Ten tort smakuje rewelacyjnie, co potwierdziła moja dwuletnia chrześnica, bo nie mogła się od niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje
Passions hobbies lifebardziej subtelnych, które mają swój niepowtarzalny urok, a równie pięknie ozdabiają, przyjęcie komunijne. Mam nadziej że tort przygotowany przeze mnie przypadnie do gustu, podczas uroczystości komunijnej. Tort to: biszkopt idealny , bita śmietana, dla przełamania słodyczy dżemem z czarnej porzeczki , ozdobiony listki mięt. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita(...)wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Bita śmietana: - Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła. - Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej i odstawić do przestygnięcia. ( Śmietanę najlepiej, podzielić na dwie części czyli przygotowywać
RAROSSAokrągłych foremek wielkością podobnych, lub mniejszych od biszkoptu. W misie miksera umieśćcie mascarpone, śmietanę, wanilię i cukier puder, następnie zmiksujcie na stabilny krem. Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy blat biszkoptowy. Nasączcie go delikatnie i posmarujcie cienko kremem waniliowo-śmietankowym. Przełóżcie delikatnie galaretkę na tort . W tym celu delikatnie ogrzejcie formę, aby galaretka zrobiła się luźniejsza. Posmarujcie na wierzchu(...)przykryjcie biszkoptem. Kolejne przełożenie to galaretka i krem waniliowo śmietankowy. Na koniec nasączcie wierzchnią warstwę biszkoptu i schłodzicie w lodówce około 2 godzin. Do posmarowania tortu możecie użyć bitej śmietany, lub masy maślanej. Masa maślana ma tą zaletę, że nie rozpuszcza dekoracji z masy cukrowej. Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwiem jak to się mogło stać, że dotąd nie opublikowałam jeszcze tego przepisu. Tort robiłam na święta (o zgrozo, już mamy luty!) i wprost rozpływałam się nad jego smakiem. Wyszedł wspaniały. Delikatny, lekki i co najważniejsze CYNAMONOWY:) Postanowiłam jednak nie czekać aż do grudnia i dzielę się przepisem z Wami już (sic) dziś. Być może komuś z Was przyda się(...)cynamonu 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Poncz: 150 g konfitury morelowej 1/2 szklanki Amaretto Dodatkowo: 500 ml kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do bitej śmietany (fixy) cynamon Do misy miksera wbijamy całe jajka i na najwyższych obrotach ubijamy je razem z cukrem przez około 6-7 minut. Gdy jajka podwoją już swoją objętość dodajemy
Smaki Na Talerzusumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki Zozole. Do dzieła! Przepis na jeden biszkopt. Mniejszy torcik jest(...)litr bardzo zimnej śmietany kremówki 4 śmietan-fix 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże wafle Princessa starta skórka z pomarańczy brzoskwinie ok 10 połówek PRZYGOTOWANIE KREMU : ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: Na biszkopt
Upiecz sobie babeczkęprzepis na mój ulubiony tort, który robiłam już mnóstwo razy. Tort nie wychodzi zbytnio wysoki, ale spokojnie wykroicie z niego 20 kawałków. Tort składa się z rolady, kremu karpatkowego, bitej śmietany oraz bananów. Polecam jest naprawdę pyszny. Składniki (tortownica o średnicy 26cm): ciasto na roladę: jajka 12 szt, mąka pszenna 12 łyżek, cukier 12 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)jest to pokazane na zdjęciu i przykrywamy pozostałym kremem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Tort smarujemy połową bitej śmietanki. Następnie ścieramy mleczną czekoladę, a z pozostałej bitej śmietany wyciskamy za pomocą szprycy ozdoby wkoło tortu. Tort chłodzimy w lodówce, a następnie ściągamy obręcz tortownicy i gotowe. Przepis pochodzi z bloga: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patitrzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych(...)wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się
Ciasteczkowy PotwórJeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika
Kulinarne S.O.S.przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki(...)przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki – będzie potrzebny później do zrobienia dekoracji. Do pozostałej części kremu dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w żelu lub w proszku). Miksujemy krótko do uzyskania jednolitego koloru. Kremu nie wolno miksować za długo, bo może zacząć się rozwarstwiać
CiastkozercyNa tegoroczne Walentynki zamarzył mi się Tort Oreo. To może nietypowe podejście do tematu, bo wiecie, bez serduszek, czerwonego barwnika lub choćby odpowiedniej sercowej foremki. Ale
CiastkozercyKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi
CiastkozercyTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi
Wypieki Reneilością kremu chałwowego-smarujemy górę oraz boki tortu. Ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort- jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Opruszamy tort wiórkami kokosowymi. Ubijamy śmietanę (250ml.). Umieszczamy bitą śmietanę w rekawie do zdobienia tortów z dużą końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Robimy ramkę ze śmietanowych zdobień na wierzchu oraz u podstawy tortu. W rogu tortu układamy serduszkowe pianki
Domowe TortyBelgowie robią najlepsze słodycze i czekoladę . Jest w nim wszystko co kochamy o tej porze roku , czyli zamiast kremu mus jabłkowy z cynamonem i dużo waniliowej bitej śmietany .. Mniam ! Taki tort ma tylko jedną wadę , nie jest nisko kaloryczny, a sam wchodzi do ust i zostaje w biodrach. Kurczę czemu nie w cyckach z tym bym jeszcze jakoś mogła żyć
Ogrodnik w podróżyroczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone SKŁADNIKI biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli I warstwa: 1 słoiczek konfitur malinowych 200 g malin 500 g śmietany 30% 2-3 małe opakowania fix do śmietany 1/2 łyżki cukru pudru(...)warstwa: 1/2 słoiczka konfitur malinowych 400 g malin 1 czerwona galaretka 380 g śmietany 30% 400 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 małe opakowania fix do śmietany Wierzch tortu 500 g śmietany 30% 2-3 fix małe opakowania do śmietany 1 łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje: perełki, motylki kwiatuszki, literki itp PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki