tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:67/100)

Koreczkowy banał ? - nie do końca 221

Nie udało mi się wstawić wczoraj  przepisu z prozaicznego powodu - od dwóch dni mamy na osiedlu atrakcje .Od 18.00 gaśnie światło i gdzieś do 2.00 w

Buniabaje w kuchni
Warsztaty z Inką – relacja 198

Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Teraz każdy może ponownie cieszyć się smakiem z dzieciństwa! Warsztaty otworzył sam szef kuchni opowiadając o pysznościach, które mieliśmy przygotować, a trzeba przyznać, że plan był ambitny. Następnie przedstawiciel producenta opowiedział o sposobie produkcji nowego rodzaju Inki i jej wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy(...)gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Scones. Szkockie bułeczki. 174

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości

zadanie-gotowanie
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 229

                 W piątek wraz Dziewczynami: Ania  z bloga  http://

Kuchnia Prezydentowej
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 159

Brytfanna TOSCANA jest idealnym naczyniem kuchennym do pieczenia w piekarniku lub przyrządzaniu na kuchence potraw tak mięsnych jak wegetariańskich! Smak potraw przyrządzonych w ten sposob przewyższa te przyrządzone w tradycyjnych garnkach.  Specjalnie wyprofilowana pokrywa, pozwala skraplającej się parze wodnej w rónym stopniu utrzymać odpowiednie nawilżenie potrawy. Brytfanna TOSCANA ma oryginalny i elegancki design i można ją używać na wielu(...)gdzie dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na stronie konkurs? A już niebawem Toskania w mojej kuchni

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie gotowanie - jak odżywiać się zdrowo przy notorycznym braku czasu? 200

Fast foody i dania z paczki są w stanie wykończyć każdy żołądek - dlatego czas na szybkie gotowanie, które pozwoli żywić się w sposób zrównoważony przy minimalnym czasie działania. Współczesna kuchnia Jest zazwyczaj rzadko używana. W dobie pościgu za awansem i dobrami konsumpcyjnymi, kwestia przygotowywania posiłków zeszła na dalszy plan. Zapracowane osoby mają często złe nawyki żywieniowe, pomijają śniadania, w godzinach(...)prowadzi jednoosobowe gospodarstwa domowe. Daje to około 5 milionów osób, które nie są przymuszone sytuacją życiową do zajmowania się kwestiami kulinarnymi. Sytuacja na rynku pracy nie pozwoliła na utrzymanie tradycyjnego podziału ról w rodzinach, zatem zdecydowana większość kobiet posiadających dzieci jest aktywna zawodowo. Po etacie firmowym, wypełniają drugi - domowy. Złoty środek Szybkie gotowanie to marzenie większości zapracowanych osób. Na całe

Kuchcik gotuje
Ktoś nam podłożył świnię! …. 205

blogu Grażyna gotuje i przeze mnie, gdyż odpowiadałam za przygotowanie większości przepisów, oraz dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię  wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz(...)paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) –  moje żeberka glazurowane  z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MALVAPOEDING (English & Polish) 221

For English please scroll down Jedna z bliższych moich znajomych pochodzi z Republiki Południowej Afryki. Wraz ze swoimi rodzicami mieszkali w kilku krajach afrykańskich. Sandra doskonale

Przepisy Aleksandry
Warsztaty "Wieprzowina regionalna" - relacja 199

miejsc przygotowanych na prawie dwa razy więcej osób. Po jakimś czasie dołączyli do nas kucharze z hotelu Luxor oraz prowadzący - Adam Michalski.  Najpierw była prezentacja i wykład o tradycyjnych rasach świń: Złotnickiej Białej, Złotnickiej Pstrej i Rasie Puławskiej. Omawiane były charakterystyki poszczególnego rodzaju mięsa, sposoby przyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział(...)degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania wiedzy odnośnie wcześniej omawianych technik przygotowywania mięsa, musieliśmy się zadowolić jedynie próbowaniem gotowych potraw. Nie mieliśmy wstępu do hotelowej kuchni, w przerwach udawali się tam jedynie kucharze. No cóż, trzeba było to zrozumieć i oczekiwać na kolejne smakołyki - bo tym właśnie były. Mięso promowanych ras świń, jest nieporównywalnie lepsze niż

Pasja Smaku
Sałatka z buraczków,awokado i granatu 235

Szukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował.  Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem

Kolorowa kuchnia Elki
Kiszona kapusta na zimę. 4497

Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta

Kuchnia Beaty
pyszne obwarzanki z makiem (PRAWIE JAK KRAKOWSKIE) 189

Witam kochani tego ciepłego zimowego dnia Dziś był iście wiosenny dzień 14 stopni.  Już jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 212

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijna wieczerza. 131

Witam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za

Kuchnia Beaty