truskawka - 16921 przepisów (strona:334/1129)

Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 343

kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki(...)najniższych obrotach miksera.  Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać. Piec w 160 st. C. przez 25 minut. Ostudzić w formie. Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Dzień Dziecka - lody truskawkowo-rabarbarowe 145

jest dobra. A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem. Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą(...)gotowe. Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym.  Lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: (na 1,3 l lodów) 350 g truskawek 250 g rabarbaru 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 350 g słodzonego skondensowanego mleka Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawie Pavlova 195

kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie. Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego kolor. Na zdjęciach był cudownie różowy, mi wyszedł taki troszkę(...)rabarbaru 100 g cukru 4 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek ajerkoniaku dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 350 g truskawek Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, połączyć. Na papierze do pieczenia wyrysować 4 koła o średnicy 22 cm, ułożyć na blachach. Masę bezową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 175

pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek 15 ml wody 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji Mąkę przesiać z kakao do dużej miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać(...)tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 179

miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi.  Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli(...)serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek Mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 345

przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm... Mus kawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 ml wrzątku 2 listki żelatyny(...)śmietany kremówki 1,5 łyżki kakao 4 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić. Żółtka z cukrem lekko ubić w kąpieli wodnej. Wlać kawę, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzewać, aż masa nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, przelać przez sitko. Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłęj masy żółtkowej, wymieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Masę podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
314. 184

Zapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni.” Pieczony pudding owsiankowy z ricott, podany z truskawkami, borówkami, miodem i masłem orzechowym inspiracja Kocham mamę za te borówki <33 Aktualnie szkoła dla mnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy.  A może tak wczorajszy jadłospis?  razowo-pszenna(...)drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem  Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym  kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym  koktajl truskawkowo-rabarbarowy    kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy o tych kilogramach truskawek, no i chrupiących z wierzchu i mięciutkich w środku  skórkach od pizzy których nie lubi

More food, love and dreams
330. 126

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.” puszysta owsianka* z ricottą, truskawkami(więcej truskawek *.*) i miodem *z ubitym białkiem Jak dla mnie połączenie ricotty, truskawek i miodu jest boskie <3 A teraz zasuwam do końca plecak, pakuje upieczony o 1 w nocy chlebek bananowy i wyruszam nad wodę z przyjaciółmi. To będzie dobry dzień

More food, love and dreams
584. Po raz pierwszy, pudding z chia. 156

bananowy pudding z chia podany z jogurtem greckim i gorącymi truskawkami z kandyzowanymi truskawkami  I ta świadomość, że gdy skończysz jedną szklankę czeka na Ciebie jeszcze druga *.*   Strasznie się bałam spróbować tych małych nasionek, no bo jak? Czy to może być dobre? To niby napęcznieje i zmięknie? Noo, ale nie przekonam się do póki nie spróbuję(...)spróbowaniu?  Jak najbardziej pozytywne. Pudding miał taką śmieszną konsystencję, a dodanie banana było strzałem w dziesiątkę, na pewno wypróbuje jeszcze inne wersje smakowe. A co do kandyzowanych truskawek, co cóż tu dużo mówić nie trzeba. Moim(i mojej mamy) zdaniem są genialne, co prawda dość słodkie, ale trzeba sobie czymś życie osłodzić, prawda? Przepis: 3-4 łyżki nasion Chia

More food, love and dreams
657. Kakaowe crumble. 212

Truskawki z rabarbarem pod kakaową kruszonką  z jogurtem z mascarpone ( nie ma na zdjęciu) Dzisiaj leniwie, bez szkoły, za to z genialnym śniadaniem *.* Przepis: 30g mąki żytniej 10g mąki pszennej 10g kakao ok.17-20g miękkiego masła łyżeczka cukru(lub więcej) łyżeczka miodu łyżeczka wody szczypta soli, cynamonu, sody oczyszczonej 200g truskawek 100g rabarbaru łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon ew. coś(...)posłodzenia Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy na ok.30min do lodówki. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części, mieszamy z cynamonem i mąką. Przekładamy do żaroodpornego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.30min. Ps. Uzupełniłam wczorajszy przepis, oraz ten na serniczek z wiejskiego

More food, love and dreams
661. (Znów) Na wynos. Z ricotty. 137

gotowany sernik z ricotty  z "musem" truskawkowo-rabarbarowym* i truskawkami( dużą ilością truskawek) oraz miętą *duszony rabarbar+rozgniecione truskawki  (zdjęcia na szybko, bo czas gonił >.<) Dzisiaj znów w drodze, znów do pracy, znów  9godz w polu byłam >.<  Noo, ale sama chciałam :P  Tak, więc trochę wygnieciona po upychaniu się w autobusie

More food, love and dreams
Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami 408

Wspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa  (430 g)  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej, szczypta soli Żółtka oddziel od białek.  Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito  1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem

Z Kuchni Do Kuchni
LODOWIEC Z TRUSKAWKAMI 19893

Pomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę zróbmy pyszne szybkie ciacho...Na upały idealny lodowiec Składniki: opakowanie biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 4 budynie smietankowe 1/2 kg truskawek 1 szkl.cukru margaryna 1l mleka Wykonanie: W garnuszku zagotowujemy mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy(...)układamy warstwę biszkoptów maczanych w rozpuszczonej galaretce truskawkowej..Wykładamy połowę masy budyniowej.Wykładamy kolejne biszkopty rzedem blizej brzegu tortownicy,bliżej srodka układamy truskawki.Nastepnie dajemy resztę masy budyniowej.Obkładamy pokrojonymi truskawkami na wierzch.Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wody,wylewamy na ciasto.Studzimy

Z Majeczką w kuchni
Lemoniada truskawkowa 191

Zapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami 209

Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:) Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie; Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się(...)Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:)     Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie

Anioły w kuchni