Basilur Tea . A do dobrej, aromatycznej herbaty idealnie pasuje delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Zwłaszcza jeśli jest zrobione z użyciem tej herbaty :-) Tym razem pokombinowałam trochę i tort herbaciany z nutą irish cream dominującą w herbacie Dimbula wyszedł wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie... SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżki(...)mieszamy. Odstawiamy aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie zmniejszamy je i dodajemy stopniowo tężejącą masę herbaciano - jajeczną. Jeśli uznacie, że przygotowany krem jest zbyt rzadki wstawcie go na trochę do lodówki. Herbatę na poncz zaparzamy wodą przez 5 minut, a następnie przecedzamy i odstawiamy aż wystygnie. Dodajemy syrop, spirytus i mieszamy
Czary - gary w kuchnisię nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym(...)odłożyć do dalszej dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie ( choć nadal musi być lekko plastyczna, żeby opaskę można było wygiąć), przyłożyć razem z papierem do tortu (stroną z czekoladą do kremu) i lekko docisnąć. Pozostawić do zupełnego zastygniecia czekolady, po czym papier delikatnie ściągnąć. Tort udekorować świeżymi truskawkami i płynną czekoladą. Trzymać w lodówce. RADA: Aby truskawki
Maślane ciasteczkoKrem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki
Słodki Pomysłktoś nie wie, co upiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie czekolad ą , nie jest suche, nie wymaga nasączania ponczem. Krem to miks s erka mascarpone, ricotty i cukru pudru. Krem nie jest za ciężki(...)lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocaposzczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki(...)waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem waniliowym, masłem i kremówką. Masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeserowej. Wykonanie Pierwszy krążek czekoladowego ciasta układamy na solidnej podstawce ( możemy ciasto przykleić do podstawki odrobiną kremu). Delikatnie nasączyć ( nie za mocno, bo jest to podstawa naszego tortu) Posmarować częścią kremu, przykryć czekoladowym blatem. Następnie nasączyć, posmarować kremem i przykryć kolejnym blatem czekoladowym i posmarujcie kremem. Schłodzić w lodowce około 30 minut. Teraz należy zrobić wsporniki do kolejnych(...)środek wkładamy patyczek do szaszłyków. W ten sam sposób wbijmy pozostałe słomki tak, aby każda z nich podtrzymywała część ciasta. Na tak przygotowaną konstrukcję kładziemy podstawkę do tortu, delikatnie smarujemy kremem, aby ciasto się nie przesunęło i układamy czwarty krążek ciasta czekoladowego. Nasączamy, smarujemy kremem i układamy 1/2 części frużeliny wiśniowej. Przykrywamy kolejnym ciastem i ponownie, nasączamy, smarujemy kremem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw na płycie i zagotuj masę, ciągle mieszając trzepaczką. Masę wystudź całkowicie, co jakiś czas mieszając. Wystudzony krem jest gotowy do przekładania tortu. PONADTO POTRZEBUJESZ: - marmolady z pigwy - wiórki kokosowe około pół szkalnki, prażymy na suchej patelni na złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu - ananas na wierzch(...)blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem ananasowy, blat kokosowy, krem ananasowy, blat biszkoptu nasączony ponczem, marmolada z pigwy, krem, biszkopt nasączony ponczem, krem, blat kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam ananasa. Tak się prezentuje: Życzę smacznego! Zapraszam na mój profil na Instagramie i Facebooku Smyk
SMYKWKUCHNIpyszny i pięknie się prezentujący tort zachwyci Waszych gości. Jagody nie tylko nadają mu smak, ale również sprawiają, że krem jest pięknie fioletowy. Świetnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru(...)kolejny oblat. Czynność powtórzyć (nasączenie i krem) rozsmarowując pozostałą część kremu jagodowego i nałożyć ostatni oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie kawą, po czym rozsmarować biały krem na wierzchu i bokach tortu. Tort dobrze schłodzić. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch (bez środka) i boki tortu posypać czekoladą. Na środku rozsypać jagody, zaś po bokach ułożyć dekoracyjne
Passions hobbies lifeLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego(...)przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka
codojedzeniapozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka.Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Utrzeć masło,dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na 4 części: 3 równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu. Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone(...)wiśnie. Przełożenie tortu: Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania. U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw. Przygotowanie żywych kwiatów
Niespełnione zdolności kulinarneTort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według uznania :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćposmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu(...)ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny
Di gotujemnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru(...)przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyjątkowo pyszny tort- to prawdziwa gratka dla wielbicieli likieru Baileys. Jego smak jest nie tylko głównym tematem kremu z dodatkiem mascarpone i smietany kremówki, ale jest również jednym ze składników biszkoptu, nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu, a w elemencie zdobienia- marcepanowe kuleczki, obtoczone w ciemnym kakao ! Pycha! Tort ma dwie wady: po pierwsze- lepiej będzie, jeżeli po jego spożyciu(...)blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wszystko ładnie wygładzając. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Z marcepana lepimy trzy kuleczki różnej wielkości (małą, dużą i średnią). Z pozostałej ilości marcepana tworzymy małe kuleczki
Domowe TortyOBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość(...)proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem. DEKORACJA - 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym - 1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta. Czekoladę rozpuszczamy
SMYKWKUCHNI