tradycyjny sernik - 795 przepisów (strona:45/53)

Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 126

mapie Wrocławia. Położone w sercu miasta, naprzeciwko Opery zachęca nie tylko ładnym wnętrzem, ale i bogatą ofertą wysokiej jakości kaw single-orgin oraz różnymi technikami jej parzenia: oprócz tradycyjnej małej czarnej z ekspresu, możemy tutaj spróbować kawy z Chemexu, AeroPresu, czy Dripa. W Gnieździe, jak nigdzie indziej, pracują prawdziwi pasjonaci i wiedzą, że różne ziarna wymagają odmiennego traktowania(...)patrz niżej) dalej się zastanawiasz, czy warto, to już nie wiem jak Ciebie przekonać. Może tym, że codziennie wypiekają tam aż 10 pysznych rodzajów ciast? (PS. W weekendy jest sernik pistacjowy!) Albo tym, że to jedno z nielicznych miejsc we Wrocławiu, gdzie nie tylko bardzo, ale to bardzo dobrze zjecie, ale i napijecie się wybornej małej czarnej z jednorodnych

Food Square
Sobota w kuchni 154

Już dawno temu spędziłam sobotnie przedpołudnie w kuchni – ostatni raz na początku grudnia. Przyznam, że tęskniłam, bo sobota, to nie to samo co popołudnie w

Kucharzyca
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 167

Święta o sałacie i wodzie to wątpliwa przyjemność, dlatego dziś chciałabym Wam pokazać, że tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe spokojnie mogą stanowić element zdrowej, zrównoważonej diety. Nie trzeba zaczynać nowego roku z wyrzutami sumienia i dodatkowymi kilogramami. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło(...)należy z nimi przesadzać. Wiele jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne

Powiedz dietom nie
Przechowywanie żywności 149

Dziś nie mam dla Was przepisu, za to mam pomysł na małą akcję informacyjną. Akcja nazywa się N ie marnujmy jedzenia! Jeżeli chcesz się przyłączyć do

moj przepis na
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 145

sierpniowych wtorków spędziłam w warszawskiej  TGI Fridays  znadującej się w samym sercu Warszawy przy ulicy Jana Pawła II. W małym gronie blogerów kulinarnych mieliśmy testować nowe oraz tradycyjne dania serwowane  w tej sieci. Pierwszy TGI Fridays powstał w 1965 roku. Jego założycielem był Alan Stillman. W jego okolicy mieszkało bardzo dużo stewardess oraz modelek ( w jednej kamienicy(...)brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana

Kulinarne przygody Gatity
Liebster Blog Award razy cztery 155

chyba każda dziewczyna kiedyś marzyła o mieszkaniu na paryskim poddaszu; a Barceloną, bo wydaje mi się tajemnicza i urzekająca. 2. Twoja popisowa potrawa to...? Tak ja napisałam wyżej - sernik. Zdecydowanie. 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? Bo się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba(...)blogerów? Czytasz, czy raczej oglądasz tylko fotografie? Czytam, od deski do deski (najbardziej lubisz jaglankę, a słuchasz Chet Fakera). 9. Cerata? Renesans czy wciąż kuchenny kicz? Zależy jaka. Taka tradycyjna, śliska i w kratę do mnie nie przemawia. Ale są już takie bardziej eleganckie , które przypominają obrusy, i można je dostać w bardzo ciekawych wzorach - jeśli kiedyś będę miała miejsce

Pożeraczka, czyli raz adobrze