torty bezowe - 329 przepisów (strona:17/22)

Tort Pavlova 433

Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Bia(...)jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej.     Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.  Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty

Z miłości do słodkości
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 131

Z bezami to moja pierwsza przygoda! i jestem pewna, nie ostatnia. Zawsze obawiałam się, ze moje bezy po prostu spalą się w piekarniku a ja obejdę

Radość kipiąca uśmiechem.
Torcik malinowy 400

zapisane jest 9 pozycji(!).  Urodziny, imieniny- nie ważne, w mojej rodzinie świętować trzeba, Obowiązkowo!  Na nic więc wszelkie noworoczne postanowienia o odchudzaniu, porzuceniu słodyczy, czy byciu wege. Tort jest pozycją obowiązkową! Nie musi być zbyt słodki, nie może być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze...  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki(...)łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie lśniąca dodać łyżkę octu oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać mikserem. Na papierze do pieczenia narysować koło, wielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszymy w piekarniku przez około 2 godziny. Maliny : Maliny smażymy, aż powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin

Zapiski Młodej Żony
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 717

Małe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba

W kuchni Karmel-itki
Beza 182

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek z kurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się(...)rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików możemy sami dowolnie ustalać wedle uznania. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); Bezy pieczemy w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Malinowa chmurka 200

Ciasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej

Idę coś wszamać
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 206

mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut.2.Krem:Budyń zrobić według przepisu, tylko z mniejszą ilością mleka ( zamiast(...)kisielu , a potem dodajemy jabłka i mieszamy. 4.Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna mieć ok.1,5-2 cm. Potem

Gotuj Z Muzyką
Beza pavlova 169

Dzisiejszy dzień zdecydowanie można zaliczyć do tych dziwnych. Zaczynając od dziwnego snu kończąc na pogodzie. Wiem, że moje sny są irracjonalne ale ten powala wszystkie dotychczasowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik Pavlova 210

mojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka

moj przepis na
Krucha śliwka 215

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest

moj przepis na
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 223

mojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i

moj przepis na
Tort lodowy z porzeczkami 182

niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy ubijaniu białek prawie odleciał, a ubijanie śmietany skończyło się zapryskaniem(...)trochu skondensowane mleko. Ubijać jeszcze kilka minut. Masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Na koniec dodać mieszankę mleczno-porzeczkową, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Blat bezowy ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na bezę przełożyć masę lodową. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą. Mrozić przez 7-8 godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem

Pełny talerz
Zygmuntówka 219

mojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem

moj przepis na
BEZA PAVLOWEJ 445

Tym, co jeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy

Smaczne Zdrowe
Pavlova z żurawiną 257

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze