TORT – łączy mnie z nim wiele gorących uczuć, a proces powstawania każdego nowego to szereg najróżniejszych relacji, które się płynnie zmieniają. Jedno jest pewne, zawsze zaczyna się pięknie 🙂 Ale niekoniecznie pięknie się... Artykuł Mój pierwszy TORT! – czyli relacja z warsztatów w Kuchni Brudzia pochodzi z serwisu gotować
gotować!Przepyszny, prosty i niewymagający wybitnych umiejętności cukierniczych tort który każdy potrafi przygotować :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, zaskoczysz swoich gości i sprawisz bliskim przyjemność (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: przepis na biszkopt podawałam wcześniej, pod spodem link https://s9.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/ 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml) 500 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru słoik(...)ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram) owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki) szklanka dobrze zaparzonej herbaty owocowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: biszkopt pieczemy wg przepisu, zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia, do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, całość miksujemy kilka
Blog kulinarny S9.PLTort Tortilla Świąteczne sprzątanie lodówki. Często zostają nam różne warzywa, wędliny czy też sery. Nie marnujmy jedzenia, można wykorzystać na różne sposoby. Proponuje tort, którym również możemy zaskoczyć gości. Składniki: · 4 krążki tortilli · Sałatę lodową · 2 serki śmietankowe ze szczypiorkiem(...)serem. 13. Wyjmujemy brzegi tortownicy i podajemy. 14. Tortillowy tort gotowy. 15. Smacznego
Kulinarna Chwilahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Tort powstał tak właściwie w biegu i niewiele zdjęć zrobiłam w trakcie jego wykonania. Ale powiem Wam, że wyszedł przepyszny i to nie tylko moja opinia. Ale głównym powodem, dla którego(...)upiekłam jest konkurs Mąki Basi Piątek, pieczenia początek. Tym razem wyzwanie, to tort czekoladowy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
W garach u GosiPieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem. Na końcu dodajemy starta skórkę cytrynową, która idealnie podkręci smak kremu. Tak przygotowaną masą serkową(...)przekładamy nasze ciasto oraz dekorujemy wierzch tortu. Żeby ułatwić sobie dekorację warto krem schłodzić chwilę w lodówce. Ciasto marchewkowe gotowe do jedzenia
KorniszonkiPieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem. Na końcu dodajemy starta skórkę cytrynową, która idealnie podkręci smak kremu. Tak przygotowaną masą serkową(...)przekładamy nasze ciasto oraz dekorujemy wierzch tortu. Żeby ułatwić sobie dekorację warto krem schłodzić chwilę w lodówce. Ciasto marchewkowe gotowe do jedzenia
Gotujemy i jemyOd mojego poprzedniego wpisu, w którym opisywałem Wam działanie aplikacji Too Good to Go (moja recenzja TUTAJ) minęło trochę czasu. Postanowiłem sprawdzić czy coś się zmieniło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krem orzechowy, który chciałam Wam dzisiaj pokazać to wbrew mylącej nazwie nie pasta z orzechów do smarowania na kanapkach :) Będzie za to idealny do przełożenia ciasta lub tortu, udekorowania babeczek czy nadziania ptysiów. Pachnący prażonymi orzechami laskowymi, lekko słodki i bardzo aromatyczny. W cieście możecie zobaczyć go we francuskim deserze Paris Brest . Podane proporcje wystarczą do udekorowania 12 sztuk babeczek(...)przełożenia niedużego tortu (max 18 cm średnicy, 4 blaty, bez tynku). Jeśli lubicie gładkie wykończenie kremów na tortach nie polecam tego kremu do tynkowania, ponieważ widać w nim drobinki orzechów laskowych. Składniki: 250 ml mleka (1 szklanka) 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki budyniu (proszku na budyń), ok 30 g 200 g masła (1 kostka) 100 g orzechów
Ciastkozercyzamienniki. Patrząc na receptury wydaje się, że są starannie przemyślane, a składniki dobrane w taki sposób, by nie stracić smaku i jednocześnie otrzymać zdrowszą wersję ciasta, deseru, a nawet tortu. Ciekawa jestem jak to wyjdzie praktyce, a ponieważ zamierzam osobiście wypróbować kilka przepisów m.in. na fit tort kokosowo jaglany z czekoladą, wybuchowy blok czekoladowy na bogato, czy ciasto miodowo serowe(...)poinformuję. Już wiem, że pierwszy ogień pójdzie ciasto pomidorowe z kremem daktylowym, bo strasznie mnie ciekawi jego smak. Wracając do książki to została podzielona na 10 rozdziałów: ciasta, serniki, torty, ciasteczka i drobne słodkości, naleśniki i placuszki, desery, zdrowe słodkie śniadania, chleby bułeczki pizze, drożdżówki i słodkie bułeczki i smarowidła, musy kremy. Samych przepisów znajdziecie całe mnóstwo, większość ciekawa
Cynamonowe szczęścieTORT na deser? NIE! TORT na obiad lub kolację TAK! Kuskus pełnoziarnisty gorącym wywarem z bulionu drobiowego Winiary zalany, następnie z podsmażoną cebulką i cukinią zmieszany. Pieprzem, garam masala doprawiony i z mieszanką świeżych ziół (lubczyk, m ięta zwykła i pieprzowa, szczypiorek, zielona pietruszka, koperek) połączony. Jajka ze słodką śmietanką 30% roztrzepane, do kuskusu dodane, całość do okrągłej formy przełożone(...)piekarniku zapieczone. Wierzch TORTU niczym masa kremowa, serkiem smakowym posmarowany i ze smakiem zjadany. 40 min to całkowity czas przygotowania, w tym 20 min zapiekania. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.: ok. 400 g młodej cukinii, 500 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 jaja, 1 biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta
Moniki Smakołykinaszym rynku mamy wiele książek z wypiekami, ale "Dziewczyny z wypiekami" zachwycają już samą okładką, spójrzcie tylko na ten piętrowy tort pięknie przyozdobiony kwiatami, po prostu cudo, a w środku znajdziecie jeszcze więcej takich cudów i cudeniek. Mówię Wam po prostu kopalnia inspiracji i to całkiem oryginalnych, wnoszących powiew świeżości i nowoczesności do krainy domowych wypieków. Czego(...)pistacjowe trufle z kardamonem, lawendowy creme brulée, czekoladowe babeczki, leśny sorbet, strudel gruszkowo- miętowy z nutą pomarańczy, bezowe róże, migdałowe ciastka kruche, mazurek pistacjowy, tartaletki, minibeziki i zachwycające torty. Mogłoby się wydawać, że takie eleganckie wypieki o wyrafinowanym smaku są niezwykle skomplikowane i do tego z mnóstwem drogich, trudnych do nabycia składników otóż nie - autorki w swoich przepisach bazują
Cynamonowe szczęścieTorcik malinowy Tort z kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina(...)doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać. Składanie tortu : biszkopt krem budyniowy biszkopt frużelina malinowa krem budyniowy Przykryć ostatnim blatem biszkopta. Polewa czekoladowa: Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami
Kuchnia Danusiczarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z Włoch, która świetnie się sprawdza przy każdej okazji. Jak kuchnia włoska to i mozzarella musi być obowiązkowo, a "wisienką na torcie" jest carpaccio z czarnej trufli, które wprowadza odrobinę luksusu do zwykłych grzanek. To właśnie czarne trufle nadają charakter całemu daniu, gdyż są wyraziste i doskonale komponuje się z delikatną mozzarellą
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na tort jogurtowy z truskawkami. To lekki i orzeźwiający letni deser, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. A co najważniejsze, nie wymaga w ogóle pieczenia. Aktualnie zajadamy się wersją z truskawkami, ale gdy te się skończą, zamienimy je na maliny Polecam! Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 1 szklanka (240 ml) bezglutenowych płatków owsianych 1/2 szklanki(...)Przestudzony agar wlewamy do jogurtu i miksujemy przez minutę, po czym wylewamy na spód wyłożony truskawkami. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach jogurt jest zastygnięty i tort mamy gotowy. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej prosto z lodówki. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki
Lamarida.pl