tort - 16118 przepisów (strona:740/1075)

Lemon curd 174

Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe.  Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.   Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa.  Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów. (Składniki na 1,5 szklanki

Di gotuje
Tort... 191

... na chrzest św.

In my kitchen
Tort tiramisu 206

kakao. 5. Ułożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli wodnej ) 6. Odłożony krem wymieszać z dżemem. Posmarować boki tortu. Do kremu przykleić ściśle ruski waflowe. Całość ustabilizować wstążką. Schłodzić ok. godziny przed podaniem.  Swój torcik dodatkowo udekorowałam różami z  czekolady ( klik ) . Ich kształt wycięłam przy pomocy wykrojników

kawawszklance
Deser ambasador 174

zrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawe ciasteczka na Halloween 198

zastygnięcia. Barwniki wymieszać z ekstraktem. Za pomocą pędzelka pryskać na ciastka, żeby powstały plamy krwi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Tak naprawdę jest to mocno uproszczona wersja zeszłorocznego krwawego tortu , który wzbudził wiele ochów i achów. Dla tych, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie, a chcieliby zrobić wrażenie na gościach, nadadzą się znakomicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami 178

Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj nasze rodzime pyszne i aromatyczne śliwki i efekt był rewelacyjny. Zapraszam i polecam przepyszne ciasto. Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PIERÓG BIŁGORAJSKI 213

niego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym

Ciastka - domowe słodkości
Bezowa rolada cytrynowa 210

pewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti sycylijskie 239

Spaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 246

ideałem. Jest po prostu przepyszne... nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie

sierotka maRysia w kuchni
Tort... 196

... dla Iwonki:)

In my kitchen
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 315

Podstawa każdego ciasta – naleśnikowego, pierogowego, biszkoptów, tortu. Dodatek w wielu innych przepisach. Mąka. Czy na pewno wiecie, jakiej mąki używać do poszczególnych wypieków i która da najlepsze rezultaty? Czym się od siebie różnią? Co to jest gluten i o co ta cała afera? MĄKA CIEMNA I MĄKA JASNA Mąka to efekt zmielenia ziaren zbóż (i innych roślin). Zmielone mechanicznie ziarno

Karo in the Kitchen
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 214

śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej

Kto ugości moich gości?
Angielskie bułeczki dyniowe 172

Dziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża

greenscarf
WAFELKI Z NUTELLĄ I POWIDŁAMI Z CZARNEJ PORZECZKI 175

nutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji   Wafle na przemian smarowałam nutell ą    i powidłami,    aż powstał tort waflowy. Pokroiłam go na kawałki i chrupiące wafelki gotowe! Zestawienie nutelli z czarną porzeczką lub powidłami śliwkowymi - bezcenne:-) Szybki deser na niespodziewane wizyty gości....a i bez nich wafelki się

potrawyregionalne