Tort – bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym(...)alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski z bardzo ciepłą wodą (50° C). W miarę jak temperatura wody spada uzupełniamy ją gorącą
mojewypiekiinietylkoKolejny pomysł na prostą dekorację tortu, która wygląda efektownie, a nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani wielkich nakładów. Pomysł na ryż prażony jako dekoracja przyszedł mi do głowy podczas zakupów, ale google mówi, że ktoś był przede mną ;) Smak ryżu dobrze komponuje się ze słodkimi tortami. Prażone ziarenka nie nabierają wilgoci i nie zmieniają smaku. Niewątpliwie w tym torcie(...)pierwszy plan wysuwają się jednak kwiaty. Koszt odpowiedniej tylki (końcówki wkładanej do worka cukierniczego) do robienia róż i zapasu jednorazowych woreczków na dekorację 25 tortów to około 30 zł. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów: - masy kawowej do obłożenia tortu - białych dekoracji na bok tortu
Trzeci talerzWczoraj i dzisiaj miałam przyjemność przygotowywać tort na 4 urodziny małego Patryka;) Mama chłopca poinformowała mnie, że malec uwielbia zielony kolor i samochody, dzięki tym informacją kształt tortu był pewny- auto- a na dodatek zielone;) Tort przełożony masą truskawkową na kakaowych biszkoptach. Ciekawe czy Patrykowi spodoba się tort;) Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao(...)frużelina stanie się gęsta zdjąć ją z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Następnie w misie miksera umieścić serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę. Wykonanie tortu wskazówki: Aby tort był dość wysoki i duży upiekłam dwie blaszki biszkoptów z podanych powyżej proporcji, po wystudzeniu się blatów przecięłam je wzdłuż na połowę. Z kartki papieru wycięłam szkic kształtu
Krakowskie smaki AniTort idealny na urodzinki dziecka. Pieczenie tortów to dla mnie wyzwanie. I wiem łatwiej kupić gotowe blaty czy cały tort, szczególnie tutaj w Anglii, piękne torty można dostać w każdym większym supermarkecie. Powodem, dla którego w ogóle próbuję sama piec jest ilość cukru w tego typu gotowych produktach. Długo szukałam przepisu i trafiłam na stronę domowe-wypieki.pl. Jeśli postanowicie upiec taki(...)tort zajrzyjcie koniecznie na ten blog, gdyż cały proces jest dokładnie opisany i są też zdjęcia co ułatwia sprawę. Zmieniłam przepis, gdyż nie lubię białej czekolady i upiekłam dwa ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast. Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki: 2 x Ciasto czekoladowe ciemne: 300g
NA MOIM TALERZUMuszę przyznać, że to mój drugi tort w mojej 'karierze' kulinarnej :) :) Był to tort "niespodzianka" dla bardzo ważnej dla mnie osóbki (D :*:*:*) Torcik to duża ilość owoców i czekolada, która ma dopełniać smak nie do końca słodkich owoców. Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :) Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie(...)łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia
Serce zamknięte w formie pysznościPost z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki
Apetyczna babeczkaDzisiaj mam dla Was recepturę na piękny i pyszny tort. Taki jeszcze w zimowo-świątecznym akcencie. Bardzo wciągnęło mnie ostatnio przygotowywanie tortów. Uczę się. Ten tort przełożyłam kremem kajmakowym i powidłem. Kajmak i powidło idealnie do siebie pasują. Prawie całą dekorację wykonałam samodzielnie. Myślę,że wyszło ładnie, bo pysznie to na pewno. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół(...)Dodatkowo: laski cukrowe gałązki rozmarynu posiekane orzeszki ziemne lub migdały pół słoiczka powidła śliwkowego dowolne nasączenie ( sok, alkohol, kawa ) kilka kulek świeżej żurawiny Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek
IzabelawkuchniKolejny tort upieczony przeze mnie, tym razem upieczony bez okazji. Chyba tylko po to żeby sobie poćwiczyć, chciałabym żeby każdy kolejny wychodził mi ładniejszy. Myślę, że dwudziesty będzie już chyba idealny. Ten tort wyszedł mi taki bardzo leciutki. Mięciutkie biszkopty przełożone lekkim jak piórko kremem z serka mascarpone i białej czekolady. Do tego dżem i własnoręcznie zrobione trufelki. Bardzo(...)morelowego lub brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowego dowolna posypka ( wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, mielone orzechy, kakao ) dowolne ciasteczka do dekoracji Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie
