Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); TORT PIJAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Składniki używamy, gdy znajdują(...)zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Wykładamy pierwszy blat i nasączamy go alkoholem. Smarujemy powidłami i wykładamy bitą śmietanę. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Brzegi i wierzch tortu pokrywamy bitą śmietaną i wygładzamy. Polewamy sosem karmelowym, który rozprowadzamy tworząc nierównomierne kolorystycznie fale (opcjonalnie). Zdobimy według własnych upodobań. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuTort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany
RAROSSAplacki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły. Smacznego
Słodki ZakątekModa na odchudzanie wcale nie musi być krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanka mąki tortowej- szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona , truskawki itp.- posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej(...)śmietanę wg. instrukcji.Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób
Gotuj Z Muzykątruskawki i co w efekcie z czegoś co mogło być niewypałem, choć bardzo smacznym otrzymałyśmy niezwykły tort. Gorzka obręcz wprost cudownie współgrała z kremem z bitej śmietany i czekolady, a ten niezwykły tort spodobał się wielu osobom. Co jeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi uratować coś co wydawało się(...)posmarowałyśmy nią cały tort, zostawiając troszkę śmietany do ozdobienia na samą górę. Dociełyśmy folię bąbelkową do wysokości i szerokości tortu, roztopiłyśmy czekoladę i Lilcia rozsmarowała ją na folii bąąbelkowej. Folię dołożyłyśmy do tortu i włożyłyśmy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ściągnełyśmy folie i udekorowałyśmy tort resztą bitej śmietany, trukawkami i czekoladowymi serduszkami
Lili w kuchniCześć Kochani! Wczoraj obchodziłam 31 urodziny z tej okazji zrobiłam pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. To kto go upiecze? Składniki(...)formę o średnicy 20 -22 cm 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka domowego
Moja pasja smakubitej śmietany, oraz aromatyczne brzoskwinie zatopione w orzeźwiającej galartece, to jak dla mnie idealne wyznaczniki pysznego i lekkiego ciacha. Jest tak dobry, że nic więcej mu nie potrzeba. Nawet moja wybredna córka poprosiła o drugi kawalek, zostawioną galaretkę jej wybaczymy.... Zapraszam na bardzo słonecznie prezentujący się torcik. P.s Jest to moja wariacja na temat tortu z bitą śmietaną. Chodziło(...)jajka ( białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g serka ricotta 5-6 łyżkek cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej
Mia Cucina Sofietamasą z bitej śmietany i kajmaku. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa kajmakowa : 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag masła 150 dag cukru 1 łyżka kakao aromat waniliowy 500 ml śmietany 36% Do dekoracji 250 ml śmietany 36 % cukier waniliowy łyżeczka żelatyny(...)śmietaną. Masę kajmakową podzielić na trzy równe części, pierwszy blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, przykryci drugim blatem także posmarować masą, przykryci kolejnym blatem, trzeci blat oraz boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch udekorować, rozetkami z bitej śmietany oraz masy kajmakowej. rrarossa@gmail.com
RAROSSAprogramy telewizyjne i różne zdjęcia w necie. Postanowiła, że muszę się nauczyć, a najlepiej ćwiczyć na torcie. Postanowiłam, że jak się nie uda to zrobię na szybko tort z bitą śmietaną. Na szczęście nie było takiej konieczności. Lukier udał się doskonale. Ja wprawdzie nie mam talentu dekoratorskiego, ale będę nad tym pracować, gdyż już masa cukrowa nie jest(...)taką samą konsystencję 1. Zawsze trzeba użyć glukozy, bez niej się nie uda. 2. Nie powinno nakładać się masy cukrowej na bitą śmietanę, gdyż ona powoduje rozpuszczenie się masy cukrowej, no chyba, że od razu zjemy tort 3. Ozdoby można przyklejać na masę za pomocą: – lukru (przygotowanego z cukru pudru i wody), – samej wody, w przypadku
dom-agi.plPuszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)tężejącą galaretkę. Ostatnią część ciasta kładziemy na galaretkę i nasączamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ściągamy bok tortownicy, przekładamy na paterę i smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy wedle uznania
Anielskie wypiekisztywną bitą śmietanę. W kolejnym kroku przekładamy naleśniki bitą śmietaną. Potem przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, a w międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Na garnku układamy większe naczynie (u mnie metalową miskę), wsypujemy do niego rozdrobnioną czekoladę i syrop z agawy. Cały czas mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła. Gotową polewą czekoladową smarujemy nasz tort. Następnie ozdabiamy ulubionymi owocami(...)krem i czekolada stężały. Tort po wyciągnięciu bardzo łatwo się kroi. Smacznego! Używając niewielkiej miseczki przycinamy naleśniki, żeby miały idealnie okrągły kształt Przycięte naleśniki Naleśniki przekładamy bitą śmietaną i smarujemy polewą czekoladową Czekoladowy tort naleśnikowy – produkt końcowy Artykuł Czekoladowy tort naleśnikowy (wegański) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pltężejący mus malinowy,wstawiamy do lodówki na całą noc . Galaretkę malinową robimy z 350 ml wody ,jak zaczyna tężeć wrzucamy owoce ,mieszamy delikatnie i wykładamy na wierzch tortu , Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i wanilię ,dekorujemy tort, dla ozdoby przed podaniem układamy listki mięty. Smacznego
Wypieki ReneDziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenkaalkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam(...)dwie równe części. Składniki na krem: 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki
moj przepis na