foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka(...)Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe nie zawsze były takie(...)chyba wyszło Wierzch był chrupki, a środek miękki. Beza była bardzo smaczna i wyglądała pięknie, przynajmniej w moim odczuciu Chociaż powiem wam tak szczerze, że chyba wolę torty bezowe, ponieważ beza Pavlova jest pyszna, ale jakoś nie powala na kolana. Składniki na bezę : o średnicy około 18 cm. Nie wiem dokładnie ponieważ nie rysowałam kółka na papierze do pieczenie tyko
Relaxtimesuknie, kapelusze, koronki, koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych(...)dopracowane w najmniejszym szczególe. Wyobrażam sobie cukierników w bogatych dworach, którzy w białych wykrochmalonych fartuchach, w wielkiej kuchni, z wielkim piecem i wielkim drewnianym stołem po środku, pochyleni nad tortem w skupieniu malują lukrowe artystyczne wzory. Później na srebrnych tacach wnoszą te arcydzieła na stół w jadalni, gdzie biesiadnicy srebrnymi widelczykami zajadają te pyszności z pomrukami zadowolenia i błogimi wyrazami
Posadzone i zjedzonetyle lat co moje dziecko, ale dziwnie jakoś kilka razy do roku obchodzi pierwsze urodziny :-) :-) :-) Ale cóż, czego się nie robi dla dziecka... Dlatego pieczemy razem te mini torty - dziś był np. malinowy w stylu naked - przynajmniej deser dla trzech osób jest jak znalazł... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa(...)malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami, a następnie czynność powtarzamy z trzecim krążkiem. Śmietanę, która wypłynęła między krążkami w trakcie przekładania delikatnie obsmarowujemy dookoła tortu. Wierzch ozdabiamy malinami i posypką albo innymi dekoracjami jakie akurat macie. I to wszystko :-) P.S. Jeśli chcecie upiec podobny torcik w większej tortownicy to: - średnica
Czary - gary w kuchniTrochę oszustwo, bo w cieście nie ma ani grama czekolady, ale taka jest nazwa z oryginalnego przepisu od Pani Asi, więc niech zostanie. Tort piekłam na wieczór panieński Patrycji. Jestem niezwykle dumna, bo udało mi się przekroić go na 3 części, jak nigdy. Przez to był wysoki, a dodatkowo ozdobiłam go polewą czekoladową, domową masą cukrową(...)Włożyć na chwilę do lodówki do stężenia. Śmietanę, masło, kakao i cukier włożyć do rondelka i zagotować często/ciągle mieszając. Gotować parę minut, następnie gotową polewą posmarować cały tort. Ponownie schłodzić w lodówce. Tort można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu. marcelina
Czerwony GupikTorcik – sernik na zimno to lekka i pyszna pianka śmietankowa z galaretką, idealna na ciepłe dni oraz na imprezy dla dzieci. Jak wiadomo, dzieci za tortami nie przepadają.. ale ten ma specjalne prawa 🙂 Jest to bowiem torcik – sernik na zimno. Ostatnio sporo czytam i piszę o ograniczaniu cukru w diecie. Nie jestem jednak […] Artykuł Prosty
Wiszniówkabyć gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką, aż częściowo się rozpadną. 3 . Tak sporządzoną masę przekładamy między blaty tortu. Składniki na błyszczącą polewę: - 200ml śmietanki 30% - 100g kakao - 250g cukru - 225ml wody - 25g żelatyny Przygotowanie: 1. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do polewy(...)mieszkamy do całkowitego rozpuszczenia. 2. Całość miksujemy i przecedzamy przez sito. 3. Ciepłą polewę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. 4 . Tak sporządzoną polewą oblewamy wierzch tortu
Coś z niczegoPyszny tort Rafaello, z delikatnym kremem na bazie śmietanki i lekko nasączonym biszkoptem. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Tort Rafaello Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych
Smaki Nataliiricotta z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Masę wykładamy na ciasteczka. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji). Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc). Przed(...)podaniem, tort dekorujemy owocami. **** PREPARAZIONE Laviamo e asciugamo la frutta. Inseriamo della pellicola sul fondo di una tortiera da 20 cm circa di diametro. Sbricioliamo i digestive che mischieremo con del burro sciolto. Quanto ottenuto lo inseriamo e appiattiamo nella tortiera al fine di preparare lo strato inferiore della torta e lo lasciamo raffreddare in frigo per circa
La grande e la piccola cuocaBardzo lubię robić torty na urodziny kogoś bliskiego. :-) Cieszy mnie to zwłaszcza latem, kiedy dookoła mnóstwo sezonowych owoców, możemy więc bez ograniczeń kombinować ze smakami i dekoracjami rezygnując z masy cukrowej. Tutaj niezbyt słodki tort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-) Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki(...)najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 5 . Na dolny placek wykładamy masę porzeczkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę śmietanową zostawiać trochę do obsmarowania wierzchu i boków. Tort dekorujemy owocami i batonami w dowolny sposób
Szefowa kuchniokazji dnia dziecka. Wszystko odbyło się dzięki wsparciu 3 firm: Delecta , Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu , wody Jurajskiej . Tego dnia tematem przewodnim spotkania było dekorowanie ciasteczek, babeczek, tortu i przygotowanie zdrowej smakowej wody do picia. Zabawy nie było końca. Dzieci z wielkim zapałem zabrały się do tworzenia swoich wielkich dzieł sztuki. Wszystko zostało gruntownie zbadane, posmakowane i część(...)ograniczeń wiekowych. Przygotowaliśmy dwa warianty smakowe: ogórkową z pietruszką i cytryną, jak również truskawkową z miętą. Obie cieszyły się zainteresowaniem. Zadziwiająca była wiedza dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów
Malinowe PocałunkiPamiętacie ten przepis? W tam roku pobił rekordy wyświetleń w czerwcu. Przepyszna propozycja. Tort na zimno z truskawkami. To ciasto kocha każdy. Tort przygotowuje na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu nie jest tak bardzo kaloryczny, a zachowuje w sobie kremowość i subtelny smak. Tort na zimno z truskawkami to idealny pomysł na deser na długi weekend! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA
SMYKWKUCHNIciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam(...)tort tylko kandyzowanymi wiśniami. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być
Kuchcik gotujenaszej rodziny festiwal radości. Urodzinowe przyjęcia, piski dzieci, wesołe przebrania i uśmiechnięte buzie. Otulają nas ciepłe słowa. Bliscy i dobre emocje są z nami. Zdmuchujemy kolejne świeczki na torcie młodości. Życie trwa w najlepsze. W ten listopadowy czas, zanim rozpoczniemy świętowanie urodzin , odwiedzamy naszych bliskich którzy odeszli. Całą piątką odwiedzamy groby, odświeżamy pamięć i wspomnienia(...)których już z nami nie ma. Zapalamy światełko na cmentarzu i w naszych sercach. Każdego roku, 2 listopada zapalając kolejną świeczkę więcej na urodzinowym torcie mojego dziecka, ocieram łzę wzruszenia i niedowierzania. Na swoim torcie już nie zapalam. Powiedzenie ,że życie tak szybko mija , w tym czasie uderza we mnie ze zdwojoną siłą. Ze wszystkich sił
WYSPA SZCZĘSLIWAumieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy(...)robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu aby przyspieszyć
KuchcikoweLove