środku wzdłuż na 3-4 cm i przewinąć przez ten otwór jeden z końców. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometra wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu ( np. widelcem ) i układamy na bibule(...)Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia. Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć
Przepisy i porady kulinarnepodczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze(...)smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę. Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem, aby nie zatłuścił nam całej kuchenki oraz podłogi. Uważajmy także
Przepisy i porady kulinarnetemperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła.Co zrobić z resztkami upieczonej gęsi:łyżką wazową zbieramy warstwę(...)tłuszczu z brytfanki. Tłuszcz można przechowywać dość długo w lodówce. To najlepszy tłuszcz do smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania.Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości. Możemy je zmielić i przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet.Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może
Smakowity Blog Kulinarnygrubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem, docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć(...)pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsię podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję do przypalania oraz jak ją się czyści? Podczas grillowania mięso puściło tłuszcz, który dzięki rowkom zbierał się na dnie. Tłuszcz nie przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać mięsa od grilla, aby przewrócić(...)nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Reasumujac, polecam patelnię Positano tym, którzy preferują kuchnię apetyczną, lekką, a przede wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają
Mia Cucina Sofietaciasto na dość cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawać paski szerokości około 3x15 cm, każdy pasek naciąć po środku i przełożyć koniec - tworząc supełek. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury, wrzucając na tłuszcz jeden kawałek ciasta - jeśli zaraz wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia(...)Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowowstawić miskę z rozczynem . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, mąkę , sól , żółtko i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz i nadal mieszam łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto, następnie ciasto wykładam na blat. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty(...)dziesięć , jedną dziesiątkę wałeczków układam jeden koło drugiego a drugą dziesiątką wałeczków przeplatam przez te wałeczki ułożone koło siebie, tworząc matę. Miseczkę na której upiekę koszyczek dokładnie smaruję tłuszczem ( margaryną lub masłem). Tak wyplecioną matę delikatnie spłaszczam dłońmi na blacie, następnie przenoszę na miseczkę i formuję koszyczek. Dwa centymetry od brzegu koszyczka odcinam wkoło końcówki ciasta tak żeby powstał około
Uwaga Babcia Piecze Chlebpółwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron(...)Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć
królestwo garówBoczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz będzie się wytapiał sam (potem na tym tłuszczu będziemy podsmażać cebulę, więc tłuszczy nie wylewamy). Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu zamieszać W tym czasie przygotowujemy pomidory. Ja robię tak, że po umyciu wydrążam z nich środek (nie lubię tych(...)trzeba, obieramy. Kroimy najpierw w paski, potem w kostkę. Siup - do garnka :) Sprawdzamy, co z naszym boczkiem. Jeśli jest gotowy, to przekładamy do garnka. Pamiętajmy, żeby nie wylewać tłuszczu, będzie potrzebny do smażenia cebuli. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na tłuszczu z boczku do miękkości. Następnie przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, na którym była smażona. Całość doprawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowinno się je jadać codziennie, w praktycznie każdym posiłku . Produkty te są ważnym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną(...)sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek
Chilli Czosnek i Oliwablogu.. frytkownica w pikantnej cenie jedynie w redcoon.pl wysokojakościowe wykonanie ze szkła i stali szlachetnej obudowa ze szkła odpornego na wysoką temperaturę spirala grzewcza znajdująca się w roztopionym tłuszczu, pozwalająca na szybkie rozgrzanie i bezzapachowe smażenie frytek pokrywa, spirala grzewcza i zbiornik tłuszczu wykonane ze stali szlachetnej INOX możliwość wyjęcia zbiornika tłuszczu i spirali grzewczej pokrywa z okienkiem kontrolnym(...)pojemność: 3 l tłuszczu wymienny filtr antyzapachowy i zbierający opary tłuszczu dwie kontrolki sygnalizujące stan włączenia oraz grzania zabezpieczenie przed przegrzaniem zasilanie elektryczne: 230 V 50 Hz pobór mocy
Moje domowe kucharzeniedalej. Prawdziwy smakoszy, o wyszukanym guście kulinarnym - M. krzyczy w panierkę i głęboki tłuszcz. Z cierpliwością ogromną, wytłumaczyłam po raz trylionowy, że w panierce, to nie bo chłonie tłuszcz, że na głęboki tłuszcz to nie, bo tłuszcz, itd. Skoro nie z patelni, to zapiekanka ale koniecznie w śmietance co najmniej 30%, no to dalej, śmietanka jest
Brzuszki Łakomczuszkipieczenia gęsiny). Po kilku minutach podlewamy wodą i dusimy jeszcze jakiś czas ( uważać by się nie przypaliło). Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze(...)tego wcześniej podduszonego. Całość dusimy jeszcze raz - do miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki
