jednym ze znanych dyskontów (po 2 gofry w formie prostokątów, z charakterystyczną kratką – gofrownica 3w1, czyli razem z grillem i opiekaczem) i jako, że był to sezon na truskawki, zaprosiliśmy od razu całą naszą najbliższą rodzinkę (która już z niecierpliwiona nie mogła się doczekać). Goście przyjechali, ciasto na gofry zrobiłam, gofrownicę rozgrzałam … i się zaczęło :) Na pierwsze(...)słodką śmietankę 30-36% z niewielką ilością cukru – jeśli podawać będziemy ze świeżymi owocami – lub bez cukru, jeśli serwujemy gofry ze słodkim dodatkiem) i świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, jeżynami lub ze słodką konfiturą z malin lub truskawek, frużeliną lub sosem owocowym. Polecam! The post Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę appeared first
Moja DelicjaTarta z truskawkami i czereśniami. “W prostocie siła” to wręcz idealny opis tego ciasta. Kruche ciasto z tym, co aktualnie najlepsze. Możecie użyć dowolnych owoców – za każdym razem będzie pysznie. U mnie w wersji z truskawkami, czereśniami i małym porzeczkowym akcentem. Więcej moich sezonowych przepisów klikając TUTAJ. Artykuł Tarta z truskawkami i czereśniami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plkokosowego w temperaturze pokojowej Masa serowa: 500 g serka twarogowego naturalnego (jak Bieluch lub President Twaróg Delikatny Naturalny) 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego ok. 4 szklanki (600 g) truskawek 1/2 – 3/4 szklanki (100 g-150 g) ksylitolu 3 łyżki (30 g) żelatyny 1/3 szklanki (80 ml) gorącej wody Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka(...)wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez
Fitsweet.meMiseczka po brzegi wypełniona czerwcowymi zbiorami z ogródka zainspirowała mnie do przygotowania pysznego, lekkiego śniadania. Słodkawe placuszki jaglane z twarogiem stały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków
Fitsweet.meChyba nie pamiętam czasów, żeby w listopadzie było aż tak ciepło! Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki ! Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata. Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole(...)maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy
Ostra na Słodkomnie to najlepsze połączenie: maślanka, kremowy delikatny banan i truskawki lub maliny – świeże w sezonie, poza nim mrożone dostępne cały rok. Pożywnie, domowo, taniej niż kupne gotowe, proporcje zależą od nas, słodkość też. Można dosłodzić miodem lub syropem klonowym bądź z agawy – ja tego nigdy nie robię, wystarczy słodkość banana, jak dla mnie i tak słodko i miło(...)Dziś u mnie smoothie na drugie śniadanie. Jest energia, zdrowie i uśmiech na cały dzień! POLECAM! SKŁADNIKI: szklanka 250 ml maślanki 1 dojrzały banan 160 g mrożonych lekko rozmrożonych truskawek, w sezonie garść świeżych opcja: kilka kropel soku z pomarańczy i kostka lodu PRZYGOTOWANIE: Do blendera wlewam maślankę, wrzucam kawałki banana i truskawki. Opcjonalnie: dodaję sok z pomarańczy. Blenduję. Wlewam
Zasmakuj KuchniSezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się […] Artykuł Tarta z truskawkami
Pink EnvelopeZaraz obok rabarbaru, pojawienie się truskawek przypomina mi słoneczne dni spędzone na działce u Dziadków. Brałam rower, wiaderko stukało o kierownicę, kiedy jechałam do nich. Tym bardziej, że uwielbiałam szukać tych największych i z radością chwaliłam się później w domu, jakie giganty znalazłam. Sezon na truskawki zawsze będzie mi przywoływał wspomnienia końca roku szkolnego i […] Artykuł Muffinki z truskawkami
Pink EnvelopeLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu pełnoziarnistego pióra Arc Pol Czaniec . Makaron ten produkowany jest z pszenicy pełnoziarnistej durum. Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc Pol Czaniec 80 g serka mascarpone 100 g truskawek 1-2 łyżki cukru Makaron pełnoziarnisty pióra Arc Pol Czaniec ugotować do miękkości.Zmiksować truskawki z cukrem. Dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Makaron odcedzić z wody. Dodać(...)zmiksowanych truskawek, wymieszać. Włożyć do słoików. Piec przez ok 5 minut w temp 160 st. C Taki makaron idealnie sprawdzi się na piknik, wypad za miasto lub krótką wycieczkę. A Wy jakie potrawy polecacie na wakacyjne tripy
Kuchnia w oparachSkoro o chwilach wytchnienia mówimy to ja mam dla Was coś extra! Słodycz, która chłodzi i zapewnia ulgę. Oprócz tego jest przepyszna i warto ją sobie przyrządzić. Wystarczy kilka truskawek, ciasteczka, mleko zwykłe i skondensowane i macie cudo! Potrzebujemy: 5-7 zamrożonych truskawek 4 łyżki mleka skondensowanego 2 ciasteczka maszynkowe w polewie Brześć 200 ml schłodzonego mleka Truskawki blendujemy
MamaOskarkaPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)Spód: 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych 80 g masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36 % 100 g białej czekolady Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość
Gotowanie...to proste !smak lata. Składniki: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 g śmietanki 30% 4-5 łyżek cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń 250 g malin 200 g truskawek 2 galaretki bananowe Sposób przygotowania: 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić. 2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji). 3. Schłodzoną kremówkę ubić(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować. 4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką. 5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce. 6. Obie galaretki rozpuścić
Kuchnia domowa AniPyszne, proste i wilgotne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek. Świetnie sprawdzi się do zabrania np. na piknik. Bardzo polecam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 50 g masła (roztopionego) 1 szklanka jogurtu naturalnego Kruszonka: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)truskawek lub innych sezonowych owoców Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka
Słodka StrefaSkładniki: (na około 1,5 litra oranżady) 600 g. truskawek 80 g. cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 litr mineralnej wody gazowanej Truskawki dobrze umyte i pozbawione szypułek pokrój na mniejsze kawałki (większe owoce na ćwiartki, mniejsze na pół). Włóż truskawki do garnka i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Garnek postaw na małym ogniu, owoce mieszaj i czekaj, aż się
Delicious Place