Tort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom – w sam raz, nie? Można(...)możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue itp. Produkty przetestowałam na torcie (kakao ma napis Ideale per Torte – to zobowiązuje ). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę
Poezja smakuNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama
Dzieje kuchennej WiewióryKolejną moją propozycją jest torcik kanapkowy. Taka mała alternatywa i odskocznia dla zwykłej i monotonnej kolacji. Coś co sprawi, że zwykły posiłek
Malinowe PocałunkiDzisiaj na tapetę :) idzie biszkopt- mąż ma jutro urodziny. Składniki są na tortownicę o wymiarze 20 cm- wtedy mamy idealne trzy placki. Ja potrzebuje na
Smaki Edytyketogenicznej , prawdopodobnie wiesz, że jednym z jej kluczowych wyzwań jest znalezienie słodkich przysmaków, które pasują do restrykcyjnych zasad diety. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Mój przepis na keto tort bezowy (beza Pavlova) jest nie tylko niebiańsko smaczny, ale również idealnie wpisuje się w ramy diety niskowęglowodanowej. Kto jest gotów na kulinarną podróż pełną smaku i zdrowia? No to ruszajmy(...)Keto Tort Bezowy, czyli Beza Pavlova - Wyjątkowa Rozkosz Dla Twojego Podniebienia Keto tort bezowy to prawdziwa gratka dla fanów diety ketogenicznej . Jego chrupiący spód bezowy, delikatny krem kokosowy i świeże owoce jagodowe tworzą zestaw, które rozpieści Twoje podniebienie. Co najlepsze, to słodkie dobro jest przyjazne dla Twojego zdrowia! Składniki, Które Tworzą Cudowną Harmonię Smaku Białka jajek : To główny składnik, który
Modern Cave GirlWspaniały letni tort z frużeliną ze świeżych borówek i pysznym kremem tiramisu! :) Wilgotny, lekki, minimalistycznie udekorowany ( ostatnio preferuję torty w stylu naked cake ). Nie jest trudny w wykonaniu i myślę, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Zamiast borówki amerykańskiej polecam wykorzystać oczywiście leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku(...)patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ) ostrym i giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt najlepiej jest upiec wieczór wcześniej. Frużelina borówkowa : Borówki umieścić w garnuszku, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na niedużym ogniu mieszając, aż cukier
Opowieści z piekarnikareszty:)) Ale już jestem i mam nadzieję, że systematycznie. Początek roku u mnie, to same urodziny, jednej córki, męża, drugiej córki i jeszcze kilka w bliskiej rodzinie. Lubię piec torty i różne kreatywne pomysły przychodzą mi do głowy:) Nie zawsze wygląda to profesjonalnie , bo cukiernikiem nie jestem:) Ale nabieram z każdym rokiem wprawy , jest nadzieja na dojście do jakiejś perfekcji(...)może nie zawodowca ale powiedzmy, zaawansowany amator to kwestia czasu:) Kilka tortów stoi w kolejce, na pierwszy ogień idzie tort dla mojego męża, Panna w kąpieli, tak go nazwałam, bo uznałam ,że taka najlepiej do niego pasuje:) No cóż, muszę napisać , że było ogromne zaskoczenie, zdziwienie i osiągnęłam zamierzony cel:)) Szczerze polecam takie torty, bo to lepsze od najlepszego prezentu
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Mój syn niedawno kończył 12 lat (strasznie ten czas szybko leci). Z tej okazji zrobiłam tort czekoladowy z trzema kremami w środku: krem czekoladowy, oreo i malinowy. Inspiracja pochodzi z tej strony ( klik ). Zrobiłam trochę inaczej biszkopt i przybranie. W składnikach na biszkopt podaję składniki na jeden, trzeba takie biszkopty upiec dwa. Jeśli mamy dwie takie same tortownice(...)możemy upiec od razu dwa, jeśli nie to najpierw lepiej zrobić jeden, a za chwilę przygotować drugi. Tort wyszedł przepyszny. Nie jest za słodki (ilość cukru też zmniejszyłam), smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica: 23 cm Składniki biszkopt: 4 jajka M 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 4 łyżeczki kakao (do drugiego biszkopta
