 Surówka z selera 176
Surówka z selera 176kalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika z ziemniaczkami… Dlatego właśnie dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubieńszych surówek, którą jest surówka z selera. W moim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj(...)cytryny powinny załatwić sprawę. Kilka przepisów na pyszne kotleciki: Nuggetsy sojowe Burger z ciecierzycy Tofu burger Burgery z czerwonej fasoli Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 223
Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 223żywnością. Tupperware Polska jest częścią międzynarodowej firmy Tupperware Brands Corporation, działającej w ponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku(...)trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach,i że jest to produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością. W razie jakichkolwiek problemów ze zrozumieniem symbolistyki ,strona oferuje klarowne wyjaśnienia TUTAJ- KLIK! Ale do rzeczy, do rzeczy
Z Kuchni Do Kuchni Ryba w cieście naleśnikowym 217
Ryba w cieście naleśnikowym 217Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś trochę zmieniony przepis na naleśniki zawitał w połączeniu z filetem z ryby w mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal soczysta! Przygotowanie takiej rybki jest banalnie proste i nie zajmie(...)trzepaczki ubijamy jaja z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie ubijamy trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Filety z ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy z obydwu stron. Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażymy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia Łukasza wigilijne uszka z grzybami 493
wigilijne uszka z grzybami 493zmienia :)) i zamiast uszek w moim barszczu zawsze miałam sporo kawałków buraczków :) W tym roku jednak chciałam aby nasza Wigilia była całkowicie domowa i wszystkie potrawy wyszły z naszej kuchni, a żadna ze sklepu :) I w ten oto sposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy(...)woreczka na mrożonki. Potem tylko gotujecie i podajecie z barszczykiem :) USZKA Z GRZYBAMI przepis autorski // ok. 35-40 uszek (w zależności od śr. kieliszka, mój był nieco większy niż "tradycyjny") ~30g suszonych grzybów ~100g pieczarek ~mała cebula (ok. 60g) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku Grzyby namoczyć przez noc, następnie przełożyć wraz z wodą w której się moczyły
chili & sugar Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) 298
Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) 298Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną! Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną : mąka/skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki(...)ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej
PaleoSMAK Chinkali - uzależniające gruzińskie pierogi 261
Chinkali - uzależniające gruzińskie pierogi 261uzależniają! Z każdym pierożkiem chcesz jeszcze więcej i więcej. Mam wrażenie, że z każdym byłam coraz bardziej głodna. Jest to moja wersja, inspirowana pierożkami chinkali. Chinkali to pierogi kuchni kaukaskiej, popularne głownie w Gruzji, wypełnione mięsem, zwykle wołowym lub baranim z dużą ilością kolendry. Sedno tkwi w zamkniętym w środku rosole, który otacza mięso. Chinkali jemy rękoma, chwytamy(...)miski, dodaję drobno posiekaną kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę
Cook&Love Barszcz czerwony 311
Barszcz czerwony 311Ten przepis jest wskazówką, jak przyrządzić (nie)zwykły barszcz czerwony, ten najprostszy. Nie dodawałam żadnego zakwasu nigdy, a i tak był pyszny. Chociaż nie zawsze miał
Anioszek w kuchni "Zdrowie z natury" praca zbiorowa 166
"Zdrowie z natury" praca zbiorowa 166naprawdę stanowi zbiór sprawdzonych recept czytelników miesięcznika „Przepis na Ogród” oraz jego wydań specjalnych „Zdrowie z Natury”. Tom podzielony jest na kilka rozdziałów: domowe kuracje, medycyna ludowa, zdrowa kuchnia, terapie naturalne, zielona dieta, domowe spa, ekoreportaż oraz rośliny na zdrowie. Wydaje się to wszystko dość chaotyczne i niestety, to nie tylko pozory. Niekoniecznie przemyślaną konstrukcję rekompensuje jednak sama zawartość. Główny(...)jest krótka – zgaga, nudności, zaparcia, infekcje dróg moczowych, skurcze łydek, wysokie ciśnienie krwi i obrzęki czy żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt naturalny oraz przyrządzić ser. A może macie ochotę zaszaleć i pokusić się
Życie zamknięte w smaku Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót 253
Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót 253Po długiej przerwie pojawiła się dzisiaj na moim stole niekwestionowana "śniadaniowa królowa". Zupełnie odmieniona, ale tak samo pyszna i sycąca. Teraz śmiało mogę stwierdzić, że nie
peanutbuttermonster Zapiekanka z patelni 832
Zapiekanka z patelni 832różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam się z tą patelnią najbardziej. Jeśli czytasz mój(...)podoba. Wspomnę jeszcze, że dobrze w ręce leży, rączka jest bardzo dobrze wyprofilowana i wygodna, antypoślizgowa, nie nagrzewa się. Podsumowując - polecam zakup patelni Delimano Stone Legend. W każdej kuchni powinna być minimum jedna patelnia (a najlepiej kilka - w rożnych rozmiarach i różnym przeznaczeniu), a ta patelnia sprawdza się doskonale podczas różnego rodzaju dań na słodko i wytrawnie. Jeśli interesuje Cię
Kolorowy Przepisownik Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 229
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 229piekarnika. Prościej się już chyba nie da, prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania szczypty zdrowia ;))) * kasza manna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna(...)suchych składników. Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni. Smacznego! :) * przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany o dodatek otrębów i płatków migdałowych
Kraina Miodem Płynąca Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 355
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 355Dopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie
Z Kuchni Do Kuchni Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 224
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 224Gorzów Wielkopolski leży na ziemi lubuskiej, a nie, jak wielu sądzi, w Wielkopolsce. Za te pomyłkę odpowiedzialny jest drugi człon nazwy miasta, dość nieszczęśliwy zresztą. Ani
Codzienna kuchnia niecodzienna Babka z szafranem i daktylami 222
Babka z szafranem i daktylami 222babki jestem bardzo zadowolona.Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj.Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj. Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia. Składniki: 230 g masła 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3/4 łyżeczki soli 2 3/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki szafranu Kamis(...)formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie
Ala piecze i gotuje Pierniczki „last minute” 136
Pierniczki „last minute” 136dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama. Na zimnej kuchni nie czeka już żaden obiad. W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty… Szklana patera pokrywa się kurzem… Nikt nie pamięta przepisu(...)łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15min w temp 180C. Piekłam
Raj dla Podniebienia