Smaczne Zdrowenacięcie i formujemy faworki. Wykrojone faworki nie powinny zbyt długo czekać na smażenie. Wałkujemy tyle faworków, ile zmieści się na raz do rondla. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy tłuszcz (ok 175°C). Smażymy w nim paski ciasta z obu stron na słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina SofietaNaczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki piersi wyjąć z lodówki i ocieplić. Smażyć na nie za gorącej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po wytopieniu tłuszczu zdjąć piersi z patelni, a tłuszcz zlać do miseczki. Ułozyć piersi powtórnie na patelni, tym razem przesmażyć piersi od strony miesa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia(...)żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości(...)wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze jedna tajemnica, zasłyszana od pewnej wiejskiej gospodyni: żeby ciasto drożdżowe zachowało długo wilgotność, należy do podanej niżej
moj przepis naczym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy(...)łyżką cedzakową na papier pergamin lub siatkę, by faworki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem. By faworki pozostały dłużej świeże najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajwygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy ją włożyć na kilka minut w chłodne miejsce np. lodówka, zamrażarka itp. aby tłuszcz zastygł. Są to sprawdzone sposoby, zawsze tak robię gdy piekę ciasto parzone. Choć muszę przyznać, że na początku się męczyłem, nie raz eklery czy ptysie po upieczeniu nie mogłem
Przepisy i porady kulinarnewszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy ich na zimny tłuszcz bo będą wtedy twarde, ciężkie, mocno nasiąknięte tłuszczem, ciężko strawne i oczywiście nie zdrowe ! I nie będą miały białej obwódki dookoła
Przepisy i porady kulinarnemąki z rozczynem ,dobrze wyrobić. Odstawić na 30 min. Uformować niezbyt duże kulki, każdą spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe(...)olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe. Tłuszcz rozgrzać do temperatury takiej jak do smażenia faworków ,czyli 180stop.Foremkę wstawić do tłuszczu , nagrzać ,zanurzyć do ¾ jej wysokości w cieście i włożyć natychmiast do tłuszczu. Smażyć około 20sek.Wyjąć i widelcem zsunąć ciasteczko na bibułę. Nieraz spada samo. Nie wolno zanurzać całej foremki
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko ok. 0,5 l wanilia jajko do smarowania rogali - 1 szt tłuszcz do formy sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie
Kuchnia Danusimleko - 1 szkl jajka - 2 szt sól woda mineralna gazowana- 1 szkl tłuszcz Farsz kasza gryczana - 250 g grzyby leśne mrożone - 600 g cebula - 2 szt tłuszcz wegeta sól i pieprz Oraz bułka tarta jajka - 3 szt olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko(...)wodę, zmiksować ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor. Farsz Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao(...)rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder wsypujemy
Kuchnia Danusiniezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą. Ja osobiście stosuję trochę smalcu, trochę Planty(...)szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują
Z Kuchni Do Kuchniwłoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz(...)tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla, nie może ich być za dużo, bo wtedy spadnie temperatura tłuszczu
Kulinarne przygody Gatitysuszone morele. Kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę, wtedy kaczka będzie miękka i krucha, a nie sucha jak wiór. Tłuszcz wytopiony z kaczki można wykorzystać do pieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny sposób, chyba zrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis(...)stopni, pieczemy kolejne 30 minut. Następnie kaczkę ułożoną grzbietem do góry obkładamy obgotowanymi ćwiartkami ziemniaków, pozostałymi jabłkami i morelami i pieczemy jeszcze 30 minut. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę tłuszczem, który się wytapia podczas pieczenia. Zasada pieczenia kaczki jest taka: tyle ile waży kaczka tyle minut się ją piecze! Kaczka nie powinna być sucha, ani zbytnio spieczona. Gdy kaczka jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmało, kto wie i teraz zaskoczenie na śniadanie powinniśmy zjeść jakiś zdrowy tłuszczyk!! Proszę Pani! Ależ, co Pani wygaduje? Jak zdrowe odżywianie i tłuszcz? A no właśnie tak:) tłuszcz tłuszczowi nie równy. Są tłuszcze ZŁE( i od tych zdala) i DOBRE, czyli takie, które, używane w rozsądnych ilościach, pomagają utrzymywać właściwy poziom cholesterolu we krwi, chronić komórki
Farmażonyprowansalskimi. Postanowiłam wykorzystać go jak najszybciej - hasła "smażenie bez tłuszczu", "soczysta pierś kurczaka" trafiają do mnie od razu. Kurczaka smażonego w pergaminie przygotowuje się bardzo łatwo, wszystkie przyprawy i tłuszcze są już w paczce. w opakowaniu znajdują się 4 sztuki pergaminu jak widać pergamin jest w całości pokryty przyprawami i ziołami Składniki: 1 filet z kurczaka "Pomysł(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), ułożyć w kawałkach pergaminu i smażyć bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu i wyłożyć na talerz. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Pasja Smaku