Cytrynowa babka kisielowa 614Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo
Kuchnia MagdaLeny
Mazurki Wielkanocne - 15 przepisów (Ebook) 134Mam coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje
Kuchnia MagdaLeny
Babka pomarańczowa na oleju i śmietanie 167Przepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest
Słodki Blog
Wiosna na talerzu – nowalijki i wiosenne ciasta 141Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLeny
Drewno czy stal nierdzewna – co najlepiej wybrać do swojej kuchni? 112Drewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany
Kuchnia MagdaLeny
Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady 215Proste i szybkie babeczki czekoladowe pełne kawałków posiekanej czekolady. Idealne na dni kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale mało pracochłonnego. Te babeczki zrobisz w
Słodki Blog
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 134Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Jabłecznik Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Kinder country Jagodowo kokosowa pianka Malinowy
Cynamonowe szczęście
Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami 101Może kiedyś nadejdzie taki czas, że na dzień swoich urodzin upiekę prawdziwy tort, a nie, jak co roku, jakąś zmodyfikowaną wersję sernika. Nie to, żebym żałowała, bo sernik odwdzięcza się smakiem, ale prawdziwy tort to jest coś! Dziś prezentuję Wam letnią wersję sernika z zeszłego roku (przepis) sernik jagodowo – lawendowy , tyle że teraz wzbogacony o jeszcze jeden aromatyczny dodatek
Raj dla Podniebienia
Sałatka z twarogiem, ogórkiem, kiełkami i ziołowym hummusem 106balsamicznym. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Całość bardzo delikatnie wymieszaj. Częstuj się i smakuj! Sierpień to dla mnie urodzinowy miesiąc. W tym roku był pełen niesamowitych dla mnie wrażeń! Tort – niespodzianka zamówiony na moje urodzinowe przyjęcie w Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie. Z moją przyjaciółką z czasów licealnych, która przylatuje zza oceanu prawie na każde moje urodziny! Przyjaźń
Raj dla Podniebienia
Beza z ajerkoniakiem 158dokładnie się rozpuścił. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i , od razu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez ok 2h, aż beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu(...)piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy ajerkoniak. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. Polewamy likierem jajecznym Pycha ! Wskazówki 1. Białka
I LOVE LIFE
Syrniki, serowe placuszki z Rosji i Ukrainy 167Przepis na pyszne serowe placuszki, zwane syrnikami. Popularne za naszą wschodnią granicą, na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Przepis jest bardzo prosty i szybki, można go
Słodki Blog
Przepis na najlepsze brownie 157Dziś przepis na kultowe amerykańskie ciasto brownie, super czekoladowe i wilgotne. Przepis jest banalnie prosty, brownie nie wybacza tylko jednej rzeczy – zbyt długiego pieczenia. Uwaga
Słodki Blog