Tort migdałowy 221rozdrabniania. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dowolnie ozdobić Posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny
Mix smaku
Owocowy torcik bez pieczenia 238następnie wylać na masę serkową i odstawić do schłodzenia. Po stężeniu ostatniej masy owoce przeznaczone do dekoracji zanurzać w tężejącej galaretce, która była zostawiona i układać na wierzchu tortu
Mix smaku
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 190utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy. Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować
Mix smaku
Biszkopt 399pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto. Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy
mojewypiekiinietylko
TORCIK - SERCE (Walentynki) 217mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem
Bon Appetit Małgorzaty
Tort naleśnikowy z borówkami 178Dawno nie było tortu naleśnikowego, więc dziś nadrabiam zaległości. Torcik z masą serową i borówkami oraz dżemem wiśniowym. Naleśniki : 2,5 szk wody 1/2 szk maślanki 1 szk mleka 2 szczypty soli 2 szczypty cukru 2 jajka 3 szk mąki pszennej typ 500 30 ml oleju rzepakowego odrobina zielonego barwnika spożywczego Masa : 450 g półtłustego twarogu 200 g jogurtu naturalnego
Ewa w kuchni
Tort bezowy z Advocatem 278Dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier puder i likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. SKŁADANIE TORTU: Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go całą porcją kremu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Pavlova z kremem i owocami 375powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany. Ja mam dla Was wersję
Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 742też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;) Składniki na ciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru
Z butelką mleczka w tle
Pavlova 203Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny
Słodka Strona
Tort na Pierwszy Dzień Lata 247pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort mokka 345ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christophera
Torcik Rafaello 311poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza. Biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty, które przekładamy kremem kokosowym i posypujemy płatkami migdałów. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy masą, a na samej górze wysypujemy ostatnią porcję orzechów. Schładzamy dobrze w lodówce. Grudzień zawsze nastraja mnie refleksyjnie. To chyba zbliżający się koniec
sama złodycz
Pischinger 2676mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również. Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin) Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem. Smacznego
Słodkości i nie tylko
BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW 214Bardzo często piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada. Składniki: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z Majeczką w kuchni