Jeden z pomysłów na wykorzystanie kilkudniowych reszek odrzucanego zakwasu (zbieranych w lodówce do słoiczka). Z takich resztek starego, nieaktywnego zakwasu można z powodzeniem zrobić krakersy, naleśniki, tortille czy gofry. Tym razem spróbowałem upiec bułki i wyszły naprawdę bardzo smaczne, dodatek zakwasu nadaje im charakteru i świetnie podbija aromat. Na 5 bułek po ok. 90 g: 120 g resztki zakwasu
Przepisy na domowy ser i chlebChilli con carne to jedna z tych potraw, którą ludzie uwielbiają na całym świecie. Także jesteśmy wielkimi fanami tego sosu. Jest świetne po prostu z ryżem, zawinięte w tortillę albo jako przekąska imprezowa z czipsami kukurydzianymi. Gotujemy je od bardzo dawna i nieskromnie mówiąc, wychodzi przepyszne. Szczególnie odkąd dowiedzieliśmy się, że prawdziwe chilli con carne nie może obejść się
Kulinarna Polskaspód ma ok. 470kcal, B: 45,9g, T: 20,8g, W: 0,9g, reszta zależy od dodatków jakich użyjecie. Wypróbujcie również innych przepisów na pizzę: – pizza z tortilli – pizza na kalafiorowym spodzie z otrębami – pizza na żytnim spodzie – pizza na spodzie z polenty – mini pizze z bakłażana Składniki na 1 pizzę: – 1 mały kalafior
Be Fit Be Strongobiad polecam kurczaka gyros, tylko trzy składniki i bardzo szybkie tempo przygotowania potrawy. Warto od razu przyrządzić większą porcję kurczaka ponieważ bardzo dobrze nadaje się do sałatek, naleśników i tortilli. Składniki : 2 – 3 duże filety z kurczaka opakowanie przyprawy gyros oliwa do smażenia Przepis: Filety umyć i pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawami, skropić oliwą i zostawić na minimum
tyfranboxnamiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich
Smaczny zeszyturządzenia jest również możliwość opieczenia w nim mięsa, lub przygotowania np kotletów do burgerów. Oprócz różnego rodzaju mięs ,oraz gofrów, w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań. Opiekacz BEFSZTYK GOFRY to świetna sprawa w każdej kuchni. Ja produkty Dezal
Z Majeczką w kuchniłyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju pieprz sól Dodatki: muszle taco lub tortille kukurydziane mała sałata rzymska 200 g ostrego sera (np. cheddar) awokado lub guacamole marynowane papryczki chili (opcjonalnie) Najpierw siekamy czosnek i papryczkę chili. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a później wrzucamy
PatiGotujeblogu nie mogło zabraknąć przepisu na Muhammarę. Jest to pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich wywodząca się z Syrii. Sprawdzi się oczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć
wiecejwarzyw.pltaka kremowa. Użycie serka topionego to był super pomysł. Kto jeszcze tak nie próbował to bardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym czy pestkami dyni. Dodam, że przez ten serek to nawet zbytnio nie czuć, że to ziemniaczana
IzabelawkuchniDODATKOWO : placki tortilla sos czosnkowy, ketchup surówka PRZYGOTOWANIE : Mięso z udek należy wyfiletować. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Następnie wlewamy do mięsa i nacieramy. Mięso odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na stojak do kebaba, skórą do góry. Na czubek wbijamy 1 cebulę lub pół. Mięso nakrywamy folia aluminiową i pieczemy
Kulinarne Fantazje MarioliSzybko i pysznie, ale musie je przygotować krótko przed podaniem. Na tortilii rozsmarować serek, następnie rozerwać płaty wędzonego łososia. Pomidora naciąć delikatnie na kształt krzyża
Kuchnia Pokoleńmięsa. Niech Was nie przerażą długi czas smażenia – 3 godziny. Można go skrócić. W naszym przepisie wystarczy godzina pieczenia w wysokiej temperaturze. Carnitas tradycyjnie podaje się z salsą i tortillami. My proponujemy nieco inny sposób wykorzystania tego aromatycznego mięsa – w zapiekance makaronowej. Delikatne, nasączone niesamowicie pachnącym sosem mięso wspaniale aromatyzuje danie, nadając mu wspaniały smak. Mięciutkie mięso świetnie idzie
Niedzielny kucharzmąki, tym większa kruchość. Za to mała jej ilość nadaje wilgotności. Mąka kukurydziana (bezglutenowa). Korzystając z jej żółtawej barwy, świetnie nada się do słonych przekąsek domowych jak tortilla czy naleśniki. Świetnie sprawdzi się też w deserach jako dodatek do innej mąki, gdyż potrafi wyciągnąć słodki smak. Mąka jaglana (bezglutenowa). Tak jak mąka kukurydziana, charakteryzuje się żółtym kolorem
zdrowo i aktywnie