kruche babeczkirazem mam dla Was przepis na tort, który różni się znacznie od pozostałych tortów na moim blogu :). Jest to bowiem tort składający się nie tradycyjnie z jednego biszkoptu przekrojonego na 3 części, ale aż z trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie(...)komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :). Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu, ale jeżeli zrobimy to dzień wcześniej, to przy samym składaniu tortu tej pracy będzie już naprawdę niewiele ( wieczór wcześniej można również ugotować budyń do kremu ). Tort polecam na większe i mniejsze uroczystości i oczywiście na zbliżające się święta :). Ciasto kruche
Opowieści z piekarnikaCzas czytania: 3 min Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Jeśli chodzi o kolory, to wystarczą podstawowe kolory, po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Kolorami tortu możecie bawić(...)się dowoli ja zrobiłam dziś tęczę, ale można pokombinować i zrobić na przykład tort różowy w różnych odcieniach 🙂 Ja użyłam barwników w płynie, takie mam, ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. Tort tęczowy jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)długi i może niektórych przerazić, to zapewniam, że wykonanie toru jest bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt można upiec nawet dwa dni przed przygotowaniem tortu, a cały przepis na biszkopt kakaowy możecie zobaczyć w poprzednim wpisie. Tam też znajdziecie opis innej wersji wykonania biszkoptu, może będzie dla was łatwiejsza. Przygotowanie kremu to naprawdę banalne zadanie wystarczy połączyć składniki. Nie trzeba tutaj
SprawdzonaKuchnia.plTort orzechowy z kremem wiśniowym to idealny tort dla tych, którzy tortów nie lubią Biszkopty są delikatnie słodkie, krem wiśniowy jest orzeźwiający, a całość jest tak bardzo smaczna, że na jednym kawałku się nie skończy Polecam! Polecam również tort marchewkowy z kremem z batatów , tort z kremem z suszonych śliwek , tort czekoladowy z kremem truskawkowym , tort makowy z brzoskwiniami . Składniki(...)mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty
Lamarida.plBył już tort opona , teraz czas na kolejny wypiek związany z motoryzacją Jaki jest w środku tort Honda i Domo kun? Czekoladowy, z kremem śmietanowym i porzeczkami (zapieczonymi w cieście). Składniki (na 3 blaty): ciasto: 300g masła 180g cukru 6 łyżek kakao szczypta soli 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek ok 0,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek(...)użyciem mascarpone ubij ze śmietaną i ekstraktem waniliowym na gęsty krem. Wstaw do lodówki masło ubij z cukrem pudrem, mlekiem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę na podkład pod tort nałóż pół łyżeczki kremu maślanego i połóż na nim blat ciasta z porzeczkami na blat nałóż połowę kremu śmietanowego tak, by zostawić ok 1 cm krawędzi ciasta bez kremu
SandraFrej.comPyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokatny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake Dziś zapraszam na pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami - prostokątny, na dużą blachę i dużą liczbę gości:) Tort na pewno posmakuje dzieciom (i nie tylko im) i będzie świetnym wyborem na urodziny. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i brzoskwiń, tort nie jest mdły, raczej lekki i orzeźwiający(...)Jeśli wolicie, możecie użyć soku o ulubionym smaku, który dobrze komponuje się z czekoladą, na przykład brzoskwiniowego. Mój tort z Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać
Lekcje w kuchniPrzepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco(...)nowymi przepisami. ŚWIĄTECZNY TORT PIENIEK SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) kakao (3 łyżki) mąka pszenna (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem cytrynowy: czekolada biała (200 g) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) mascarpone (150 g) aromat cytrynowy (5 kropel) Obłożenie tortu: krem czekoladowy typu nutella (80 g) mascarpone (80 g) czekolada gorzka
RITA food channel