Dobrze jest wtedy podać galaretę w małych pojemniczkach, ale z racji ,że wyszedł mi ogrom tego to wlewałam do większych pojemników. Potem tylko wyłożyłam na talerz i pokroiłam jak tort :D Nic się nie rozpadło, nic a nic. Takiej tęgiej galarety dawno nie udało mi się zrobić :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąnowego się pojawiło, to okazywało się, że całkiem podobny pomysł już jest :D Tym sposobem odpadły mi m.in. eklerki, z tuńczykiem i warzywami, bo zobaczyłam, że ktoś wstawił tort ptysiowy :P Całkiem fajny zresztą. No ale tu ciasto zaparzane i tu... no nie, stwierdziłam, że muszę główkować dalej :D Czas konkursu nieubłaganie się kończy, trzeba więc było działać. Padło właśnie
Kuchnia w czekoladziebudyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź
mojewypiekiinietylkoRolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku
mojewypiekiinietylkoostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak
Health-Fit-Lifeoraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą
Di gotujeszklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię desery z perełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób
Di gotujeSzpinaku nie wyczujecie a biszkopt jest puszysty, delikatny, nie przesłodzony i wilgotny dzięki zawartości oleju. ( Myślę, a nawet jestem pewna, że wykorzystam ten przepis na biszkopt do tortu) Ciasto delikatne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie łatwe. Idealne na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Na biszkopt o wymiarach 25 cm na 25 cm będziecie potrzebowali: 5 dużych jaj ( żółtka i białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkakao i coś co nada wspaniałego aromatu. Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Dlaczego? Dlaczego warto wybrać ekstrakt waniliowy? Wzbogaci on smak niemal każdego wypieku. Komponuje się wspaniale z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Wykorzystywany jest niemal przez wszystkich cukierników. Używany przeze mnie ekstrakt waniliowy, to ekstrakt z wanilii Madagascar Bourbon Nielsen-Massey
Słodkie okruszkiKrwi Chrystusa. Istnieje wiele wersji tego ciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle go nie zawiera
365 dni dookoła kuchniblatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościŁatwe w wykonaniu ciasto,bardzo smaczne,puszyste z możliwością zastosowania różnych mas do przełożenia. Sprawdza się również jako spód do tortów. Można zwiększyć porcję i upiec w blaszce prostokątnej. Składniki 200 g cukru pudru 300 g mąki 120-130 ml mleka 120 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 słoik dżemu ciemnego( do przełożenia) + 3 … Czytaj dalej Murzynek
gotuj ze mnądekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli podoba Ci się ten przepis
Za drzwiami kuchninodze wołając to, co ma najbardziej wyćwiczone czyli... Mama hopa! Nie będzie więc tłumu Gości, fajerwerków i malowania twarzy, za to mam nadzieję, że będzie słodko, m.in. za sprawą tortu, smacznie (i tu przyda się pogoda, bo planuję kilka rzeczy z grilla) i po prostu na luzie. Jak wyjdzie, okaże się niebawem. Przyznam Wam, że jeśli chodzi o takie imprezy
Kuchnia w czekoladzie