mieszamy 5. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 6. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki jeśli są zbyt duże. 7. Obsypujemy cukrem
Karczma Honoriettypolecam na gorące dni... Składniki na 6 dużych salaterek - 800g jogurtu naturalnego - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jagodowa - 1 galaretka truskawkowa - 200ml Prosecco lub np. szampana - 200g jeżyn - 200g truskawek Sposób wykonania: Jedną galaretkę cytrynową rozrabiamy w 100ml wrzątku, studzimy, chłodną mieszamy z 400g jogurtu i wlewamy po równo do salaterek, wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy w 300ml wrzątku(...)studzimy, dolewamy Prosecco, układamy truskawki na warstwie jogurtowej i zalewamy truskawkową galaretką, Drugą warstwę jogurtową robimy jak pierwszą :) i wylewamy na warstwę z truskawek galaretkę jagodową rozrabiamy zgodnie z info na opakowaniu i zalewamy ułożone wcześniej jeżyny, wstawiamy do lodówki. Smacznego
Wypieki RenePyszne gofry na śniadanie, tak najlepiej lubię. Chrupiące brzegi , mięciutkie wnętrze i aromatyczne truskawki, pyszności. Proponuję dodać swoich ulubionych owoców, u mnie są to truskawki. Zaczynamy pieczenie? Kakaowe gofry z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMoje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki
Pyry na GazBardzo szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy koktajl na bazie truskawek, banana, kefiru i mleka. Musisz go spróbować! : ) Składniki na 2 porcje: 250 g truskawek (3 szklanki) 150 g banana (1 mały) 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki mleka 4 świeże listki mięty Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Wkładamy... Artykuł Koktajl truskawkowy pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikroku. Jest obłędnie pyszny i aromatyczny, świetnie nadaje się się do ciast. W tym roku chciałam go jakoś urozmaicić - idealny pomysł znalazłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016. Dodatek truskawek okazał się strzałem w dziesiątkę! Syrop nie tylko bosko pachnie, ale ma też fantastyczny kolor. Smak czerwca zamknięty w butelce. Syrop truskawkowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu(...)truskawek 20 kwiatostanów czarnego bzu 1 cytryna 1 l wody 1 kg jasnego cukru trzcinowego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Na owocach ułożyć kwiaty bzu pozbawione grubszych łodyżek. Cytrynę wyszorować, pokroić w cieknie plastry, ułożyć na wierzchu. Z cukru i wody zagotować syrop. Gorącym zalać owoce z kwiatami. Odstawić na 3 doby w chłodne miejsce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki); 1 kg świeżych truskawek; 2 czubate łyżki białego cukru; 250 g serka mascarpone. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone
Gospodyni Miejskapierwszy rzut pójdzie pyszne ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Szczególnie upodobał je sobie mój starszy syn:) Co by tu dużo mówić, jest pyszne. Sami spróbujcie! P.S. Wiem, że truskawki już się kończą, dlatego można użyć dowolnych owoców, także mrożonych :) foremka 23x33cm Ciasto: 5 jajek, 125g masła lub margaryny, 100 ml wody, 180g cukru(...)sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Mus truskawkowy: 500g truskawek (można użyć innych, także mrożonych owoców), galaretka truskawkowa, 150g cukru pudru, 500 ml śmietanki 30%. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować przy pomocy blendera na mus. Połączyć
Z miłości do słodkościsobie budyń..no i w garnuszku troszkę zostało..mhm..no i co z nim zrobić? ano , mufinki..Pomysł na takie mufinki podpatrzyłam u Marzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek] budyń waniliowy + 250 ml mleka + 1 łyżka cukru Do garnka wlać 200 ml mleka i zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko
Moje domowe kucharzenieamarantusowe ciasteczka trochę ciekawiej i mocno smacznie. Przepis na ciastka wpadł mi do głowy przed spacerem. Ciastka amarantusowo – truskawkowe 1 banan ( /waga ze skórką około 160 gramów) 3 truskawki ( /80 gramów) 40 gramów awokado ( /waga bez pestki i bez skórki) 55 gramów amarantusa ekspandowanego Rozgrzewamy piekarnik do 160 ℃ termoobieg. Owoce blendujemy lub ugniatamy na gładką masę widelcem. Dodajemy(...)następnie nakładamy ciastka małą łyżeczką. Wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy 15 minut. Przekładamy na drugą stronę (delikatnie plastikową szpatułką) i pieczemy kolejne 15 minut. Jeżeli nie masz już truskawek możesz je pominąć/ dodać poziomki. Możesz też zrobić inne amarantuski, na przykład te: Miękkie ciasteczka amarantusowo – jaglane. Jak wzbogacić dietę o żelazo, nie jedząc mięsa? albo te: Ciasteczka
KrupeczkiUwielbiam piec babeczki ze względu na prostotę ich wykonania. Tym razem skusiłam się na przygotowanie bardzo prostych przysmaków z wiórkami kokosowymi i truskawkami. Wyszło bardzo smacznie. Zresztą zobaczcie sami :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie Składniki: 150g masła 100g wiórków kokosowych 3/4 szklanki ksylitolu lub szklanka cukru 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 12 truskawek W małym garnuszku umieszczamy masło i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Czekamy jeszcze minutkę i zestawiamy z ognia. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i łyżkę wody. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mieszając po wbiciu każdego. Dorzucamy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia
Kolizje Smakówgazowane i wysoko przetworzone. Okres letni zaś przynosi nam urodzaj sezonowych owoców, które możemy wykorzystać w różny sposób. Jednym ze sposobów na orzeźwienie latem jest przygotowanie domowego kompotu z truskawek z dodatkiem soku z limonki. Sama gotuję duży garnek, przelewam do butelek i chłodzę w lodówce :) Spróbujcie :) Składniki: minimum 1/2 kg truskawek sok z limonki 3/4 szklanki cukru(...)litry wody Przygotowanie: Wodę wlewam do garnka, wsypuję cukier i doprowadzam ją do wrzenia. W czasie gotowania wody oczyszczam truskawki z szypułek i dokładnie je myję. Wrzucam owoce do wody (tak, aby się nie oparzyć) i zagotowuję. Wyciskam sok z limonki i odstawiam garnek do przestygnięcia. Przelewam do dzbanka. Smacznego
ChilliJemypieczenia kruszonka 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (około 180 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g) do nadziania 300 g obranych truskawek Na samym początku piekarnik rozgrzać do 180ºC. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do utworzenia puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz(...)koniec dodać jogurt i olej. Najlepiej stopniowo i mieszać na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto powinno mięc konsystencję gęstej śmietany. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki lub grube plasterki. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. rozcierając za pomocą
Ugotować