końcu kupiłam sobie nowy rękaw cukierniczy i zestaw tylek ;) Tak naprawdę dopiero zaczynam się uczyć dekoracji tortów/ ciast/ ciasteczek ... te kwiatki na waflach to była moje pierwsza próba... choć wyszły bardzo smaczne to następnym razem będą na pewno jeszcze ładniejsze ;) Składniki: 200 ml śmietany 36% kilka malin 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan
Aga w kuchnikremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker do tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając
Aga w kuchnijest w domu i mogę tą chwilę dzielić we dwoje. Te śniadania zawsze zachwycają smakiem, kolorem, uśmiechem i dają "worki" dobrej energii na cały dzień ;-). Zapraszam na prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki
SMYKWKUCHNIKrem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a ten uda się po prostu każdemu. Składniki: 400 g masła 1,5 puszki masy kajmakowej 200 orzechów Przygotowanie: Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut. Masło ubijamy na jasny krem
Kuchnia Łukaszamamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę... Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę nie do końca upieczonego biszkoptu przykryć
Kuchnia Łukaszarozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze blaty biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i udekorować tak jak nam w duszy gra. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicisza? Cisza 3. Jak najchętniej odpoczywasz? W moim ogrodzie 4. Rozważna czy romantyczna? Dziś już rozważna ;-) 5. Ulubiona kuchnia świata? Nie ma takiej, lubię wszystkie 6. Ulubiony deser? Tort kawowy mojej teściowej 7. Twoje największe marzenie? Domek na zabitej dechą wsi 8. Twoje najgorsze danie, które ugotowałaś? Comber zajęczy 9. Romantyczna kolacja czy rodzinny obiad? Kolacja 10. Książka
Kulinarne przygody Gatitymłynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody Gatitywystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej
SMYKWKUCHNIWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru
Blondynka Gotujebyły proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo(...)zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty, ale za to pychotka. Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼ szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni
Proste PotrawyWłaściwie można by powiedzieć ze to nie ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli
RAROSSAPavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis(...)idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy
Z miłości do słodkościPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g
Z miłości do słodkościTorty to poezja naszej kuchni, cieszą oko, dostarczają przyjemności dla naszych kubków smakowych. Goszczą na naszych stołach z powodów dla nas wyżach. Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Czego potrzebujemy: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni(...)kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również: Tort
W kuchennym oknie Ewy