Leśny mech 6270Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy
Słodkości i nie tylko
MILKY WAY 4082mojego przyszłego oblubieńca ;). Milky Way przygotowałam już jakiś czas temu. Nie pamiętam skąd mam na to ciasto przepis. Lubię je przede wszystkim za pyszną masę. Nada się idealnie na tort dla każdego Andrzeja :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry
PODSUMOWANIE AKCJI "HISTORIA NA TALERZU" 231Klasyczna Tarte Tatin - Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii) Rodzinka od kuchni - Czarna Pavlova - Sałatka Waldorf Rozkoszne smaki - Polędwica a'la Wellington - Polędwiczki wieprzowe św. Barbary Przy kubku kawy - Bawarka - Tort Sachera (Sachertorte) W pewnej kuchni na Wyspach... - Sałatka Waldorf Z kartoflanego pola - Amerykany - Babka a'la lody księcia Puecklera - Bagietki na poolish - Bulczane knedle (Semmelkodel) - Chleb króla Ludwika - Gulasz pomidorowo
Przepisy Aleksandry
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 253trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać
Przepisy Aleksandry
Kucharz królów - Marie-Antoine Carême 196Projekty tortów (http://andreapenrose.com) Król kucharzy i kucharz królów... Marie-Antoine Carême ( http://www.planet-wissen.de ) Na długo przed Nigellą Lawson, Julią Child czy nawet Escoffierem żył Antonin Carême (podczas chrztu nadano mu imiona Marie-Antoine). Antoine był pierwszym wielkim kucharzem Europy. Śmiało można powiedzieć, iż jest ojcem haute cuisine. Gotował dla największych i najbogatszych ludzi swojej epoki, między innymi dla cara
Przepisy Aleksandry
WYMYŚL NAZWĘ DLA CIASTA I WYGRAJ SUPER NAGRODY! 204ciasta i wygraj przydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań) Zabawa
Przepisy Aleksandry
TORCIKI TIRAMISU 275Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandry
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 247kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandry
DEKORACYJNE RÓŻE Z CIASTA / MARCEPANU 185Dekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry
SAŁATKA "GRZYBOWA POLANA" 8269Warstwowe sałatki przekładane majonezem są popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Sałatkowe torty są bardzo imponującym i dekoracyjnym elementem świątecznych stołów. Składniki na takie danie możecie dowolnie zmieniać, ale warto zostawić warstwę marynowanych grzybów, bo wygląda świetnie :). Polecam też dodanie ugotowanych na twardo jajek. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry
BABKA MURZYNKOWA 207setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam. Babka jest wilgotna, delikatna i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Robiłam już z tego przepisu babeczki, torty, a teraz przyszedł czas na babkę. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandry
Właśnie zdałam maturę po raz n-ty 216kolejności wiekowej skończył szkołę średnią ( z czerwonym paskiem ) , a dziś odebrał świadectwo maturalne. Musieliśmy to ,, przegadać ,,. Żeby nie wypaść z roli Babci na topie nie wygłupiałam się z żadnym tortem, wystawnym obiadkiem itp. tylko zamówiłam pizzę . Oczywiście zamówiłam w Pizzerii ( Pizzeria Swojska ), którą poprzednio przetestowałam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Ananasowiec - biszkopt z ananasem, kremem budyniowym i bezową pierzynką na urodziny Smacznej Pyzy 444szerokim łukiem, ale tak zupełnie zignorować się takiej okazji nie dało. Szczególnie, że wypadały w długi weekend a ten miałam spędzić w gronie przyjaciół. Nie miałam nastroju na wielki tort , ale dobre ciacho musiało się więc pojawić - słodkie, pyszne, z owocami i kremem , czyli takie jak wszyscy lubią. Były życzenia, bukiet polnych kwiatów a nawet smaczny prezent do wykorzystania
Smaczna Pyza
Na jagody ! Co zrobić z borówek czernic i borówek amerykańskich ? 273Pomysł na jagody - borówki czernice Najlepsze jagodzianki Drożdżowy wieniec z jagodami Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami Tort letni szachownica Babeczki z musem czekoladowym i owocami Pierogi z jagodami Gwiazdki na niebie Kluseczki kładzione z owocami leśnymi Sałata z arbuzem, serem i jagodami
Smaczna Pyza
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 330Można je upiec również na dwóch małych, ale tak jest szybciej :) Ciasto ma bardzo specyficzny kolor, zapach i aromat i jest po prostu pyszne. Polecam je do wszystkich przekładańców, tortów oraz wszelkich ciast wycinanych i obkładanych lukrem plastycznym. Doskonale się do tego nadaje. Teraz przygotowujemy poncz. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy sok z połowy cytryny, łączymy i dość mocno słodzimy. Dodajemy
Ratunku obiad