SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 214Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych
Kuchnia MagdaLeny
HERBATA KORZENNA 160Święta i okres świąteczny to nie tylko czas spędzany na przygotowaniach, gotowaniu, sprzątaniu czy docelowo na spotkaniach z rodziną i wspólnym świętowaniu. To także najlepszy
W kuchni Karmel-itki
Makowiec biszkoptowy 187starych wierzeniach był symbolem dobrobytu. Jak byłam mała, chyba bardzo wzięłam to sobie do serca, bo wypieki z makiem zawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził(...)zagotowujemy. Łączymy obie masy i gotujemy, ciągle mieszając, przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy naturalnym ekstraktem migdałowym, amaretto lub aromatem. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół (jak tort). Na jeden blat wlewamy jeszcze gorącą masę makową i przyciskamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą – wystarczy wszystkie jej składniki umieścić w rondelku i podgrzewać, często mieszając aby rozbić grudki
Poezja smaku
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 232Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie
Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 449Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 162Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają
Kuchnia MagdaLeny
Idealna beza kawowa 167uzupełniają prażone orzechy laskowe, miękkie daktyle (jeśli za nimi nie przepadacie, świetnie sprawdzą się namoczone w rumie rodzynki) oraz zmielona kawa, która jest “wisienką” w kremie. Taki tort bezowy można podać na wyjątkowe okazje – przyjęcia, imieniny, święta – ponieważ jej smak zadowala nawet wybredne podniebienia. Jako że jest też prosta do przygotowania, może być po prostu idealnym(...)słodyczem na weekend – ze świeżo zaparzoną, gorzką kawą smakuje jeszcze lepiej. Może to będzie popisowy wypiek? Sekret tego tortu bezowego jest dość banalny. Jakość . Smak kremu determinuje kawa, jakiej użyjemy. Oczywiście beza wyjdzie na zaparzonej kawie rozpuszczalnej, ale pożądany, prawdziwie kawowy smak, uzyskamy tylko na dobrej jakości espresso . Możemy je zaparzyć w ekspresie do kawy (jeśli posiadamy), ale dobrym
Poezja smaku
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 146Skoro w poprzednim wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze
W kuchni Karmel-itki
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 168Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź
W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 289Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki
Kuchnia MagdaLeny
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 180Ho, ho, ho! Kolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy
W kuchni Karmel-itki
Piernikowy torcik śliwka w czekoladzie 166połączenia składników na gęsty krem. Upieczone i dobrze wystudzone ciasto ( najlepiej upiec dzień wcześniej )dzielimy na trzy równe blaty Odłożyć 3/4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu tortu, resztę podzielić na połowę. Pierwszy blat ułożyć na paterze posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć pierwszą warstwę kremu bardzo gęsto rozkładamy połowę odsączonych wcześniej śliwek (kilka odkładamy do dekoracji).Przykryć drugim(...)blatem i znów smarujemy powidłami, wykładamy krem , rozkładamy pozostałe śliwki, przykrywamy ostatnim blatem. Boki i wierzch tortu smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki. Smacznego
Andzia Pichci
BABKA BOŻONARODZENIOWA 184Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale
Kuchnia MagdaLeny
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 183Tym przepisem rozpoczynamy Święta! Chociaż do Świąt jeszcze trochę, to już w sklepach i galeriach handlowych rozbrzmiewają świąteczne piosenki, miasta ozdobiono już lampkami, a w powietrzu
W kuchni Karmel-itki