“Masterchef Junior” – recenzja 183robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu. Dziecko, które gotuje będzie natomiast zachwycone, bo przepisy są bardzo praktyczne. Można nauczyć się z tej książki jak zrobić tort urodzinowy, który pozwoli dziecku zabłysnąć i podarować wyjątkowy prezent. Są tez proste przepisy np. na muffiny czy borówki z kremem. Autorami przepisów jest Natalia, zwyciężczyni poprzedniej polskiej edycji Masterchef Junior
Ugotowane pozamiatane
Sierpniowa jesień i lody. Ciągle jeszcze letnie 230skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem. Smacznego! Dziś dzień wolny od pracy, ale i tak mam mnóstwo zajęć. Dwupiętrowy tort i pięćdziesiąt muffinek nie przygotują się same
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową. 276którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej
Słodkie okruszki
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 192Ciasto w formie tortu. Czemu nie? Spód nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia u Krysi
Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 209strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej. Składniki: pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina gruszka bułka
Wrzosowa Polana
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 187ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNI
Szybki mus czekoladowy bez jajek 330czekoladowy na jajkach zabiorę się dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie
Anioszek w kuchni
PIEROGI Z JAGODAMI 199jakiegoś czasu jest mnie tu mało, a to za sprawą braku czasu. Kradnie mi go moja tortowa pasja, która rozwija się w zastraszającym tempie. Cieszę się, że moje torty przypadły do gustu, nie tylko mnie i mojej rodzinie, ale i znajomym. Myślę, o specjalnym poście na ten temat, tylko czy kogoś by zainteresował ? Dzisiaj z racji urlopu, wygospodarowałam chwilkę
Kuchnia w opałach
Dla mojego Taty 183chwilę parami podchodzili do niego goście i składali jemu życzenia. Potem przy lampce szampana wszyscy odśpiewali : STO LAT!!!! I 150.... !!! Po uroczystym obiedzie był oczywiście tort i to nie jeden. Były świeczki i strzelające fontanny (na tarasie). Było radośnie, jak na taką uroczystość przystało. Wzruszenie mojego Taty było ogromne. Kilka razy zadał mi pytanie
Kuchnia u Krysi
Torcik Orbita 188galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie zagrzałam aż masa zaczęła gęstnieć. Odstawiłam do wystudzenia. Wykonanie tortu: Na dnie foremki ułożyłam 1 biszkopt makowy. Na biszkopcie rozłożyłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Następnie wyłożyłam połowę masy truskawkowej. Ponownie rozprowadziłam 1/5 części masy maślano-budyniowej. Przykryłam jasnym
Kuchnia u Krysi
Piankowa fantazja na zakńczenie lata 166domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie, że zjadłam mniej czegoś słodkiego, niż np. kawałek tortu. Przekonajcie się czy Wy też to odczujecie po zjedzeniu piankowej fantazji Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego
Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 196zjeść nie tylko wiosną albo latem. Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie. Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna Składniki: 3 brokuły
Kuchnia u Krysi
Tort imieninowy 197Nadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę
Motylkowa Kuchnia
Lemon Curd 450rozmiarze L, 1 żółtko. Lemon curd to angielskie masło cytrynowe. Pyszna masa o konsystencji budyniowego kremu i intensywnie cytrynowym aromacie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do babeczek, dodatek do tortów, naleśników, pralinek i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce do 7 dni. Muszę Wam się przyznać, że mocno broniłam się przed tym przepisem, bo jakoś nie lubię ulegać ogólnie
Świat Domowej Kuchni