Izabelawkuchnidobrego tortu to dawno nie upiekłam. A upiekłam go dla siebie na urodziny. Wstyd się przyznać, ale zjedliśmy z mężem cały sami, ale nie od razu, jakby co. Wilgotny, pyszny, idealny. Wygląd może nie taki jakbym chciała, ale następny będzie lepszy. Polecam zróbcie taki tort. Krem na bazie serka mascarpone z ananasem to super połączenie. Słodkich inspiracji Wam życzę(...)Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego ( 100 %owoce ) 25 dag serka mascarpone o smaku waniliowym z białą czekoladą kilka łyżek syropu z ananasów ( do nasączenia biszkoptów ) Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek
Izabelawkuchnitort upiekłam na 23 rocznicę ślubu, którą świętowaliśmy 30 października. Mięciutkie biszkopty przełożyłam krem z serka mascarpone i brzoskwiniami w galaretce. Zależało mi żeby tort był prosty, delikatny i pyszny. I taki właśnie wyszedł. Może nie wyszedł mi taki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy(...)polewę: 55 ml śmietanki kremówki 30 % 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: małe bezy ( według uznania ) syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów ( kilka łyżek ) Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy
IzabelawkuchniTopper na tort – wiele osób pytało mnie o szczegółowy instruktarz jak zrobić taki topper na tort. Specjalnie dla was przygotowałam foto-relacje, z której dowiesz się, jak w prosty sposób wykonać efektowną i tanią ozdobę na tort. Jak zrobić Toper na Tort? Potrzebujesz : kolorowy papier – zwykły lub samoprzylepny (ja użyłam kartek samoprzylepnych, więc klej był mi zbędny), klej(...)balonikami Nadmuchaj baloniki, ale nie bardzo, tak aby każdy miał w średnicy od 3-5 cm. Przytnij sznurek tak, aby był minimum 2 razy dłuższy niż średnica Twojego tortu. Powiąż baloniki razem. Możesz od razu (w grupach po 2-3 baloniki), przywiązywać je do sznurka, do którego będą przyczepione. Możesz też powiązać (2 lub3) baloniki nitką, a następnie tą nitką
SmartBake.plDziś mam dla Was absolutnie pysznny tort, który upiekłam na imieniny mojego taty. Niestety zabrakło mi czasu na zrobinie pięknych zdjęć, więc są tylko takie na szybko, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem i zostawić go sobie, do ponownego wykorzystania. Jest on dość słodki ale nie przesłodzony, mocno orzechowy za sprawą(...)pysznym czekoladowym kremem, którego bazą są cukierki michałki i śmietanka. Dla przełamania smaku użyłam tym razem dżemu malinowego, idealnie sprawdziłby się także dżem z czarnej porzeczki. Dodatkowo można ten tort nasączyć alkoholem np. likerem orzechowym, ja użyłam soku malinowego rozcieńczonego wodą, bo ciasto jadły także maluchy. Cóż Wam będę pisać to wszystko smakowało po prostu obłędnie, dlatego zapraszam na przepis
Cynamonowe szczęścieTradycyjnie, jak co roku, upiekłam sobie tort na urodziny :). Oto on - czekoladowy tort z wiśniami. Biszkopt kakaowy, najprostszy z możliwych krem na bazie śmietany kremówki ( połowa kremu z dodatkiem kakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia(...)opakowanie w zupełności wystarczy ). Ubitą śmietankę podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao i zmiksować na niskich obrotach miksera, do dokładnego połączenia. Złożenie tortu : Kompot wiśniowy podzielić równo pomiędzy 3 szklanki - ułatwi to dozowanie nasączenia. Jeden z blatów biszkoptu ułożyć na tacy/paterze, można też tort składać w tortownicy lub w rancie cukierniczym ( polecam tę ostatnią opcję
Opowieści z piekarnikaProsty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących. Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)tort jaki upiekłam w życiu, na urodziny mojego świeżo upieczonego męża. Tort zrobił wielką furorrę wśród rodziny i znajomych, a ja od tej pory zaczęłam piec torty na urodziny i rodzinne uroczystości. Tort w smaku jest przepyszny, na pewno posmakuje osobom, które uwielbiają połączenie mięty z czekoladą. Nie jest przesłodzony, a wyraźnie wyczuwalna mięta nadaje przyjemnego, orzeźwiającego akcentu. Po taki
Kuchnia MagdaLenyzrobić tort? Byż może jeszcze nigdy nie robiłaś/ robiłeś tortu, dzisiaj krok po kroku pokaże Ci jak wykonać tort. Jeśli wolisz oglądać film na moi kanale na IG w wyróżnionej relacji TORT znajdziesz film krok po kroku. Najpierw wypiecz biszkopt - przepis na BISZKOPT znajdziesz na moim blogu. Krem do biszkoptu wykonujemy na bazie serka mascarpone i śmietany 36% Moja tortownica(...)lodówki mocno schłodzone, co najmniej przez 6 godzin!) ubijamy na puch w misie blendera razem. Kiedy masa jest gotowa dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę. Biszkopt na tort nasączamy zawsze ponczem, w innym przypadku tort byłby suchy - nie ma nic gorszego, jak suchy tort! PONCZ: - szklanka przegotowanej wody - sok z 1 cytryny/pomarańczy - 80 -90 ml wódki cytrynówki
SMYKWKUCHNI