torty - 16045 przepisów (strona:717/1070)

Krem czekoladowy 125

Dzisiaj nie będzie fit :P... ... ale będzie pysznie    Słodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą

Pyry na Gaz
Jogurtowiec z leśnymi owocami 210

spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno . Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową. Jogurtowiec to smaczny deser! Polecam! Jogurtowiec Składniki: 2 ciasta o średnicy 20 cm Masa

codojedzenia
Rogaliki drożdżowe z pigwą 206

elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt koła o grubości do 0,5 cm. Kroimy każde koło jak tort na 8 trójkątnych części. Nakładamy przy podstawie każdego trójkąta łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kierunku wierzchołka. Nadajemy kształt rogala. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut. Smarujemy śmietanką. Pieczemy

Wrzosowa Polana
“Masterchef Junior” – recenzja 156

robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które gotuje będzie natomiast zachwycone, bo przepisy są bardzo praktyczne. Można nauczyć się z tej książki jak zrobić tort urodzinowy, który pozwoli dziecku zabłysnąć i podarować wyjątkowy prezent. Są tez proste przepisy np. na muffiny czy borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior

Ugotowane pozamiatane
Sierpniowa jesień i lody. Ciągle jeszcze letnie 201

skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem. Smacznego! Dziś dzień wolny od pracy, ale i tak mam mnóstwo zajęć. Dwupiętrowy tort i pięćdziesiąt muffinek nie przygotują się same

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową. 245

którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ).  Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej

Słodkie okruszki
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 169

Ciasto w formie tortu. Czemu nie? Spód   nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.   Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.  ( Tortownica 26 cm)    Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka)   mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 186

strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej. Składniki: pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina  gruszka bułka

Wrzosowa Polana
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 164

ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Szybki mus czekoladowy bez jajek 291

czekoladowy na jajkach zabiorę się dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie

Anioszek w kuchni
PIEROGI Z JAGODAMI 174

jakiegoś czasu jest mnie tu mało, a to za sprawą braku czasu. Kradnie mi go moja tortowa pasja, która rozwija się w zastraszającym tempie. Cieszę się, że moje torty przypadły do gustu, nie tylko mnie i mojej rodzinie, ale i znajomym. Myślę, o specjalnym poście na ten temat, tylko czy kogoś by zainteresował ? Dzisiaj z racji urlopu, wygospodarowałam chwilkę

Kuchnia w opałach
Dla mojego Taty 157

chwilę parami podchodzili   do niego goście i składali   jemu życzenia. Potem przy lampce   szampana wszyscy odśpiewali : STO LAT!!!! I 150.... !!! Po uroczystym obiedzie był oczywiście tort i to nie jeden. Były świeczki i strzelające fontanny (na tarasie). Było radośnie, jak na taką uroczystość przystało.       Wzruszenie mojego Taty było ogromne. Kilka razy zadał mi pytanie

Kuchnia u Krysi
Torcik Orbita 166

galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie zagrzałam aż masa zaczęła gęstnieć. Odstawiłam do wystudzenia.   Wykonanie tortu: Na dnie   foremki ułożyłam 1 biszkopt makowy. Na biszkopcie rozłożyłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Następnie wyłożyłam połowę masy truskawkowej. Ponownie rozprowadziłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Przykryłam jasnym

Kuchnia u Krysi
Piankowa fantazja na zakńczenie lata 145

domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie, że zjadłam mniej czegoś słodkiego, niż np. kawałek tortu. Przekonajcie się czy Wy też to odczujecie po zjedzeniu piankowej fantazji       Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 170

zjeść nie tylko wiosną albo latem.   Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna       Składniki: 3 brokuły

Kuchnia u Krysi